CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions (2)

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers.

1 MARK QUESTIONS

1. What are f-centres?

Ans- The free electron trapped in the anionic vacancies are called F-centres.

2. Name one solid in which both frenkel and schottky defects occur.

Ans- AgBr

3. Why is vapour pressure of a solution of glucose in water lower than that of water?

Ans- This is due to decrease in escaping tendency of water molecules from the surface of solution as some of surface area is occupied by non- volatile solute particles such as glucose.

4. Why is glycol and water mixture used in a car radiators in cold countries?

Ans- Ethylene glycol lowers the freezing point of water, due to this, coolant in radiators will not freeze. Otherwise radiators will burst due to freezing of coolant.

5. What is the function of salt bridge?

Ans- It completes the circuit in the electrochemical cell and maintains electrical neutrality.

6. Write any two advantages of fuel cells.

Ans-(I) they do not cause any pollution.

(ii) They have high efficiency of 60-70%

7. What will be the effect of temperature on rate constant? Ans- Rate constant of the chemical reaction increase with the raise of temperature. It is observed that the rate constant of a reaction is nearly doubled when the temperature increased by 10°C.

8. Give an example of pseudo first order reaction.

Ans- acid catalyzed hydrolysis of an ester.

CH3COOC2H5 + H2O -- H+ -- > CH3COOH + C2H5OH

Rate = k3 [ CH3COOC2H5] [H2O]0 

9. What do you mean by the term electrophoresis?

Ans. The movement of colloidal particles under an applied electric potential is called electrophoresis.

10. Define gangue.

Ans - The undesirable materials present in ore are known as gangue.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Sure Shot Questions (2).

Tags: 


Click on the text For more study material for Chemistry please click here - Chemistry

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Error in the evaluation of answer sheets in CBSE

The education board has witnessed many events where invigilators are being suspended for allotting wrong marks to the students.  This has affected students mainly of classes X and XII in the 2019 CBSE Board Exams. The central board of secondary education has taken...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

×
Studies Today