CBSE Class 12 Chemistry Biomolecules Assignment

CBSE Class 12 Chemistry Biomolecules Assignment. Students are advised to refer to the attached assignments and practise them regularly. This will help them to identify their weak areas and will help them to score better in examination. Parents should download and give the assignments to their children for practice.
 
Level one questions

1.Name the sugar present in milk.
Ans: Lactose
 
2.How many monosaccharide units are present in it?
Ans: two monosaccharide units are present.
 
3.What are such oligosaccharides called?
Ans: Such oligosaccharides are called disaccharides
 
4. How do you explain the presence of all the six carbon atoms in glucose in a straight chain?
Ans: On prolonged heating with HI, glucose gives n-hexane.
 
5.Name the linkage connecting monosaccharide units in polysaccharides.
Ans: Glycosidic linkage.
 
6.Under what conditions glucose is converted to gluconic and saccharic acid?
Ans: Glucose is converted to gluconic acid by bromine water and to saccharic acid by conc. HNO3.
 
7.Which sugar is called invert sugar?
Ans: Sucrose.
 
8.During curdling of milk, what happens to sugar present in it?
Ans: It converts into Lactic acid.
 
9. Monosaccharide contain carbonyl group hence are classified, as aldose or ketose. The number of carbon atoms present in the monosaccharide moleculeare also considered for classification. In which class of monosaccharide willyou place fructose?
Ans:Fructose is a ketohexose.
 
 
Please click the link below to download CBSE Class 12 Chemistry Biomolecules Assignment


Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Gandhiji Quiz by CBSE

CBSE has launched a Quiz on Mahatma Gandhi. The quiz portal can be accessed on Discover Gandhi portal at: https://discovergandhi.in/ DIKSHA platform (https://diksha.gov.in) and the Discover Gandhi mobile App which can be easily downloaded from Google Play Store on...

Aryabhata Ganit Challenge 2020

Aryabhata Ganit Challenge (AGC) has been initiated by the CBSE Board to enhance mathematical abilities among students in the year 2019. In order to reach out to maximum students across the country, the Board will host the Aryabhata Ganit Challenge on DIKSHA platform...

Ganga Utsav 2020 organized by NMCG

The National Mission for Clean Ganga (NMCG) is organising the annual ‘Ganga Utsav’ on November 2nd , 3rd & 4th, 2020 on a virtual platform. The Utsav will involve storytelling, folklores, & dialogues with eminent personalities, quizzes, display of traditional...

Role of Word Limit in Written CBSE Examination

The intend of this article is to let us know the significance of writing within the prescribed word limit while attempting the CBSE Board Examination. Every single question in the board examination has a pre-specified word limit and every student needs to understand...

What to do Post Receipt of Question Paper in the Board Examination

The intend of this article is to guide the students about the course of action they should follow once they receive the CBSE question papers in the school as well as board examination centre. Before initiating the examination there are few key aspects which the...

Five Tips for Brisk and Effective Revision for School and Board Examinations

The intend of this article is to present before you the 5 most efficient tips to facilitate the students to revise the entire course for the Annual School and Board Examination.  We are moving towards the upcoming examinations, almost all the academic institutions of...

×
Studies Today