CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2020 Solved (1)

CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2020 Solved (1). It’s always recommended to practice as many sample papers as possible before the examinations. Students can download the sample papers and also question papers of previous years to practice and score better marks in examinations. Refer to other links too for more sample papers.

Q1: “He/ she keep machines, materials, tools etc., ready for operations by concerned worker” whose work is described by this sentence under functional foremanship?

Ans. Gang Boss.

Q2: Define “Liberalization” as a process of economic reforms 

Ans: Liberalizations’ means “freeing the Indian Business and Industry from all government controls and restrictions”

Q3: Name and state the ‘on the job method of training that is used to give training to the electricians 

Ans: Apprenticeship Programmed

Q4: “An effort to control everything may end up in controlling nothing”. Identify the principle.

Ans: Management by Exception

Q5: Name the feature of planning which says planning is a forward looking function.

Ans: Planning in “Futuristic”

Q6: A company has its registered office in Delhi, manufacturing unit at Gurgaon and marketing and sales department at Faridabad. The company manufacture as washing machines. Which type of organizational structure should it adopt to achieve its targets?

Ans: Functional structure

Q7: What determines the number of levels of management in the organization structure?

Ans: Span of Management

Q8: Which is the highest level of need in the Maslow theory of motivation?

Ans: Self Actualization need

Q9: State any three advantages of “Branding to the Marketers.

Ans: (1) Enables making product differentiation

(2)  Helps in Advertising and display programmer

(3)  Differential Pricing

(4)  Ease in introduction of New product (any 3 points correctly stated & explained 

Q10: Which process prepares a blue print of an organization future preparations relating to finance? Explain any two points of its importance.

Ans: Financial Planning 

Importance of Financial Planning

1. Co coordinating various business functions

2. Forecasting what may happen in future under different business situations.

3. Acquisition of required funds

4. Reduce waste, duplication of efforts

(any 2 of the above points ) 

Q11: In an organization, employees take least initiative and fear to express their problems before the manager. What leadership style does the manager process? Explain?

Ans: Autocratic Style of leadership An Autocratic leader does not accept any suggestion from his employees. He does not involve has employees in decision making process and thrust/ imposes his decision and ideas on other. 

Please click the link below to download CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2020 Solved (1).

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Business Studies Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Art Integrated Project work for classes 1 to 10

CBSE Board has decided to introduce Art-Integrated Project work for classes I to X to promote Art-Integrated Learning in schools to make teaching learning Competency-Based and joyful. As part of this, at least one Art-Integrated Project in each subject shall be taken...

Class 10 and Class 12 Board Exams to be resumed only for Main Subjects

The CBSE Board Exams have been postponed twice this year! New Delhi: The Education Ministry has urged the Central Board of Secondary Education (CBSE) to reinstitute the board exams only for the main subjects. As per the official statement the Board will not conduct...

Class 10 Board Exams to be held

The CBSE board has announced that there is no change in the decision of conducting the CBSE board exams for the 29 subjects, which were canceled due to coronavirus crisis. So when the lockdown gets relaxed completely, the board will conduct the exams for the students,...

Applied Mathematics Introduced by CBSE as Elective for Class 11 and Class 12

Mathematics Syllabus Revised by CBSE at the Senior Secondary Level! The Central Board of Secondary Education (CBSE) to offer 'Applied Mathematics' as an Elective for XI and XII standard students. The elective subject, Applied Mathematics, is focused at evolving an...

CBSE Board Results for Class 10 and Class 12

Anticipated CBSE result 2020 Date and Time: This is all you wish to know! Here is the news which all students are waiting for. The expected date and time for the CBSE Class X and XII Results 2020 can be viewed here by the students. CBSE Result 2020: The Central Board...

×
Studies Today