CBSE Class 12 Chemistry Polymers Assignment

CBSE Class 12 Chemistry Polymers Assignment. Students are advised to refer to the attached assignments and practise them regularly. This will help them to identify their weak areas and will help them to score better in examination. Parents should download and give the assignments to their children for practice.
 
Level-1:Questions

1) What are polymers?
Ans: These are referred to as Macromolecules which are formed by joining of repeating structural units on a large scale.
 
2) Give two examples each of natural and of synthetic polymers.
Ans:  Natural polymers e.g.:- proteins, starch
Synthetic polymers e.g.:- Polythene, Nylon-6,6
 
3) What are biodegradeable polymers? Give one example.
Ans:  Polymers which are degraded easily by environmental processes.
e.g.: PHBV
 
4) How are the polymer classified on the basis of structure?
Ans:  They are three types based on the structure of polymers
a) Linear polymers
b) branched polymers
c) cross linked polymers.
 
5) Define the term ‘polymerisation’.
Ans:  The process of making polymer from monomers.
 
6) What are the monomers for the following polymers:
i) Polythene
ii) PVC
iii) Teflon
iv) Polystyrene
Ans:  i) Ethene
ii) Vinyl chloride
iii) Tetrafluoroethene
iv)Styrene
 
7) In which classes, the polymers are classified on the basis of molecular forces?
Ans: Elastomers, Fibres, thermoplastic and thermosetting polymers
 
8) Give an example of elastomer.
Ans:  Neoprene
 
9) Identify the polymer.
-A-A-A-A-AA:
Homopolymer
 
10)Define the term ” homopolymerisation”.
Ans:The process of making polymer by adding one kind of monomers
 
11) Identify the polymer.
-A-B-A-B-A-B-A-BA:
Copolymer
1β) →hy rubbers are called “Elastomers”?
Ans:They can be stretched and retract to its original position after the release of force.
 
 
 
Please click the link below to download CBSE Class 12 Chemistry Polymers Assignment


Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Keep your kids engaged during Lockdown

Kids are the Future of our Country! Outlines have changed and so should the formats of existence! It is the best time to teach our kids the pleasure of Self-Discipline, Self-Realization and Self-Control. To keep the future generation safe in such unpredictable...

National Online Painting Championship

The National Mission for Clean Ganga, Ministry of Jal Shakti in collaboration with Kalantar Art Trust is organizing KALANTAR-2020: National Online Painting Championship with the aim to provide a platform to youth and school children to demonstrate their artistic skills...

Training of CBSE School Teachers on Olabs

Training of CBSE School Teachers on Olabs in collaboration with C-DAC Mumbai: OLabs is a platform jointly developed by the Ministry of Electronics and Telecommunications, Government of India, CDAC, and Amrita University to facilitate a virtual experience of CBSE...

NEP Transforming India Quiz

As a part of Shikshak Parv celebration, an online quiz competition on National Education Policy 2020 will be organized by the Ministry of Education, Govt. of India, from 5 th September to 25th September 2020 in order to create awareness about NEP among all stakeholders...

TERI Green Olympiad 2020

Green Olympiad is a value driven project conducted by TERI (The Energy and Resources Institute) for school students annually since 1999. This Olympiad assesses the environment quotient of students and also enhances their understanding on issues related to sustainable...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

×
Studies Today