CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment. Get printable school Assignments for Class 10 Geography. Standard 10 students should practise questions and answers given here for Geography in Grade 10 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 10 Geography prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Life Lines Of National Economy Class 10 Geography Assignment Pdf

Class 10 Geography students should refer to the following printable assignment in Pdf for Life Lines Of National Economy in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Geography will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Geography Assignment for Life Lines Of National Economy

SHORT TYPE QUESTION ANSWERS

Question : What is international trade?What do you mean by Balance of trade‘?What is the importance of trade?
Ans. Trade between two countries is called international trade. It includes exchange of commodities, services, information and knowledge.
Relation or difference between nation‘s exports and imports is called balance of trade. It is of two types:
(i) Surplus trade: when the value of exported goods and services is more than the value of imported goods and services. It is called favorable trade balance.
(ii) Trade Deficit: when the value of exported goods and services is less than the value of imported goods and services. It is called unfavorable trade balance.
The importance of trade is:
1. No country can survive without international trade because resources are space bound.
2. Advancement of international trade of a country leads to its economic prosperity because such a trade provides so many jobs to workers as well as business to traders.
3. It is through international trade that we earn much of our foreign exchange which is required for importing many essential goods.
4. Foreign trade helps in transfer of technology.

Question : Mention the different means of transport in India.
Ans. Means of transport in India are:-
(i) Roadways, (ii) Waterways, (iii) Airways, (iv) Pipelines, (v) Railways.

Question : What are the means of mass communication? Explain features of any two media.
Ans. These are those means of communication through which one can communicate with several people at the same time. For example- Radio, newspaper and T.V.(Television):-
(i) It is one of the largest and essential networks in the world.
(ii) It provides entertainment and keeps the viewers well informed about the world.
Radio:-(i) It is the cheapest and the most effective means of communication.
(ii) Besides entertainment, it also provides information and promotes social education.

Question : What are the different types of roads in India?
Ans. There are six types of roads:-
1. Golden Quadrilateral Super Highways or Expressway National Highways
2. National Highways 3. State Highways 4. District Roads
5. Other Roads or Rural Roads or Village Roads 6. Border Roads

Question : What do you mean by pipeline transport?
Ans. Transportation of liquid, gases or slurries through pipes made of durable metal or a plastic tube is called pipeline transport. It is the most convenient mode of transport for crude oil, petroleum products and natural gas even solids like iron ore in slurry form to refineries, fertilizer factories, industries and big thermal power plants.
For example:. From oil field in From Salaya in Gujarat to Jalandhar in Punjab, via Viramgam, Mathura, Delhi and Sonipat. It has branches to connect Koyali (near Vadodara, Gujarat) Chakshu and other places.
Gas pipeline from Hazira in Gujarat connects Jagdishpur in Uttar Pradesh, via Vijaipur in Madhya Pradesh. It has branches to Kota in Rajasthan, Shahajahanpur, Babrala and other places in Uttar Pradesh (HVJ).
 

LONG TYPE QUESTION ANSWER

Question : What do you mean by tourism?
Ans. Tourism comprises the activities of the people traveling to and staying in places outside their
usual environments for more than one consecutive day for leisure, business and other purposes. Tourists visit other places for heritage tourism, religious activities, eco tourism, adventure tourism, cultural tourism, medical tourism and business tourism.

Question : What are the advantages of transport?
Ans. 1. Facilitates easy and free movement of people from one place to another.
2. Helps to carry goods and materials from one place to another
3. Helps in production and distribution of goods.
4. Connect markets with the production centers.
5. Promotes easy accessibility of goods and services.
6. Helps in development of trade and commerce.
7. Helps to increase the volume of the Trade.

Question : What are the chief import and export items in India?
Ans. Import Items:-
1. Agriculture and allied products (2.53 %),
2. Ores and minerals (9.12 %),
3. Gems and jewellery (26.75%)
4. Chemical and allied products (24.45%),
5. Engineering goods ( 35.63%) Petroleum products (86.12%)
Export Items:-
1. Petroleum and petroleum products (41.87%)
2. Pearls and precious stones (29.26%)
3. Inorganic chemicals (29.39%),
4. Coal, coke and briquettes (94.17% )
5. Machinery (12.56%).

Question : What are the problems faced by Indian roadways?
Ans. 1. Road network is inadequate for increasing volume of traffic.
2. About half of the roads are unmetalled.
3. The National Highways are inadequate and are poorly maintained.
4. The roadways are highly congested in cities and are lacking safety measures.
5. Most of the bridges and culverts are old and narrow.
6. Lack of proper security measures.

Question : What are the features of railways in India?
Ans. 1. Very useful for carrying heavy and bulky goods and materials.
2. Comparatively cheaper than Roadways and Airways for long distances.
3. Gives employment to a large number of people.
4. The Indian Railways are the largest public undertaking run by the Central Government
5. The principal (Main) mode of transportation for freight and passengers in India.
6. Railways conduct multifarious activities like business, sightseeing and pilgrimage along with transportation of goods.
7. Acts as an Integrating force by bringing people close to each other.
8. Suitable for long distances and Provides comfort of a home.

Question : What are the Problems Faced by Indian Railways?
Ans. 1. Requires huge investment at the time of installation.
2. Maintenance and upkeep is very costly.
3. Construction is difficult and costly in uneven and high hills and deserts.
4. Not suitable for transportation of perishable goods.
5. Ticket-less travelers.
6. Thefts and damaging of railway property.
7. Unnecessarily chain pulling to stop train.
8. conversions.
9. Sinking and slipping of tracks in rains.
10. Modernization and Electrification.
 

MCQs

1. Six Lane Highways are called

(i) National Highway    (ii) International Highway (iii) State Highway       (iv) Golden quadrilateral super highways

2. Golden quadrilateral super highways are maintained by

(i) Zila Parishad       (ii) PWD  (iii) CPWD              (iv) NHAI

3. Villages are connected to a major town through this scheme of roads

(i) MNREGA     (ii) PMGSY  (iii) SJGRY       (iv) AAY

4. Border Roads are constructed by

(i) CRPF                (ii) BSF   (iii) Indian Army      (iv) BRO

5. Provides door-to-door connectivity

(i) Airways         (ii) Roadways  (iii) Railways      (iv) Waterways

6. Bulk carrier across nations

(i) Airways       (ii) Roadways   (iii) Railways    (iv) Waterways

7. Bulk carrier within India

(i) Airways        (ii) Roadways  (iii) Railways     (iv) Waterways

8. Principal mode of transportation for freight and passengers in India

(i) Airways      (ii) Roadways   (iii) Railways   (iv) Waterways

9. Width of two tracks of Broad Gauge is

(i) 1.676 m (ii) 1.000 m iii) 0.762 m(iv) 0.610 m

10. Natural harbour in India

(i) Hooghly (ii) Paradip (iii) Chennai (iv) Mumbai

11. Biggest natural port in India

(i) Chennai ii) Tuticorin (iii) Marmagao iv) Mumbai

12. Largest producer of feature film in the world

(i) Britain (ii) USA Iii France iv India

13. AIR stands for

(i) All India Radio (ii) Indian Airlines (iii) Indian Railways (iv) None of these

14. Terminal stations of East-West corridor

(i) Mumbai and Nagpur (ii) Nagpur and Siligudi

(iii) Mumbai and Kolkata iv) Silcher and Porbandar

15. Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?

(i) Railways (ii) Pipeline (iii) Roadways (iv) Waterways

Answer Key

(1) d (2) d (3) b (4) d (5) b
(6) d (7) c (8) c (9) a (10) d
(11) d (12) d (13) a (14) d (15) b
 
 
More Questions and Answers for NCERT Class 10 Social Science Life Lines of National Economy ...
 
1. What is the significance of 'Border Roads'? Explain.
Answer :  (i) Border Road Organization was established in 1960. (ii) This organization develops the roads of strategic importance in the North and the North East border areas. (iii) These roads have improved accessibility in areas of difficult terrain. (iv) These roads have enabled the economy to develop in the border areas.
 
2. Name the river which is related to National Waterways No. 1.
Answer :  The Ganga river between Allahabad and Haldia (1620 km)
 
3. “Information and communication technology has played a major role in spreading out products and services across countries.” Support the statement.
Answer : Rapid improvement in information technology has stimulated the spread of products and services.
(i) Remarkable developments in information and communication technology helps to spread the information about products among a large section of the population, which facilitates business very quickly. (ii) Telecommunication and mobile telephony are used to contact one another around the world, to access information instantly, and to communicate from remote areas. The network is also used to transmit large amounts of data.
(iii) Through the Internet, one can obtain and share information on almost anything. It also allows to send e-mail and talk across the world at negligible cost. It has also opened up online trade and retailing.
 
4. “Roadways still have an edge over railways in India.” Support the statement with examples.
Answer :  Roadways still have an edge over the railways. This is evident for the following reasons:
(a) Construction cost of roads is much lower than that of railway lines and construction time is also comparatively less.
(b) Roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography which is a limitation in case of railways.
(c) Roads can negotiate higher gradients of slopes and as such can traverse mountains like the Himalayas, whereas the mountainous regions are unfavorable for the construction of railway lines due to high relief. Similarly it is difficult to lay railway lines on the sandy plains in the deserts, swampy or forested tracks.
(d) Road transport is economical in transportation of few persons and relatively smaller amount of goods over short distances, whereas railways are suitable for transportation of large number of people and goods in bulk, especially over long distances.
(e) Roadways provide the “last mile connectivity” forming the door to door service, thus the cost of loading and unloading is much lower.
(f) Road transport is the idea to feeder mode of transport to other modes of transport such as they provide a link between railway stations, air and seaports.
 
5. Describe any five benefits of tourism in India.
Answer :  Tourism is very important for the Indian economy :
(a) According to the World Travel and Tourism Council tourism generated US$230 billion or 9.4% of the nation’s GDP in 2017 and supported 41.622 million jobs, 8% of its total employment. Over 10 million foreign tourists arrived in India in 2017. Domestic tourist visits to all states and Union Territories (domestic tourism) numbered 1,036.35 million (in 2012).
(b) Tourism also promotes national integration, provides support to local handicrafts and cultural pursuits.
(c) It also helps in the development of international understanding about our culture and heritage. Foreign tourists visit India for heritage tourism, eco-tourism, adventure tourism, cultural tourism, medical tourism and business tourism.
(d) The various industries that benefit from tourism are handicraft industry, sculpture, seashell, regional handloom etc.
(e) Hospitality is another sector that benefits tremendously from tourism. So does the transport sector including air, railways and road transport.
 
6. Why was Jawaharlala Nehru port developed?
Answer : JLN port was developed with the aim to decongest the Mumbai port and serve as a hub to this region.
 
7. Highlight any five features of Hazira-Vijaipur- Jagdishpur gas pipeline.
Answer : (i) This pipeline is about 1700 km. long.
(ii) Hazira-Jaipur-Jagdishpur cross country gas pipeline links Mumbai High and Bassien with the fertilizer, power and industrial complexes in western and northern India.
(iii) This artery has provided an impetus to India's gas production.
(iv) The power and fertilizer industries are the key users of natural gas.
(v) Use of Compressed Natural Gas (CNG) for vehicles to replace liquid fuels is gaining wide popularity in the country.

8. What is trade? Explain the importance of international trade?
Answer :  (i) The exchanges of goods among people, states and countries is referred to as trade.
(ii) Trade between two counties is called international trade.
(iii) When the value of export exceeds the value of imports, it is called a favourable balance of trade.
(iv) When the value of imports exceeds the value of exports, it is termed as unfavourable balance of Trade. Importance :
(i) International trade of a country is an index to its economic prosperity.
(ii) It is considered as the economic barometer for a country.
(iii) As the resources are space bound, no country can survive without international trade.
(iv) Countries have trade relations with the major trading blocks.
(v) In the present times exchange of commodities and goods have been superseded by the exchange of information and knowledge.
 
9. Why was the Haldia seaport set-up?
Answer :  7. Haldia seaport was set-up, as a subsidiary port to reduce the load of Kolkata port.
 
10. Describe the significance of tourism as a trade in India.
Answer :  Significance of tourism as a trade in India.
(i) Tourism in India has grown substantially over the last three decades.
(ii) Foreign tourists arrival has witnessed an increase thus, contributing to foreign exchange.
(iii) Over 41 million people are directly engaged in the tourism industry.
(iv) It provides support to local handicrafts and cultural pursuits.
(v) Domestic tourism also promotes national integration.
(vi) It helps in development of international understanding about our culture and heritage.
(vii) Foreign tourists visit India for heritage tourism eco-tourism, adventure tourism, cultural tourism, medical and business tourism.
 
11. National Waterway No. 1 is navigable between which of the following places?
(a) Sadiya and Dhubri (b) Allahabad and Haldia (c) Udyogamandal and Champakkara (d) Kottapuram and Komman
Answer :  (b) Allahabad and Haldia
 
12. Define the following terms :

(i) Trade (ii) International Trade (iii) Favourable Balance of Trade (iv) Unfavourable Balance of Trade.
Answer : (i) The exchanges of goods among people, states and countries is referred to as trade.
(ii) Trade between two counties is called international trade.
(iii) When the value of export exceeds the value of imports, it is called a favourable balance of trade.
(iv) When the value of imports exceeds the value of exports, it is termed as unfavourable balance of trade.
 
13. What is pipeline transportation? Write two merits and demerits of the same.
Answer : Pipeline transport network is the new mode of transport these days. In the past, pipelines were used to transport water to cities and industries. Now, these are used for transporting crude oil, petroleum products and natural gas from oil and natural gas fields to refineries, fertilizer factories and big thermal power plants. Solids can also be transported as slurry. Merits :
(i) Useful in transporting gas, liquids and solid slurry from far away location.
(ii) Subsequent running costs after laying down the network are minimal.
(iii) It rules out trans-shipment losses or delays. Demerits :
(i) Initial cost of laying pipelines is high.
(ii) Pipelines can burst or can have leakage leading to wastage of valuable resource like water mineral oil, etc.
 
14. How do means of transport and communication play an important role in the economic development of the country? Explain.
Answer :  Transport and communication are the basic arteries of a nation’s economy because :
(i) Economic development of a region or a country very largely depends upon the dense network of transport and communication.
(ii) They link areas of production with consumption, agriculture with industry and village with towns and cities.
(iii) They help the industry by transporting raw materials and distribution of finished goods.
 
15. Which one of the following ports is the biggest with a spacious natural and well sheltered harbour?
(a) Kolkata (b) Chennai (c) Mumbai (d) Vishakhapatnam
Answer :  (c ) Mumbai
 
16. What is mass communication? What are the different means of mass communication? What is the significance of mass communication in a country like India?
Answer :  Mass communication : It covers large number of people at the same time. Different means of mass communication are radio, television, films, internet, newspapers and magazines. Significance of mass communication are :
(i) Covers more than 95% of India’s total population
(ii) Provides education and entertainment
(iii) Most instant means of mass information
(iv) Brings all classes of people together.
 
 
17. "Dense and efficient network of transport is a pre-requisite for local and national development". Analyse the statement.
Answer :  We need various things to sustain our lives in the form of goods, services and support systems. The same applies to all occupational activities. Each of the requirements cannot be in the close vicinity of our place of living. We need to move the goods and services from the supply localities to the demand localities and this is done by the transportation system. We also need efficient transportation for people to reach their places of work, play and learning efficiently. All these activities, which are integral in the economic growth of the local population and the country as a whole is greatly dependent on the transport sector. Thus a dense and efficient network of transportation is a prerequisite for local and national development. Examples are -
(i) fast and efficiently moving transport is required for traded items to reach their destinations on time, otherwise business will suffer.
(ii) Transport is required to carry raw materials to production centers.
(iii) From manufacturing hubs to markets particularly for perishable goods.
(iv) Movement of people is also very important for trade and business.
 
18. “Advancement of international trade of a country is an index to its prosperity.” Support the statement with suitable examples.
Answer :  (i) No country in the world is self-sufficient in all its needs. Goods produced by one country are required by the other country and viceversa. Hence, difference in resources, needs and development among nation creates conditions for international trade between them.
(ii) It helps in exchange of surplus goods with those of deficit countries through foreign trade.
(iii) Foreign trade has helped India’s economic growth, raising income levels of people thus, increasing the foreign exchange reserves.
(iv) International trade helps to import advanced technology of other countries to improve its own production.
(v) Thus, prosperity of a country depends on the advancement of the international trade and hence, it is called the ‘economic barometer’ of a nation.
 
 

19. Explain the reasons for dense railway network in the North Indian plains.
Answer : (i) The northern plains have vast level land. It is easy to lay railway lines there.
(ii) These plains have high population density as a result of which we find dense railway network these to cater the interest of the people.
(iii) Rich agricultural resources provide a favourable condition for the growth of railway network in the northern plains.
(iv) The metropolitan cities of the northern plains have also played a great role in the growth of railways.

 

20. The longest highway of India is ......... .
(a) National Highway-8
(b) National Highway-7
(c) National Highway-1
(d) National Highway-15
Answer : B

 

21. How do the physiographic and economic factors influence the distribution pattern of the India railway network? Explain with suitable examples.
Answer : The distribution pattern of the railway network in the country has been largely influenced by physiographic and economic factors:
(i) The northern plains with their vast level land, high population density and rich agricultural resources provided the most favourable condition for the growth of railway network.
(ii) In the hilly terrains of the peninsular region, railway tracts are laid through low hills, gaps or tunnels.
(iii) The Himalayan mountainous regions too are unfavourable for the construction of railway lines due to high relief, sparse population and lack of economic opportunities.
(iv) It was equally difficult to lay railway lines on the sandy plain of Western Rajasthan, swamps of Gujarat, forested tracks of Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Jharkhand.
(v) In recent times, the development of the Konkan railway along the west coast has facilitated the movement of passengers and goods in this most important economic region of India.


22. Name the authority that maintains State Highways.
Answer : State Public Works Department.


23. Analyse the physiographic and economic factors that have influenced the distribution pattern of the railway network in our country.
Answer : The distribution pattern of the railway network in the country has been largely influenced by physiographic and economic factors:
(i) The northern plains with their vast level land, high population density and rich agricultural resources provided the most favourable condition for the growth of railway network.
(ii) In the hilly terrains of the peninsular region, railway tracts are laid through low hills, gaps or tunnels.
(iii) The Himalayan mountainous regions too are unfavourable for the construction of railway lines due to high relief, sparse population and lack of economic opportunities.
(iv) It was equally difficult to lay railway lines on the sandy plain of Western Rajasthan, swamps of Gujarat, forested tracks of Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Jharkhand.
(v) In recent times, the development of the Konkan railway along the west coast has facilitated the movement of passengers and goods in this most important economic region of India.


24. Name six mail channels introduced by Indian postal network.
Answer : Six mail channels for quick delivery of mails in large towns and cities are:
(i) Rajdhani Channel                (ii) Metro Channel
(iii) Green Channel                  (iv) Business Channel
(v) Bulk Mail Channel              (vi) Periodical Channel


25. Which is the cheapest mode of transport in India?
(a) Waterways
(b) Roadways
(c) Railways
(d) Airways
Answer : A


26. Why is air transport an important means of transport in the north-eastern part of our country? Explain any four reasons.
Answer :  (i) The air travel is the fastest, most comfortable and prestigious mode of transport.
(ii) It can cover very difficult terrains like high mountains, dreary deserts, and dense forests and also long oceanic stretches with great ease.
(iii) Airways have made access easier in the north-eastern part of the country which has big rivers, dissected relief, dense forests and frequent floods and international frontiers.
(iv) It is very useful especially during natural calamities.

 

27. Write a short note on various kinds of roads in India.
Answer : Various kinds of roads in India are:
1. Golden Quadrilateral Super Highways: The government has launched a major road development project linking Delhi-Kolkata-Chennai-Mumbai and Delhi and six-lane super Highways.
The North-South corridors linking Srinagar (Jammu and Kashmir) and Kanniyakumari (Tamil Nadu) and East-West Corridor linking Silcher (Assam) and Porbander (Gujarat) are part of this project.
2. National Highways: National highways link extreme parts of the country. These are primary road systems and are laid and maintained by the Central Public Works Department (CPWD). The historical Sher Shah Suri Marg is called National Highway No.1, between Delhi and Amritsar. The National Highway 7 between Varanasi and Kanniyakumari is the longest highway of India. The national highway 2 is between Delhi and Kolkata. The national highway 3 is between Agra and Mumbai. The national highway 8 is between Delhi and Mumbai. The national highway 15 passes through Rajasthan.
3. State Highways: Roads linking a state capital with different district headquarters are known as State Highways. State highways are constructed and maintained by the State Public Works Department (PWD)
4. District Roads: Roads which connect the district headquarters with other places of the district are called district roads. These roads are maintained by the Zila Parishad.
5. Rural Roads: Roads which link rural areas and villages with towns are classified as rural roads. Under the Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana scheme special provisions are made so that every village in the country is linked to a major town in the country by an all season motorable road.
6. Border Roads: Strategically important roads in the bordering areas of the country are called border roads. Border Roads Organisation (BRO), a government of India undertaking constructs and maintains border roads. This organisation was established in 1960 for the development of the roads of strategic importance in the northern and northeastern border areas.

Tags: 

 


Click for more Geography Study Material
Contemporary India Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Geography India Land and People Hindi Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Resources and Development Assignment
Contemporary India Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Forest and Wild Life Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Forest and Wild Life Resources Hindi Assignment
Contemporary India Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Geography Water Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Water Resources Hindi Assignment
Contemporary India Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Agriculture Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Agriculture Hindi Assignment
Contemporary India Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Social Science Geography Minerals And Energy Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Minerals And Energy Resources Hindi Assignment
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources Assignment
Contemporary India Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Social Science Geography Manufacturing Industries Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Manufacturing Industries Hindi Assignment
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries Assignment
Contemporary India Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Geography Life Lines of National Economy Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Life Lines of National Economy Hindi Assignment
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment
Map Work
CBSE Class 10 Social Science Geography Map Work Hindi Assignment

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...