CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers Worksheet Set D

CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers

Alcohols And Phenols

Q1. What is absolute alcohol ?

Ans: 100% C2H5OH is known as absolute alcohol.

Q2. What is rectified spirit ?

Ans:95% C2H5OH is known as rectified spirit. 

Q3.Lower alcohols are soluble in water but higher alcohols are not soluble . Why?

Ans: Due to large Hydrocarbon part which hydrophobic.

Q4. Why ether is insoluble in water ?

Ans: Due to absence of HB.

Q5. How is alcohol made unfit for drinking purposes ?

Ans: By adding CH3OH , CuSO4 and Pyridine

Q6. Phenol is an acid but does not react with NaHCO3. Why?

Ans: Since Phenol feebly weak in nature.

Q7.Diethylether does not react with Na.Why ?

Ans: Due to absence of acidic Hydrogen (Active).

Q8.Propanol has higher B.P. than that of n-Butane. Why?

Ans : In propanol there is HBonding but in n-Butane there is no HBonding.

Q9. Mixture of o- &p-Nitrophenol is separated by Steam volatile . Why ?

Ans: Due to intramolecular HB in O-Nitrophenol.

Q10. Out ofo- &p-Nitrophenol which one is more volatile ?

Ans:O-Nitrophenol due to intramolecular HB.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers (2).

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Board Exams Class 10 and 12 Notification by CBSE

Because of the prevailing condition of spread of COVID-19 pandemic in the country, special efforts are required for conducting examinations in a safe manner. As a number of students have shifted from the district of their school to some other district in the country,...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

Class 12 Board Exams Datesheet Announced

CBSE has announced the datesheet of the remaining class 12 board exams, see below:  

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

×
Studies Today