CBSE Class 12 Chemistry Surface Chemistry (2)

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Chemistry Surface Chemistry (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers. 

1.Bleeding caused by a nick from a razor during shaving can be stopped by rubbing with alum. Why?

Ans: Blood is a negatively charged colloidal solution. When alum is rubbed the positively charged Al3+ ions from alum neutralizes the charge on the particles and makes it coagulate to form a clot.

2. In which of the following does adsorption take place and why?

(i) Silica gets placed in the atmosphere saturated with water.

(ii) Anhydrous CaCl2 placed in the atmosphere saturated with water.

Ans: Water vapour gets adsorbed on the surface of silica since it is a good adsorbent.

3. Action of soap is due to emulsification and micelle formation. Comment.

Ans: Soap molecules adsorb on to the dirt surface and try to emulsify it by forming micelles. Soap micelles thus make the insoluble dirt(greasy materials) into colloidal form such that it gets washed away by water.

4. What is the use of ZSM-5?

Ans: It converts alcohols directly into gasoline (petrol) by dehydrating them to give a mixture of hydrocarbons.

5. Give one example for each (i) sol (ii) gel.

Ans: (i) paints (ii)Butter or any other correct options.

6. What is collodion?

Ans: It is a 4% solution of nitrocellulose in a mixture of alcohol and ether.

7. Can we form a colloid with two gaseous components?Comment.

Ans: No. a gas mixed with another gas forms a homogeneous mixture which does not come under a colloidal system.

8. What are the physical states of the dispersion medium and dispersed phase in froth?

Ans: In froth, the dispersed phase is a gas while dispersion medium is a liquid.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Surface Chemistry (2).

Tags: 


Click on the text For more study material for Chemistry please click here - Chemistry

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Counseling for Board exam 2020 starts today

The 23rd psychological Counseling starts 1st February (today) for The Class10 and Class12 CBSE students and their parents, by the Central Board of Secondary Education (CBSE).    This Counseling service is cost-free and this counseling service will be available every...

Simple tips to Excel in Examinations

We are entering the last quarter of the Academic Session. With examinations just around the corner, I am sure all of us are carrying a mixed bag of Stress, Excitement, and Anxieties!! So, first and foremost- Let’s be Positive and Futuristic! It’s most important to...

CBSE Board Exam Date Sheet of class 10th and 12th

The Central Board of Secondary Education (CBSE) released the Date sheet of Class 10 and Class 12th 2020 examination on the official website cbse.nic.in. The board examination of Class 12 will be conducted from 15 February to 30 March 2020, while the board examination...

×
Studies Today