CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C. Get printable school Assignments for Class 10 Social Science. Standard 10 students should practise questions and answers given here for Social Science in Grade 10 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 10 Social Science prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Revision Class 10 Social Science Assignment Pdf

Class 10 Social Science students should refer to the following printable assignment in Pdf for Revision in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Social Science will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Social Science Assignment for Revision

MCQ-

1. Match the columns

10 social science MCQ 1000 7

Ans: (a) (ii), (b) (iii), (c) (iv), (d) (i)
 
2.Specialised cultivation of fruits and vegetables iscalled
(a) Agriculture     (b) Horticulture
(c) Sericulture     (d) Pisciculture
Ans: (b)
 
3.Punjab and Haryana grow rice mainly due to
(a) availability of cheap labour.
(b) development of canals irrigation and tubewells.
(c) fertile soil.
(d) development of transport network.
Ans:(b)
 
4.Rabi crops are sown in
(a) Winter     (b) Summer
(c) Autumn    (d) Spring
Ans:(a)
 
5.The slash and burn agriculture is known as ________________ in the north–eastern states of India.
Ans: Jhumming
 
6.India is the largest producer and consumer of ______________ in the world.
Ans: pulses
 
7.Terrace cultivation leads to increase in the level of soil erosion. (True/False)
Ans: False
 
8.Minerals need to be conserved because
(i) They are renewable.
(ii) They are depleting rapidly.
(iii) They are needed for country’s industrial development.
(iv) Their formation is very fast.
(a) (i) and (ii) (b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv) (d) All of the above
Ans: (b)
 
9.Which of the following statements are incorrect with regard to placer deposits?
(i) They occur as alluvial deposits.
(ii) They are corroded by water.
(iii) They occur in ocean beds.
(iv) They are found in sands of the valley floors and the base of hills.
(a) (i) and (ii) (b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv) (d) (i) and (iv)
Ans: (b)
 
10.The Hazira – Vijaipur – Jagdishpur pipeline does not pass through this state.
(a) Uttar Pradesh               (b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh          (d) Maharashtra
Ans: (d)
 
11.Low grade brown coal is called
(a) Magnetite        (b) Bauxite
(c) Lignite             (d) Limonite
Ans: (c)
 
12.Which of the following states is the oldest producer of oil?
(a) Arunachal Pradesh    (b) Assam
(c) Andhra Pradesh        (d) Gujarat
Ans: (b)
 
13.Metallurgical coal used in the smelting of iron ore is
(a) Anthracite    (b) Bituminous
(c) Lignite         (d) Peat
Ans: (b)
 
14.Which one of the following states is the leading producer of Iron ore?
(a) Chhattisgarh    (b) Jharkhand
(c) Karnataka        (d) Madhya Pradesh
(c)
 
15.Kakrapara nuclear power station is located in the state of
(a) Maharashtra     (b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka        (d) Gujarat
Ans: (d)
 
16.Nearly 10 kg of ___________ is required to manufacture one tonne of steel.
Ans: manganese
 
17.___________ in India has ideal conditions for utilising tidal energy.
Ans: Gulf of Kuchchh
 
18.________________ is the most important lignite mine of Tamil Nadu.
Ans: Neyveli
 
19.Kalpakkam is the nuclear power plant located in Tamil Nadu. (True/False)
Ans: True
 
20.The plant using cow dung is known as Gobar Gas Plant. (True/False)
Ans: True
 
21.Parvati Valley is the leading producer of Solar energy. (True/False)
Ans: False
 
22.Which one of the following is a non-metallic mineral?
(a) Lead      (b) Copper
(c) Tin         (d) Limestone
Ans: (d)
 
23.Kudremukh is an important Iron Ore mine of
(a) Kerala              (b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka       (d) Andhra Pradesh
Ans: (c)
 
24.Which of the following minerals is mined at Balaghat mines?
(a) Manganese     (b) Aluminium
(c) Copper          (d) Limestone
Ans: (a)
 
25.Which of the following is an offshore oil field?
(a) Ankaleshwar    (b) Digboi
(c) Kalol                 (d) Mumbai High
Ans: (d)
 
26.Minerals are generally found in _____________.
Ans: ores
 
27.About 63% of India’s petroleum production comes from _______________.
Ans: Mumbai High
 
28.The Bailadila Hills look like the hump of a camel.(True/False)
Ans: False
 
29.The full form of CNG Compressed Natural Gas.(True/False)
Ans: True
 
30.Match the columns

Column A                 Column B
 
(a) Manganese    (i) Electrical industries
(b) Copper          (ii) Karnataka
(c) Mica              (iii) West Bengal
(d) Limestone      (iv) Madhya Pradesh
(e) Coal                (v) Cement
 
Ans: (a) (ii), (b) (iii), (c) (i), (d) (v), (e) (iv)
 
31.Which one of the following cities has emerged as the ‘electronic capital’ of India? [All India 2012]
(a) Delhi (b) Kolkata
(c) Bengaluru (d) Hyderabad
Ans: (c)
 
32.Which one of the following factors plays the most important role in the location of an industry in a particular region?
(a) Raw material
(b) Market
(c) Least production cost
(d) Transport
Ans: (c)
 
33.Which of the following industries is not a heavy industriy.
(a) Cotton textile (b) Cement
(c) Iron and Steel (d) Ship building
Ans: (a)
 
34.Which one of the following industries manufactures telephones, computer, etc.?
(a) Cement
(b) Iron and Steel
(c) Electronic
(d) Chemical
Ans: (c)
 
35.Which one of the following public sector plants is located in Chhattisgarh?
(a) Bokaro Steel Plant
(b) Bhilai Steel Plant
(c) Durgapur Steel Plant
(d) Rourkela Steel Plant
Ans: (b)
 
36.Which one of the following agencies, markets steel for the public sector plants?
(a) HAIL                  (b) SAIL
(c) TATA Steel         (d) MNCC
Ans: (b)
 
37.Which one of the following is not a centre of Automobile industry ?
(a) Chennai                (b) Bengaluru
(c) Jamshedpur          (d) Coimbatore
Ans: (d)
 
38.SAIL is an example of _______________industry.
Ans: Public Sector
 
39.The first textile mill was set up at _____________.
Ans: Mumbai
 
40.India exports jute goods to ________________.
Ans: France
 
41.Silencers can be used to control______________.
Ans: Noise pollution
 
42.The sugar industry is well suited to the cooperative sector. (True/False)
Ans: True
 
43.Coir industry is an example of cooperative sector. (True/False)
Ans: True
 
44.India is the largest producer of Sponge Iron.(True/False)
Ans: True
 
45.Match the columns
 
Column A                                        Column B
(a) Leading centre of                      (i) Mumbai
Automobile industry
(b) A software technology park       (ii) Gurgaon
(c) Software Technology                 (iii) Chhattisgarh
Park in Kerala             
(d) A leading centre of cotton        (iv) Bhubaneswar
textile industry                                        
(e) Bhilai Steel Plant                      (v) Thiruvananthapuram
 
Ans: (a) (ii), (b) (iv), (c) (v), (d) (i), (e) (iii)
 
46.Leading centre of woollen textile industry in Punjab
(a) Kanpur (b) Ludhiana
(c) Murshidabad (d) Panipat
Ans: (d)
 
47.TISCO is
(a) Joint Sector Industry
(b) Private Sector Industry
(c) Co-operative Sector Industry
(d) Public Sector Industry
Ans: (b)
 
48.Iron and Steel industry requires Iron ore, coking coal and limestone in which of the following proportions?
(a) 2 : 3 : 1    (b) 4 : 2 : 1
(c) 1 : 2 : 3    (d) 2 : 3 : 4
Ans: (b)
 
49.The employees employed in the manufacturing of the car belongs to the _____________.
Ans: Secondary Sector
 
50._____________region has the maximum concentration of iron and steel industries.
Ans: Chhotanagpur region.
 
51.The Dabur industry is a public sector industry.(True/False)
Ans: False
 
52.Edible oil industry is an example of the agro based industry. (True/False)
Ans: True
 
53.What is the name given to the International Airport at Kolkata?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Meenambakkam
(c) Rajiv Gandhi
(d) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans: (d)
 
54.Which one of the following means of transport is used for carrying solids in a slurry form?
(a) Trucks                (b) Railways
(c) Pipelines             (d) Ships
Ans: (c)
 
55.Which one of the following is an inland riverine port?
(a) Kandla       (b) Kolkata
(c) Mumbai     (d) Tuticorin
Ans: (b)
 
56.Which one of the following is not the means of mass communication?
(a) Cards and envelopes
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) Films
Ans: (a)
 
57.The longest pipeline connects
(a) Hazira to Kanpur
(b) Salaya to Jalandhar
(c) Hazira to Jagdishpur
(d) Koyali to Haldia
Ans: (c)
 
58.Which one of the following pairs is not correctly matched?
 
   Column I                           Column II
(a) First port                          (i) Kandla
(b) Biggest port                     (ii) Mumbai
(c) A port located at the
entrance of a lagoon              (iii) Tuticorin
(d) An inland riverine port      (iv) Kolkata
(e) Oldest artificial port          (v) Chennai
Ans: (c)
 
59.Difference between the total value of exports and imports is called ___________.
(a) Balance of Payment
(b) Balance of Trade
(c) Surplus Budget
(d) Deficit Balance
Ans: (b)
 
60.Which one of the following countries has the largest telecom network in Asia?
(a) China (b) Japan
(c) Pakistan (d) India
Ans: (d)
 
61.STD refers to
(a) Suburban Telephone Dialing
(b) Subscriber Trunk Dialing
(c) Social Telephone Distributor
(d) Speed Telephone Dialing
Ans: (b)
 
62.The first train was steamed off from
(a) Mumbai to Kalyan
(b) Mumbai to Delhi
(c) Mumbai to Thane
(d) Mumbai to Satara
Ans: (c)
 
63._______________is the largest producer of feature films in the world.
Ans: India
 
64._______________ has the lowest density of roads in India.
Ans: Jammu and Kashmir
 
65.The two important navigable rivers of India are the ______________ and the ______________.
Ans: Ganga and Yamuna
 
66.The Raja Sansi is the southernmost International Airport. (True/False)
Ans: False
 
67.Marmagao is the premier iron ore exporting port of Goa. (True/False)
Ans: True
 
68.International Trade is considered as economic barometer for a country. (True/False)
Ans: True
 
69.Match the columns
            Column A                                               Column B
(a) Indira Gandhi International Airport              (i) Odisha
(b) Netaji Subhash Chandra Bose                     (ii) Mumbai
(c) Chhatrapati Shivaji                                    (iii) Kolkata
(d) Kandla                                                     (iv) Gujarat
(e) Paradwip                                                   (v) Delhi
Ans: (a) (v), (b) (iii), (c) (ii), (d) (iv), (e) (a)
 
70.Which one of the following is a subsidiary port of Kolkata?
(a) Tuticorin (b) Jawaharlal Nehru
(c) Haldia (d) Vishakhapatnam
Ans: (c)
 
71.The first class mail includes which one of the following?
(a) Book packets
(b) Registered newspapers
(c) Envelopes and cards
(d) Periodicals and journals
Ans: (c)
 
72.The people who make the products come to the consumers by transportation are called _______.
(a) Businessman    (b) Retailers
(c) Traders             (d) Industrialists
(c)
 
73.Which one of the following commodities does not belong to items of export?
(a) Gems and jewellery
(b) Agriculture and allied products
(c) Fertilizers
(d) Engineering Goods
Ans: (c)
 
74.______________maintains the District Roads.
Ans: Zila Parishad
 
75.Maximum numbers of newspapers published in India are in ___________.
Ans: hindi
 
76.Foreign tourists visit India for heritage tourism, medical tourism, adventure tourism and business tourism. (True/False)
Ans: True
 
77.Andhra Pradesh has the maximum road density in India. (True/False)
Ans: False
 
78.Which of the following is an example of horizontal sharing of power?
(a) Power sharing between different states.
(b) Power sharing between different organs of the government.
(c) Power sharing between different levels of the government.
(d) Power sharing between different political parties.
Ans: (b)
 
79.Who elects the community government in Belgium?
(a) People belonging to one language community only.
(b) By the leader of Belgium.
(c) The citizens of the whole country.
(d) The community leaders of Belgium.
Ans: (a)
 
80.The Community Government signifies:
(a) The powers of government regarding community development.
(b) The powers of the government regarding law making for the community.
(c) The powers of the government regarding cultural, educational and language related issues.
(d) The government enjoys privileges to safeguard the interest of a particular community.
Ans: (c)
 
81.The word ‘ethnic’ signifies:
(a) different religions.
(b) social division on shared culture.
(c) a violent conflict between opposite groups.
(d) a careful calculation of gains and losses.
Ans: (b)
 
82.Power sharing is:
(a) the very spirit of democracy
(b) separation of powers at different levels.
(c) system of checks and balances.
(d) a type of balancing powers.
Ans: (a)
 
83.Sinhala was recognised as the only official language by the _______________.
Ans: Act of 1956
 
84.A government for the entire country is usually called _______________.
Ans: Federal Government
 
85.A belief that the majority community should be able to rule country in whichever way they want,by disregarding the wishes and needs of minority is known as ________________.
Ans: Majoritarianism
 
86.Power sharing is the distribution of powers at only one level of government. (True/False)
Ans: False
 
87.Power sharing arrangement among the different organs of the government is known as horizontal sharing. (True/False)
Ans: True
 
88.Belgium successfully solved its problem by Community Government. (True/False)
Ans: True
 
89.Match the columns
         Column A                                Column B
(a) Coalition Government         (i) Each organ of th government checks the other
(b) Civil War                           (ii) Government of more than two political parties
(c) Check and Balance             (iii) Power may also be shared among different social groups
(d) Community Government     (iv) A violent conflict  between opposing groups
Ans: (a) (ii), (b) (iv), (c) (i), (d) (iii)
 
Choose the correct option:
 
90.Power sharing is desirable because it helps:
(a) To increase pressure on government.
(b) To reduce possibilities of conflicts.
(c) To generate awareness among people.
(d) To increase percentage of voters.
Ans: (b)
 
91.System of ‘checks and balances’ means:
(a) Horizontal distribution of powers.
(b) Separation of powers.
(c) Put a check on the exercise of unlimited powers of the organs of government by maintaining a balance of power among various institutions.
(d) Federal division of powers
Ans: (c)
 
92.________________ is referred to as social division based on culture and language.
Ans: Ethnic group
 
93.Community government is a very specific type of government in ________________.
Ans: Belgium
 
94.________________ was amended four times between 1970 and 1993.
Ans: Belgium Constitution
 
95.Two languages spoken in Sri Lanka are English and Sinhalese. (True/False)
Ans: False
 
96.The System of Panchayati Raj involves
(a) The village, block and district levels
(b) The village, and state levels
(c) The village district and state levels
(d) The village, state and Union levels
Ans: (a)
 
97.In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:
(a) the state law prevails.
(b) the central law prevails.
(c) both the laws prevail within their respective jurisdictions.
(d) the Supreme Court has to intervene to decide.
Ans: (b)
 
98.Match the following:
 
   Column A                             Column B
(A) Union Territory       (i) Decision-making body for the entire village
(B) Local self              (ii) An alliance of more than government two parties
(C) Coalition               (iii) Representatives’  government body at the district level
(D) Zila Parishad          (iv) Area which is run by the Union / Central government
 
(a) A – (ii), B – (iii), C – (iv) and D – (i)
(b) A – (iv), B – (i), C – (iii) and D – (ii)
(c) A – (iv), B – (i), C – (ii) and D – (iii)
(d) A – (iv), B – (iii), C – (ii) and D – (i)
Ans: (c)
 
99.Which of the following subjects is not included in the state list?
(a) Law and order    (b) National defence
(c) Education           (d) Agriculture
Ans: (b)
 
100.In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
(a) Union list              (b) State list
(c) Concurrent list       (d) Residuary subjects
Ans: (b)


More questions-

1. What is Calligraphy ? 

2 . Define :-

a protestant Reformation

b. Vernicular Press Act 

3. Who was Martin Luther ? Why was he grateful to printing ?

4. How did Japan contributed to printing revolution ? 

5. What was the contribution of Gutenberg to printing technology ? 

6. How did idea of science and technology became popular among masses ? 

7. Describe the impact of the print revolution on the lives of women in brief. 

8. Explain following terms :- Civil Rights Movement, Black Power Movement, Overlapping differences . 

9. Explain with examples different forms of social diversity.

10. How do social divisions affect politics? Explain by giving examples from Northern Ireland and Sri Lanka.

11. Describe the idea of Cross cutting differences with examples.

13. Evaluate the impact of social divisions on politics with examples. 

14. How do class and religion overlap with each other in northern Ireland ? 

15. Do all social differences lead to social divisions? Cite examples from the lesion 

16. What were the new forms of popular literature that targeted new audience ? 

17. “The Print culture created the conditions within which the French Revolution occurred “ .Write three arguments in support of the above statement. 

18 .How did print culture affect women in the nineteenth century ? Explain in detail. 

19. Write a shot note on manuscripts before the age of print ? 

20. Evaluate the impact of social division on politics with examples

 

 

Please click the below link to access CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C


Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Class 10 Social Science Revision Assignments
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set A
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set B
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set C
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set D
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set E
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set F
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set G
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set H
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set I
CBSE Class 10 Social Science Revision Assignment Set J
Contemporary India II Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development Assignment
Contemporary India II Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture Assignment
CBSE Class 10 Social Science Geography Agriculture Assignment
Contemporary India II Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Geography Minerals and Energy Resources Assignment
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources Assignment
Contemporary India II Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Geography Manufacturing Industries Assignment
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries Assignment
Contemporary India II Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy Assignment
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing Assignment
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism Assignment
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity Assignment
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste Assignment
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 12 Social Science Popular Struggles and Movements Assignment
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties Assignment
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Assignment
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy Assignment
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs and Assignment
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India Assignment
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World Assignment
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation Assignment
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and the Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and Modern World Assignment
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History Assignment
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement in Indo China Assignment
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure Assignment
Understanding Economic Development Chapter 1 Development
CBSE Class 10 Social Science Development Assignment
Understanding Economic Development Chapter 2 Sectors of the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Sectors of the Indian Economy Assignment
Understanding Economic Development Chapter 3 Money and Credit
CBSE Class 10 Social Science Money and Credit Assignment
Understanding Economic Development Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy
CBSE Class 10 Social Science Economics Globalization and the Indian Economy Assignment

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...

CBSE notification 40/2021 Innovation Ambassador Program

This is with reference to CBSE Notification No. 40/2021 dated 04.05.2021 regarding the Innovation Ambassador program – An online training program for teachers by CBSE in collaboration with Ministry of Education’s Innovation Cell (MIC) and AICTE. In view of the current...