CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A. Get printable school Assignments for Class 10 Social Science. Standard 10 students should practise questions and answers given here for Social Science in Grade 10 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 10 Social Science prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Revision Class 10 Social Science Assignment Pdf

Class 10 Social Science students should refer to the following printable assignment in Pdf for Revision in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Social Science will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Social Science Assignment for Revision

1. Who among the following formed the secret society called ‘Young Italy’?
(a) Otto von Bismarck
(b) Giuseppe Mazzini
(c) Metternich
(d) Johann Gottfried Herder
Ans :(b)
 
2. Elle, the measuring unit in Germany was used to measure:
(a) cloth (b) thread (c) land (d) height
Ans :(a)
 
3. Zollevrein started in 1834 in Prussia refers to a:
(a) Trade Union (b) Customs Union
(c) L abour Union (d) Farmer’s Union
Ans :(b)
 
4. What do the saints, angels and Christ symbolise in the Utopian vision?
(a) Equality among people
(b) Fraternity among nations
(c) Freedom of nations
(d) Resentment against nations
Ans :(b)
 
5. Who were the ‘Junkers’?
(a) Soldiers (b) L arge landowners
(c) Aristocracy (d) Weavers
Ans :(b)
 
6. Which treaty recognised Greece as an independent nation?
(a) Treaty of Constantinople, 1832
(b) Treaty of Vienna, 1815
(c) Treaty of Versailles, 1871
(d) None of these
Ans : (a)
 
7.By which of the following treaties was the United Kingdom of Great Britain formed?
(a) Treaty of Versailles
(b) Act of Union
(c) Treaty of Paris
(d) Treaty of Vienna
Ans :(b)
 
8.Which of the following group of powers collectively defeated Napoleon?
(a) England, France, Italy, Russia
(b) England, Austria, Spain, Russia
(c) Austria, Prussia, Russia, Britain
(d) Britain, Prussia, Russia, Italy
Ans :(c)
 
9. Romanticism refers to a:
(a) cultural movement
(b) religious movement
(c) political movement
(d) literary movement
Ans :(a)
 
10.Austrian Chancellor _____________ hosted the Congress of Vienna.
Ans :Duke Metternich
 
11.The first clear expression of nationalism came with the_________________.
Ans :French revolution
 
12. The Civil Code of 1804 was known as the__________.
Ans :Napoleonic Code
 
13._______________ became the allegory of the German nation.
Ans :Germania
 
14.Conservative regimes set up in 1815 were democratic in nature. (True/False)
Ans :False
 
15. A direct vote by which all the people of a region are asked to accept or reject a proposal is known as la patrie. (True/False)
Ans :False
 
16. In 1861, Friedrich Wilhelm IV was proclaimed the king of united Italy. (True/False)
Ans :False
 
17.The term ‘absolutist’ referred to monarchical government. (True/False)
Ans :True
 
18..Match the columns.
10 social science MCQ 1000 1
Ans :(a) (iv), (b) (v), (c) (ii), (d) (i), (e) (iii)
 
19.Which one of the following types of government was functioning in France before the revolution of 1789?
(a) Dictatorship
(b) Military
(c) Body of French Citizen
(d) Monarchy
Ans :(d)
 
20.Which of the following countries is considered as the ‘cradle of European civilization’?
(a) England (b) France
Ans :(c)
 
21.Frederic Sorrieu was a _________________.
Ans :French artist
 
22.A large part of the Balkans was under the control of the_____________ Empire.
Ans :Ottoman
 
23. The Treaty of Constantinople of 1832 recognised Greece as an independent nation. (True/False)
Ans :True
 
24.Giuseppe Mazzini formed a secret society called Young Italy for the dissemination of his goals.(True/False)
Ans :True
 
25.Who was Frederic Sorrieu?
Ans :Frederic Sorrieu was a French artist who visualised a world, made up of democratic and social republics, and put his dream down in a series of four prints.
 
26.What is referred to as Absolutism?
Ans :Unrestricted, despotic and authoritarian monarchial system of rule or government is referred to as absolutism.
 
27. Define Nation.
Ans :A body of people who are united by same past, culture, political system and common interests can be defined as a Nation.
 
28.What was the concept of a nation-state?
Ans :The concept of a nation-state was one in which people and rulers of land came together to develop a sense of common identity and shared history.
 
29.Define Plebiscite.
Ans :Plebiscite is a system of direct vote by which the people of a region, themselves decide to accept or reject a proposal
 
30.What was the major change that occured in the political and constitutional scenario due to French Revolution in Europe?
Ans :The French Revolution led to the transfer of sovereignty from the monarchy to a body of French citizens. It proclaimed that it was the people who would henceforth constitute the nation and shape its destiny.
 
31. Name the provinces under the Habsburg Empire.
Ans :The Habsburg Empire ruled over Austria-Hungary. It included the Alpine region of Tyrol,Austria, Sudetenland as well as Bohemia along with Italian speaking provinces of Lombardy and Venetia.
 
32.What was the strong demand of the emerging middle class in Europe during the 19th century?
Ans :The emerging middle class of Europe demanded constitutionalism with national unification.
 
33.What was elle?
Ans :Elle was the measure of cloth. It was different for each of the 39 states of German confederation.
 
34.What was the basic philosophy of the conservatives?
Ans :The basic philosophy of the conservatives was to preserve the traditional institutions such as church, monarchy, social hierarchies, property and family etc.
 
35.Who hosted the Congress of Vienna in 1815?
Ans :Duke Metternich hosted the Congress of Vienna in 1815.
 
36. What was main aim of the Treaty of Vienna of 1815?
Ans :The main aim of the Treaty of Vienna of 1815 was to undo the changes brought about in Europe during the Napoleonic wars.
 
37.What was the major issue taken up by the liberal nationalists?
Ans :The liberal nationalists took up the issue of freedom of press.
 
38. What was the main aim of the revolutionaries of Europe?
Ans :The European revolutionaries aimed at opposing the monarchial order established after the Vienna Congress and struggle for liberty and freedom

39.Who remarked “When France sneezes the rest of Europe catches cold”?
Ans :These words were said by Duke Metternich.
 
40. How did Lord Byron contribute to the Greek war of Independence?
Ans :Lord Byron, an English poet, organised funds for the Greek struggle against the Ottoman Empire and also participated in the war.
 
41.What is Romanticism?
Ans :Romanticism refers to cultural movement that sought to develop a particular form of nationalist sentiment through emotions, folk songs, poetry and dances.
 
42.What is meant by das volk?
Ans :Das volk is a German word meaning common people.
 
43.Where was the Frankfurt Parliament convened?
Ans :The Frankfurt Parliament was convened at the Church of St Paul.
 
44.Why did the middle class lose its support after the failure of the Frankfurt Parliament?
Ans :The middle class lost its support after the failure of the Frankfurt Parliament because they resisted the demands of the workers and the artisans.
 
45. Who were referred as ‘Junkers’ in Prussia?
Ans :Junkers, in Prussia, the large land owning class.
 
46.Which state led the unification of Germany?
Ans :Prussia led the unification of Germany.
 
47. Who holds the credit of unifying Germany?
Ans :Otto von Bismarck holds the credit of unifying Germany.
 
48. Who was proclaimed the German Emperor in a ceremony held at Versailles in January 1871?
Ans :Kaiser William I was proclaimed as the emperor of Germany after its unification in 1871.
 
49.Who headed Sardinia-Piedmont?
Ans :King Victor Emmanuel II headed Sardinia-Piedmont.
 
50.What was the result of the Act of Union (1707)?
Ans :The Act of Union 1707 resulted in the formation of United Kingdom of Great Britain with the incorporation of Scotland.
 
51.Which Italian patriot organised a group of soldiers known as ‘Red Shirts’?
Ans :Giuseppe Garibaldi, an Italian patriot, organised a group of soldiers known as Red Shirts.
 
52. What was Germania?
Ans :It was an allegory of Germany.
 
53. Who were the Slavs?
Ans :The inhabitants of the regions under the Ottoman Empire like modern-day Romania,Bulgaria, Albania, Greece, Macedonia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Slovenia, Serbia and Montenegro were called the Slavs.
 
54.What made the Balkan area explosive?
Ans :The spread of romantic nationalism and disintegration of Ottoman Empire made the Balkan area very explosive.
 
55. What do you mean by nationalism?
Ans :Devotion, love, and patriotic feelings for one’s own nation is called nationalism. It is a feeling of political consciousness and unity among the people of a state.
 
56.Duke metternich was the Chancellor of which country?
Ans :Duke Metternich was the Chancellor of Austria.
 
57.What decisions were taken at the Congress of Vienna?
Ans :In France, the Bourbon dynasty was restored to power with a number of states set up on its boundaries. Prussia was given important new territories, Austria got control of northern Italy and Russia was given part of Poland.
 
58.Which treaty recognised Greece as an independent nation?
Ans :The Treaty of Constantinople of 1832 recognised Greece as an independent nation.
 
59.Why 1830s were the years of great economic hardship in Europe?
Ans :1830s were the years of great economic hardship in Europe because of increase in population, unemployment, migration, price rise, stiff competition in the market and bad condition of peasants.
 
60.What was the allegory of France called?
Ans :Allegory of France was called Marianne.
 
61.Why did Gandhiji organise Satyagraha in 1917 in Kheda district of Gujarat?
(a) To support the plantation workers
(b) To protest against high revenue demand
(c) To support the mill workers to fulfil their demand
(d) To demand loans for the farmers
Ans :(b)
 
62.Why was Satyagraha organised in Champaran in 1916?
(a) To oppose the British laws
(b) To oppose the plantation system
(c) To oppose high land revenue
(d) To protest against the oppression of the mill workers
Ans :(b)
 
63. Why was the Simon Commission sent to India?
(a) To look into the Indian constitutional matter and suggest reform
(b) To choose members of Indian Council
(c) To settle disputes between the government and the Congress leaders
(d) To set up a government organisation
Ans :(a)
 
64. Why was Alluri Sitarama Raju well known?
(a) He led the militant movement of tribal peasants in Andhra Pradesh.
(b) He led a peasant movement in Avadh.
(c) He led a satyagraha movement in Bardoli.
(d) He set up an organisation for the uplifment of the dalits.
Ans :(a)
 
65.Why did General Dyer open fire on peaceful crowd in Jallianwalla Bagh? Mark the most important factor.
(a) To punish the Indians
(b) To take revenge for breaking martial laws
(c) To create a feeling of terror and awe in the mind of Indians
(d) To disperse the crowd
Ans :(c)
 
66.What kind of movement was launched by the tribal peasants of Gudem Hills in Andhra Pradesh?
(a) Satyagraha Movement
(b) Militant Guerrilla Movement
(c) Non-Violent Movement
(d) None of the above
Ans :(b)
 
67.Who among the following two leaders led the Khilafat Movement?
(a) Shaukat Ali and Muhammad Ali
(b) Gandhiji and Sardar Patel
(c) Muhammad Ali Jinnah and Abul Kalam Azad
(d) Abul Kalam Azad and Jawaharlal Nehru
Ans :(a)
 
68.Why did Gandhiji withdraw the Non-Cooperation Movement?
(a) Gandhiji realised that people were losing interest in the movement.
(b) Gandhiji felt that the movement was turning violent in many places.
(c) Some Congress leaders wanted to participate in elections to Provincial Councils.
(d) Some Congress leaders wanted more radical mass agitations.
Ans :(b)
 
69.Who were the ‘Sanatanis’?
(a) Saints      (b) Dalits
(c) Labours    (d) High-caste Hindus
Ans :(d)
 
70.The main problem with the Simon Commission was that:
(a) It was an all British commission.
(b) It was formed in Britain.
(c) It was set up in response to the nationalist movement.
(d) It supported the Muslim League.
Ans :(a)
 
71.‘Hind Swaraj’ was written by:
(a) Abul Kalam Azad (b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel (d) Subhas Chandra Bose
Ans :(b)
 
72.Why did the Indians oppose the Rowlatt Act?
(a) It introduced the Salt Law.
(b) It increased taxes on land.
(c) It gave the British the power to arrest and detain a person without a trial.
(d) It put a ban on the Congress party.
Ans :(c)
 
73.Gandhiji’s march from Sabarmati to Dandi is called the _______________.
Ans :Salt March
 
74.The Depressed Classes Association was formed by _______________ .
Ans :Dr. B.R. Ambedkar
 
75. The Muslim League was started by _______________.
Ans :Muhammad Ali Jinnah
 
76.The Statutory Commission that arrived in India in 1928 was led by _______________.
Ans :John Simon
 
77.The Swaraj Party was set up by _______________ and _______________.
Ans :Motilal Nehru and C.R. Das
 
78.During the First World War, the Indian Industrialists suffered huge loss. (True/False)
Ans :False
 
79.Gandhiji’s idea which emphasized truth and nonviolence is referred as Swaraj. (True/False)
Ans :False
 
80.Khilafat Movement was led by the Ali Brothers. (True/False)
Ans :True
 
81.Baba Ramchandra and JawaharLal Nehru headed Oudh Kisan Sabha. (True/False)
Ans :True
 
82.The term ‘begar’ means homeless labour. (True/False)
Ans :False
 
83.Match the columns
10 social science MCQ 1000 2

Ans :(a) (v), (b) (i), (c) (iv), (d) (ii), (e) (iii)
 
84.Due to the effect of the Non-Cooperation movement on the plantation workers in Assam, they:
(a) left the plantations and headed home.
(b) went on strike.
(c) destroyed the plantations.
(d) None of these
Ans :(a)
 
85.The resolution of Purna Swaraj was adopted at which session?
(a) Karachi Congress (b) Haripur Congress
(c) Lahore Congress (d) Lucknow Congress
Ans :(c)
 
86.Which one of the following Viceroys announced a vague offer of dominion status for India in October 1929?
(a) Lord Mount batten (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Irwin (d) None of these
Ans :(c)
 
87.The Indian tricolor was first designed at the time of _______________.
Ans :Swadeshi Movement
 
88._____________ presided over the Lahore session of Congress in 1929.
Ans :Jawaharlal Nehru
 
89. Alluri Sitarama Raju could perform miracles. (True/False)
Ans :True
 
90.The four volume collection of Tamil folktales – “The folklore of Southern India” was published by Natesa Sastri. (True/False)
Ans :True
 
91. Violation of Salt Tax by Gandhi led to the Civil Disobedience Movement. (True/False)
Ans :True
 
92.Match the columns.
10 social science MCQ 1000 3
Ans :(a) (ii), (b) (i), (c) (v), (d) (iii), (e) (iv)
 
93.People livelihood and local economy of which one of the following was badly affected by the disease named Rinderpest.
(a) Asia            (b) Europe
(c) Africa          (d) South America
Ans :(c)
 
94.Which of the following places was an important destination for indentured migrants?
(a) Florida   (b) Melbourne
(c) Carribbean island (d) Mexico
Ans :(c)
 
95.The group of powers collectively known as the Axis power during the Second World War were:
(a) Germany, Italy, Japan
(b) Austria, Germany, Italy
(c) France, Japan, Italy
(d) Japan, Germany, Turkey
Ans :(a)
 
96.Who among the following is a Nobel Prize winner?
(a) V.S. Naipaul
(b) J.M. Keynes
(c) Shivnarine Chanderpaul
(d) Ramnaresh Sarwan
Ans :(a)
 
97.Which of the following statements correctly identifies the corn laws?
(a) Restricted the import of corn to England
(b) Allowed the import of corn to England
(c) Imposed tax on corn
(d) Abolished the sale of corn
Ans :(a)
 
98.Which of the following is the direct effect of Great Depression on Indian Trade?
(a) Peasants and farmers suffered.
(b) Indian exports and imports nearly halved between 1928–1934.
(c) Peasants’ indebtedness increased.
(d) Led to widespread unrest in rural India.
Ans :(b)
 
99.Which of the following enabled the Europeans to conquer and control the Africans?
(a) Victory in war
(b) Control over the scarce resource of cattle
(c) Death of Africans due to rinderpest
(d) Lack of weapons in Africa to fight against the Europeans
Ans :(b)
 
100.Who discovered the vast continent, later known as America?
(a) Vasco da Gama        (b) Christopher Columbus
(c) V.S. Naipaul            (d) None of these
Ans :(b)

Section : A (History)

1. “Ideas of national unity in early 19th century Europe was closely linked or allied to the ideology of liberalism.” Mention its social, economic and political ideology.

2. “It is said that Napoleon had ruined democracy.” However what positive acts and merits of Napoleon attract your attention? Mention any three of them.

3. Who was the king of Italy when it was declared unified and liberated? What role did Mazzini and Garibaldi play in unification of Italy?

 

Section : B (Civics)

4. How does pressure group exert their influence on the politics and governance of a democratic country ? State any three ways.

5. “The multi-party system has strengthened democracy in India.” Justify with three arguments.

6. The vision of party less democracy is not impractical but fully Utopian that cannot exist.” Give five arguments to justify the statement.

 CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A

 

 

Please click the below link to access CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Class 10 Social Science Revision Assignments
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set D
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set E
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set F
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set G
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set H
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set I
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set J
Contemporary India II Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development Assignment
Contemporary India II Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Agriculture Assignment
Contemporary India II Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Geography Minerals and Energy Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Geography Manufacturing Industries Assignment
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries Assignment
Contemporary India II Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing Assignment
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism Assignment
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity Assignment
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste Assignment
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 12 Social Science Popular Struggles and Movements Assignment
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties Assignment
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Assignment
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy Assignment
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs and Assignment
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India Assignment
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World Assignment
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation Assignment
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and the Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and Modern World Assignment
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History Assignment
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement in Indo China Assignment
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure Assignment
Understanding Economic Development Chapter 1 Development
CBSE Class 10 Social Science Development Assignment
Understanding Economic Development Chapter 2 Sectors of the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Sectors of the Indian Economy Assignment
Understanding Economic Development Chapter 3 Money and Credit
CBSE Class 10 Social Science Money and Credit Assignment
Understanding Economic Development Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Globalization and the Indian Economy Assignment

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...

Surya Namaskar Project on 75th Anniversary of Independence Day

Ministry of Education, Govt of India vide letter No. F.No. 12-5/2020-IS-4 dated 16.12.2021 has intimated that under the banner Azadi ka Amrit Mahotsav the National Yogasanasports Federation has decided to run a project of 750 million Surya Namaskar from 01 January 2022...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

CBSE notification 40/2021 Innovation Ambassador Program

This is with reference to CBSE Notification No. 40/2021 dated 04.05.2021 regarding the Innovation Ambassador program – An online training program for teachers by CBSE in collaboration with Ministry of Education’s Innovation Cell (MIC) and AICTE. In view of the current...