CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B. Get printable school Assignments for Class 10 Social Science. Standard 10 students should practise questions and answers given here for Social Science in Grade 10 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 10 Social Science prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Revision Class 10 Social Science Assignment Pdf

Class 10 Social Science students should refer to the following printable assignment in Pdf for Revision in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Social Science will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Social Science Assignment for Revision

1.Until 18th century which two countries were considered the richest in the world?
(a) India and China
(b) China and Japan
(c) England and France
(d) England and Italy
Ans :(a)
 
2.Why were the Europeans attracted to Africa?
(a) By its natural beauty
(b) By the opportunities for investment
(c) For its vast land resources and mineral wealth
(d) For recruitment of labour
Ans :(c)
 
3.Transport of perishable goods over long distance was possible because of
(a) improved railways
(b) airline services
(c) refrigerated ships
(d) steam ships
Ans :(c)
 
4.The World Bank was set-up to
(a) finance rehabilitation of refugees.
(b) finance post war construction.
(c) finance industrial development.
(d) help third world countries.
Ans :(b)
 
5.The Chutney music was popular in ____________ and ______________.
Ans :Trinidad and Guyana
 
6.Before the war, _____________ was a major supplier of wheat in the world market.
Ans :eastern Europe
 
7.The method used by Henry Ford for faster and cheaper automobile production was known as_________________.
Ans :assembly line
 
8.Peru was called the city of gold. (True/False)
Ans :False
 
9.The silk route helped in cultural and commercial exchange. (True/False)
Ans :True
 
10.Second World War did not result in economic devastation and social disruption. (True/False)
Ans :False
 
11.Match the columns.

10 social science MCQ 1000 4

Ans :(a) (v), (b) (iv), (c) (i), (d) (iii), (e) (ii)

12.Most Indian indentured workers came from:
(a) Eastern Uttar Pradesh
(b) North-eastern states
(c) Jammu and Kashmir
(d) None of these
Ans :(a)
 
13.Who adopted the concept of an assembly line to produce automobiles?
(a) Henry Ford         (b) Karl Benz
(c) V.S. Naipaul        (d) Samuel Morse
Ans :(a)
 
14.______________ travelled west from China to be called “Spaghetti’.
Ans :Noodles
 
15.Tax imposed on a country’s imports from the rest of the world is called_______________.
Ans : tariff
 
16.Britain was the world’s leading economy during the pre-First World War period. (True/False)
Ans :True
 
17.The IMF and the World Bank were designed to meet the financial needs of the industrial countries. (True/False)
Ans :True
 
18.The person who got people from village, ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them money in times of need was known as:
(a) Stapler (b) Fuller
(c) Gomastha (d) Jobber
Ans :(d)
 
19.Why did Manchester export to India decline after the First World War?
(a) People were busy fighting the war.
(b) Factories closed down due to security problem.
(c) Factories and mills were busy producing goods to fulfill the need of army.
(d) Export trade was restricted by the government.
Ans :(c)
 
20.Why were workers in England hostile to machines and new technology?
(a) They did not know how to use these.
(b) They feared that they would lose their jobs and livelihood.
(c) The workers were too poor to buy new machines.
(d) They were scared of machines.
Ans :(b)
 
21.Why were there frequent clashes between the gomastha and the weavers?
(a) The weavers hated foreigners.
(b) The gomastha forced the weavers to sell goods at a dictated price.
(c) Gomasthas were outsiders without long term social link with the village.
(d) None of the above.
Ans :(c)
 
22.From which of the following trade did the early entrepreneurs make a fortune?
(a) Textile trade      (b) China trade
(c) Trade in tea       (d) Industries
Ans :
(b)
 
23.Which of the following was a European managing agency?
(a) Tata Iron and Steel Company
(b) Andrew Yule
(c) Elgin Mill
(d) Birla industries
Ans :(b)
 
24.Guilds were associations of ____________.
Ans :traders
 
25.______________ was a mechanical device used for weaving.
Ans :Fly shuttle
 
26.Manchester in England was well-known for ____________.
Ans :textile production
 
27.In Bengal, Dwarakanath Tagore made his fortune in China Trade. (True/False)
Ans :True
 
28.G.D. Birla was a Parsi entrepreneur who built huge industrial empire in India. (True/False)
Ans :False
 
29.Advertisements make the products appear desirable and necessary. (True/False)
Ans :True
 
30.Match the columns.

10 social science MCQ 1000 5

Ans :(a) (ii), (b) (iv), (c) (v), (d) (iii), (e) (i)
 
31.By late 19th century why did the British manufacturers print calendars for advertisements?
(a) Indian people were fond of using calendars in their houses.
(b) Unlike newspapers and magazines, calendars were used even by people who did not know how to read or write.
(c) It was cheaper to advertise goods through calendars.
(d) It used to add beauty to the room.
Ans :(b)
 
32.Which of the following innovations helped the weavers in increasing productivity and compete with mill sector?
(a) Spining jenny (b) Fly shuttle
(c) Cotton Gin (d) Roller
Ans :(b)
 
33.The yarn produced in Indian industries was exported to __________________.
Ans :China
 
34.The expansion of railways boosted the growth of __________ and __________ industries.
Ans :iron and steel
 
35.When there is plenty of labour, wages are low. (True/False)
Ans :True
 
36.In European society, members of the royal family are referred as ‘bourgeoisie’. (True/False)
Ans :False
 
37.Who was Marcopolo?
(a) German scientist
(b) English philosopher
(c) Spanish explorer
(d) Italian traveller/explorer
Ans :(d)
 
38.Who wrote about the injustices of the caste system in ‘Gulamgiri’?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Jyotiba Phule
(c) Balgangadhar Tilak
(d) Bankim Chandra Chattopadhyay
Ans :(b)
 
39.Which of the following refers to print revolution?
(a) Invention of printing press
(b) Shift from hand printing to mechanical printing
(c) Revolt of people against printed matters
(d) Handwritten manuscripts for printed books
Ans :(b)
 
40.Aim of Protestant Reformation was to:
(a) reform religion
(b) reform the Catholic church
(c) reform Jewish religion
(d) to protest against all reform
Ans :(b)
 
41.Why was James Augustus Hickey persecuted by Governor General Warren Hastings?
(a) For poor editing of Bengal Gazette
(b) For publishing a lot of gossip about company’s Senior Official
(c) For publishing substandard material
(d) None of these
Ans :(b)
 
42.By whom was ‘Sambad Kaumudi’ published in 1821?
(a) Iswer Chandra Vidyasagar
(b) C.R. Das
(c) Raja Rammohun Roy
(d) Swami Vivekanand
Ans :(c)
 
43.In ancient India which of the following material was used for writing manuscripts?
(a) Parchments (b) Vellum
(c) Palm leaves (d) Paper
Ans :(b)
 
44.Skilled hand writers were known as _________.
Ans :scribes
 
45._____________ was the Latin scholar who expressed deep anxiety about printed book.
Ans :Erasmus
 
46.‘Amar Jiban’ is the autobiography of_____________.
Ans :Rashsundari Debi
 
47.Amar Jiban was the autobiography written by Rashsundari Debi. (True/False)
Ans :True
 
48.Vellum is the parchment made of animal skin. (True/False)
Ans :True
 
49.Monnocchio said “The printing press is the most powerful engine of progress”. (True/False)
Ans :False
 
50.Match the columns.
 

10 social science MCQ 1000 6

Ans :(a) (iii), (b) (v), (c) (iv), (d) (i), (e) (ii)
 
51.Which one of the following is the oldest Japanese book? [CBSE 2014]
(a) Sutta Pitaka    (b) Diamond Sutra
(c) Mahavamsa     (d) Dipavamsa
Ans :(b)
 
52.The reformation movement was launched against the corrupt practices of which of the following group?
(a) Feudal Lords               (b) Protestant Church
(c) Catholic Church           (d) Absolute rulers
Ans : (c)
 
53.Who among the following was not a women novelist?
(a) Jane Austen     (b) Bronte Sisters
(c) George Eliot     (d) Maxim Gorky
Ans :(d)
 
54.The first printing press was developed by______.
Ans :Johann Gutenberg
 
55.____________ is an art of beautiful and stylised writing.
Ans :Calligraphy
 
56.American explorer Marco Polo brought back the knowledge of printing to Italy. (True/False)
Ans :False
 
57.‘Bengal Gazette’ the weekly magazine was brought out byGangadhar Bhattacharya. (True/False)
Ans :True
 
58.Which one of the following soils is ideal for growing cotton?
(a) Regur soil     (b) Laterite soil
(c) Desert soil    (d) Mountainous soil
Ans :(a)
 
59.Soil is formed by the process of
(a) Denudation     (b) Gradation
(c) Weathering     (d) Erosion
Ans :(c)
 
60.Land left without cultivation for one or less than one agricultural year is called
(a) Culturable waste land
(b) Current fallow land
(c) Waste land
(d) None of the above
Ans :(b)
 
61.“There is enough for everybody’s need but not for anybody’s greed”. Who said this?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Atal Bihari Vajpai
(c) M. K. Gandhi
(d) Sunder Lal Bahuguna
Ans :(c)
 
62.Resources which are surveyed and their quantity and quality have been determined for utilisation are known as
(a) Potential resources
(b) Stock
(c) Developed resources
(d) Reserves
Ans :(c)
 
63.Which one of the following statements is correct as regard to international resources?
(a) Resources which are regulated by international institutions.
(b) Resources which lie beyond the territorial waters.
(c) Resources which are found along the international frontier.
(d) Resources which are not yet developed.
Ans :(a)
 
64.The first International Earth Summit was held in
(a) Geneva    (b) New York
(c) Japan      (d) Rio de Janeiro
Ans :(d)
 
65.The most widespread relief feature of India is
(a) Mountains   (b) Forests
(c) Plains         (d) Plateaus
Ans :(c)
 
66. Resources which are found in a region, but have not been utilised
(a) Renewable    (b) Developed
(c) National        (d) Potential
Ans :(d)
 
67.Which one of the following statements is true about the term resources? [CBSE 2011]
(a) Resources are free gifts of nature.
(b) They are the functions of human activities.
(c) All those things which are found in nature.
(d) Things which cannot be used to fulfill our needs.
Ans :(b)
 
68.____________ and ___________ are the methods of soil conservation in hilly areas.
Ans :Terrace farming and contour ploughing
 
69.Old alluvial soil is called____________.
Ans :bangar
 
70.__________ is a method of growing rows of trees in arid regions.
Ans :Shelter belts
 
71.Landuse pattern of India is lopsided. (True/False)
Ans :True
 
72.The Alluvial Soil is the most widespread soil of India. (True/False)
Ans :True
 
73.Red soils are found in Thar Desert. (True/False)
Ans :False
 
74.Fossil fuels are examples of non-recyclable resources. (True/False)
Ans :True
 
75.Matching the columns.
Ans :
           Column A                    Column B
(a) Uppermost layer of soil      (i) Black soil
(b) New alluvial                     (ii) Topsoil
(c) Regur soil                         (iii) Over grazing
(d) Land with many
gullies and ravines                 (iv) Khadar
(e) Land degradation             (v) Bad Land
 
Ans :(a)–(ii), (b)–(iv), (c)–(i), (d)–(v), (e)–(iii)
 
76. The red soil is red in colour because
(a) it is rich in humus.
(b) it is rich in iron compounds.
(c) it is derived from volcanic origin.
(d) it is rich in potash.
Ans :(b)
 
77.Soil formed by intense leaching is
(a) Alluvial soil (b) Red soil
(c) Laterite soil (d) Desert
Ans :(c)
 
78._____________ soil has high water retaining capacity.
Ans :Black
 
79.Land consisting of many gullies and ravines are called ______________.
Ans :bad lands
 
80.Protection of soil from erosion is called soil conservation. (True/False)
Ans :True
 
81.Solar energy is an example of non-recyclable resource. (True/False)
Ans :False
 
82.Which of the following crops are grown with the onset of monsoons and are harvested in the months of September-October?
(a) Rabi    (b) Kharif
(c) Zadi    (d) None of the above
Ans :(b)
 
83.‘Slash and burn’ agriculture is a
(a) Shifting agriculture
(b) Intensive agriculture
(c) Commercial agriculture
(d) None of these
Ans :(a)
 
84.Grapes are mainly produced in the state of ________.
(a) Meghalaya    (b) Himachal Pradesh
(c) Mizoram       (d) Andhra Pradesh
Ans :(d)
 
85.Bhoodan – Gramdan movement was initiated by
(a) Mahatma Gandhi     (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave         (d) Bal Gangadhar Tilak
Ans :(c)
 
86.Grouping of small land holdings into a bigger one is called
(a) ceiling on land holdings.
(b) collectivisation.
(c) cooperative farming.
(d) consolidation of land holdings.
Ans :(d)
 
87.Oranges are mainly produced in the state of ________.
(a) Madhya Pradesh    (b) Maharashtra
(c) Kerala                   (d) Tamil Nadu
Ans :(b)
 
88.Intensive subsistence farming is practised in area of _______. [CBSE 2012]
(a) high population     (b) low population
(c) deserts                (d) thick forests
Ans :(a)
 
89.Which one of the following statements is incorrect as regards to commercial farming?
(a) Use of heavy doses of modern inputs.
(b) Crops are grown for sale.
(c) Family members are involved in growing crops.
(d) Practised on large land holdings.
Ans :(c)
 
90.Which one of the following is a rabi crop?
(a) Rice      (b) Wheat
(c) Bajra       (d) Jowar
Ans :(b)
 
91.The largest tea producing state of India is
(a) Karnataka            (b) Assam
(c) Andhra Pradesh    (d) Arunachal Pradesh
Ans :(b)
 
92.A type of millet rich in iron, calcium, other micro nutrients and roughage is __________ .
(a) Bajra (b) Rajma
(c) Jowar (d) Ragi
Ans :(d)
 
93.India is the second largest producer of sugarcane only after _____________.
Ans :Brazil
 
94.___________ is the Golden fibre of India.
Ans :Jute
 
95.______________ is a programme introduced by the Government that has resulted in increased production of food grains.
Ans :Green Revolution
 
96.Kerala is the largest producer of ______________ in India.
Ans :rubber
 
97.The crop grown in black soil is Rice. (True/False)
Ans :False
 
98.Castor seed is grown both as Rabi and Kharif crop.(True/False)
Ans :True
 
99.The main characteristic feature of commercial farming is the use of high doses of modern inputs. (True/False)
Ans :True
 
100.Watermelon is grown during Zaid season. (True/False)
Ans :True


Section : A (History)

1. In what three ways the print culture help in creating conditions for the French revolution of 1789 ? Explain any three ways. 

2. Liberty of speech ---- Liberty of press ---- Freedom of association. The government of India is now seeking to crush the three powerful vehicles of cultivating public opinion. The fight for swaraj means a fight for this threatened freedom. 

(i) Who said the above statement?

(ii) Why was government truing to crush the vehicles? Give two reasons.

3. Highlight any three contributions of Print culture in the growth of nationalism in India? How did the British rulers attempt to check it. 

4. “Politics and social division should not be allowed to mix.” Give three arguments in favour of your answer. 

5. Identify and justify the three areas where Indian women are yet discriminated. 

6. What is meant by a secular state? How does the constitution of India make India a secular state? 

 

Section : B(Geography)

1) What types of soil is found in the river deltas of the Eastern Coast? Give two main features of this type of soil. 

2) Suggest any three measures for controlling land degradation in hilly areas. 

3) Describe how communities have conserved and protected forests and wildlife in India. 

4) What is meant by water scarcity? Discuss the various reasons for water scarcity in our country. 

 CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B

Please click the below link to access CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B


Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Class 10 Social Science Revision Assignments
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set D
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set E
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set F
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set G
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set H
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set I
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set J
Contemporary India II Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development Assignment
Contemporary India II Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Agriculture Assignment
Contemporary India II Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Geography Minerals and Energy Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Geography Manufacturing Industries Assignment
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries Assignment
Contemporary India II Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing Assignment
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism Assignment
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity Assignment
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste Assignment
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 12 Social Science Popular Struggles and Movements Assignment
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties Assignment
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Assignment
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy Assignment
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs and Assignment
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India Assignment
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World Assignment
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation Assignment
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and the Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and Modern World Assignment
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History Assignment
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement in Indo China Assignment
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure Assignment
Understanding Economic Development Chapter 1 Development
CBSE Class 10 Social Science Development Assignment
Understanding Economic Development Chapter 2 Sectors of the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Sectors of the Indian Economy Assignment
Understanding Economic Development Chapter 3 Money and Credit
CBSE Class 10 Social Science Money and Credit Assignment
Understanding Economic Development Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Globalization and the Indian Economy Assignment

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

CBSE notification 40/2021 Innovation Ambassador Program

This is with reference to CBSE Notification No. 40/2021 dated 04.05.2021 regarding the Innovation Ambassador program – An online training program for teachers by CBSE in collaboration with Ministry of Education’s Innovation Cell (MIC) and AICTE. In view of the current...

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...