CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers (2)

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers

Alcohols And Phenols

Q1. What is absolute alcohol ?

Ans: 100% C2H5OH is known as absolute alcohol.

Q2. What is rectified spirit ?

Ans:95% C2H5OH is known as rectified spirit. 

Q3.Lower alcohols are soluble in water but higher alcohols are not soluble . Why?

Ans: Due to large Hydrocarbon part which hydrophobic.

Q4. Why ether is insoluble in water ?

Ans: Due to absence of HB.

Q5. How is alcohol made unfit for drinking purposes ?

Ans: By adding CH3OH , CuSO4 and Pyridine

Q6. Phenol is an acid but does not react with NaHCO3. Why?

Ans: Since Phenol feebly weak in nature.

Q7.Diethylether does not react with Na.Why ?

Ans: Due to absence of acidic Hydrogen (Active).

Q8.Propanol has higher B.P. than that of n-Butane. Why?

Ans : In propanol there is HBonding but in n-Butane there is no HBonding.

Q9. Mixture of o- &p-Nitrophenol is separated by Steam volatile . Why ?

Ans: Due to intramolecular HB in O-Nitrophenol.

Q10. Out ofo- &p-Nitrophenol which one is more volatile ?

Ans:O-Nitrophenol due to intramolecular HB.

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Alcohols Phenole And Ethers (2).

Tags: 


Click on the text For more study material for Chemistry please click here - Chemistry

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

×
Studies Today