CBSE Class 12 Chemistry General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Worksheet Set B

CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements (1). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers.

One mark Questions

1.Differentiate between a mineral and an ore.

Ans: the naturally occurring chemical substances present in the earth’s crust which can be obtained by mining are called minerals while minerals from which metals can be extracted economically are called ores.

2. Why is it that only sulphide ores are concentrated by froth floatation process.

Ans: This is because sulphide ores particles are wetted by oil and gangue particles are wetted by water.

3. Name one acidic flux and one basic flux.

Ans: silica and lime

4. Name the chief ore of silver.

Ans: argentite or silver glance

5. Name a reagent used during leaching of bauxite ore.

Ans : NaOH (sodium hydroxide)

6. Why is silica added to sulphide ore of copper in the reverberatory furnace?

Ans : in order to remove the iron impurity as slag

7. What is the role of flux in metallurgical processes?

Ans : flux is used for making the molten mass more conducting.

8. What is the thermodynamic relation between Gibbs free energy and emf of the cell.

Ans: ΔG0= —nFE0

9. What is the relation between gibbs free energy and equilibrium constant?

Ans: ΔG0= —RTlnK

10. Give the expression for Gibbs Helmholtz equation. 

Ans : ΔG= ΔH—TΔS

11. Name one chemical which can be used to concentrate galena selectively by froth floatation process.

Ans: sodium cyanide (NaCN)

12. What type of ores are roasted?

Ans : sulphide ores

13. Out of C and CO which is a better reducing agent for ZnO?

Ans : the free energy of formation of CO from C becomes lower at temp. above 1120K whereas that of CO2 from C becomes lower above 1323K than free energy of formation of ZnO. The free energy of formation of from CO is always higher than that of ZnO. Therefore, C can reduce ZnO to Zn better than CO. CO2 from CO is always higher than that of ZnO. Therefore, C can reduce ZnO to Zn better than CO.

14. What is the chemical principle on which chromatography separation based on?

Ans : Adsorption

15. What are the products obtained during the electrolysis of brine solution? Also write the name of this process.

Ans : chlorine, hydrogen and sodium hydroxide. The process is popularly known as chlor-alkali process.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements (1).

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

CBSE Online Training for Teachers 2020

It is clear that this pandemic has utterly disrupted an education system that many assert was already losing its relevance. Enhancing professional development digitally is a need in the times of COVID-19, where social distancing and remote interactions is the new...

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

CBSE Boards Paper Checking to Start

As per the announcement recently released by the Ministry of Home Affairs, at least 3000 CBSE affiliated selected as evaluation centers for board exam answer sheets will be allowed to open for the limited purpose of evaluation purposes only. The answer sheets for Board...

×
Studies Today