CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions Worksheet Set B

CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers.

1 MARK QUESTIONS

1. What are f-centres?

Ans- The free electron trapped in the anionic vacancies are called F-centres.

2. Name one solid in which both frenkel and schottky defects occur.

Ans- AgBr

3. Why is vapour pressure of a solution of glucose in water lower than that of water?

Ans- This is due to decrease in escaping tendency of water molecules from the surface of solution as some of surface area is occupied by non- volatile solute particles such as glucose.

4. Why is glycol and water mixture used in a car radiators in cold countries?

Ans- Ethylene glycol lowers the freezing point of water, due to this, coolant in radiators will not freeze. Otherwise radiators will burst due to freezing of coolant.

5. What is the function of salt bridge?

Ans- It completes the circuit in the electrochemical cell and maintains electrical neutrality.

6. Write any two advantages of fuel cells.

Ans-(I) they do not cause any pollution.

(ii) They have high efficiency of 60-70%

7. What will be the effect of temperature on rate constant? Ans- Rate constant of the chemical reaction increase with the raise of temperature. It is observed that the rate constant of a reaction is nearly doubled when the temperature increased by 10°C.

8. Give an example of pseudo first order reaction.

Ans- acid catalyzed hydrolysis of an ester.

CH3COOC2H5 + H2O -- H+ -- > CH3COOH + C2H5OH

Rate = k3 [ CH3COOC2H5] [H2O]0 

9. What do you mean by the term electrophoresis?

Ans. The movement of colloidal particles under an applied electric potential is called electrophoresis.

10. Define gangue.

Ans - The undesirable materials present in ore are known as gangue.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions (2).

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

CBSE Online Training for Teachers 2020

It is clear that this pandemic has utterly disrupted an education system that many assert was already losing its relevance. Enhancing professional development digitally is a need in the times of COVID-19, where social distancing and remote interactions is the new...

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

Art Integrated Project work for classes 1 to 10

CBSE Board has decided to introduce Art-Integrated Project work for classes I to X to promote Art-Integrated Learning in schools to make teaching learning Competency-Based and joyful. As part of this, at least one Art-Integrated Project in each subject shall be taken...

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

×
Studies Today