CBSE Class 10 Physics Electricity Assignment Set A

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Physics Electricity Assignment Set A. Get printable school Assignments for Class 10 Physics. Standard 10 students should practise questions and answers given here for Physics in Grade 10 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 10 Physics prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Electricity Class 10 Physics Assignment Pdf

Class 10 Physics students should refer to the following printable assignment in Pdf for Electricity in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Physics will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Physics Assignment for Electricity

Electricity

Question 1: What does an electric circuit mean?
Answer- A continuous closed path made of electric components through which an electric current flows is known as an electric circuit.
 
Question 2: Define the unit of current.
Answer- The unit of current is ampere. Ampere is defined by the flow of one coulomb of charge per second.
 
Question 3: Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge.
Answer- Charge = q = 1 C
Number of electrons = n = ?
Charge on an electron = e = 1.6 x 10-19 C
We know that, q = ne
Hence, n = q/e = 1 / 1.6 x 10-19 = 6.25 x 1018 electrons.
 
Question 4: Name a device that helps to maintain a potential difference across a conductor.
Answer- Battery and cell.
 
Question 5: What is meant by saying that the potential difference between two points is 1 V?
Answer- When 1 J of work is done to move a charge of 1 C from one point to another, it is said that the
potential difference between two points is 1 V.
 
Question 6: How much energy is given to each coulomb of charge passing through a 6 V battery?
Answer- Charge = q = 1 C
Potential difference = V = 6 V
Energy = W = ?
We know that, v =w/q
, Hence, W = Vq = 6 x 1 = 6 J (joule).
 
Question 7: On what factors does the resistance of a conductor depend?
Answer- The resistance of the conductor depends on: Length, Cross-sectional area, Temperature and Nature of the material of the conductor.
(1) Resistance is directly proportional to the length of conductor.
(2) Resistance is inversely proportional to the area of cross section of the conductor.
 
Question 8: Will current flow more easily through a thick wire or a thin wire of the same material, when connected to the same source? Why?
Answer- The current will flow more easily through thick wire. It is because the resistance of a conductor is inversely proportional to its area of cross - section. So thicker wire has less resistance and hence more easily the current flows.
 
Question 9: Let the resistance of an electrical component remain constant while the potential difference across the two ends of the component decreases to half of its former value. What change will occur in the current through it?
Answer- According to Ohm’s law (V=IR) current is directly proportional to the potential difference across the ends of the conductor if resistance remains constant. Hence current will also decrease to half of its former value
i.e.1/2.
 
Question 10: Why are coils of electric toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal?
Answer- Because the melting point and resistivity of an alloy are much higher than a pure metal.
 
Question 11: Use the data in the table 12.2 and answer the following questions:
10th.sci.eng.july.aug 1
(a): Which among iron and mercury is a better conductor?
Answer- Iron.
 
(b): Which material is the best conductor?
Answer- Silver.
 
Question 12: Draw a schematic diagram of a circuit consisting of a battery of three cells of 2 V each, a 5 Ω resistor, an 8 Ω resistor, and a 12 Ω resistor, and a plug key, all connected in series.
Answer-
10th.sci.eng.july.aug 2
Question 13: Redraw the circuit of Question 12, putting in an ammeter to measure the current through the resistors and a voltmeter to measure the potential difference across the 12 Ω resistor. What would be the readings in the ammeter and the voltmeter?
Answer-
10th.sci.eng.july.aug 3
R1 = 5 Ω, R2 = 8 Ω, R3 = 12 Ω
As resistors are combines in series, So total resultant resistance is:
R = R1 + R2 + R3 = 5 + 8 + 12 = 25 Ω
Now total current or reading of ammeter = I =  V/R =6/25 = 0.24 A
Now for 12 Ω Resistor, Reading of voltmeter = V = IR = 0.24 x 12 = 2.88 V.
 
Question 14: Judge the equivalent resistance when the following are connected in parallel – (a) 1 Ω and 106 Ω, (b) 1 Ω, 103 Ω, and 106 Ω.
10th.sci.eng.july.aug 4
Question 15: An electric lamp of 100 Ω, a toaster of resistance 50 Ω, and a water filter of resistance 500 Ω are connected in parallel to a 220 V source. What is the resistance of an electric iron connected to the same source that takes as much current as all three appliances, and what is the current through it?
Answer- Circuit diagram for the given appliances will be as:

10th.sci.eng.july.aug 5

Now equivalent resistance (R) for the circuit is:

10th.sci.eng.july.aug 6

Question 16: What are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery instead of connecting them in series?
Answer- (1) Parallel connection of devices reduces the effective resistance of the circuit.
(2) In parallel connection each device needs same voltage.
(3) Also in parallel connection if one device stops working it will not affect others.
 
Question 17: How can three resistors of resistances 2 Ω, 3 Ω, and 6 Ω be connected to give a total resistance of (a) 4 Ω, (b) 1 Ω?
Answer- (a) The circuit diagram below shows the connection of three resistors to get a total resistance of 4Ω:

10th.sci.eng.july.aug 7

The equivalent resistor 2 Ω is in series with the 2 Ω resistor. Now the equivalent resistance can be calculated as follows: Req= 2 Ω +2 Ω = 4 Ω
(b) The circuit diagram below shows the connection of three resistors to get a total resistance of 1 Ω:

10th.sci.eng.july.aug 8

Question 18: What is (a) the highest, (b) the lowest total resistance that can be secured by combinations of four coils of resistance 4 Ω, 8 Ω, 12 Ω, 24 Ω?
Solution: (a) In series combination, the highest resistance will be obtained,
R = 4 Ω + 8 Ω + 12 Ω + 24 Ω = 48 Ω.
(b) In parallel combination, the lowest resistance will be obtained,

10th.sci.eng.july.aug 9

 
Question 19: Why does the cord of an electric heater not glow while the heating element does?
Answer- The heating element of an electric heater is made of an alloy which has a high resistance. When the current flows through the heating element, the heating element becomes too hot and glows red. The cord is usually made of copper or aluminum which has low resistance. Hence the cord doesn’t glow.

Question 20: Compute the heat generated while transferring 96000 coulomb of charge in one hour through a potential difference of 50 V.
Answer- Charge = q = 96000 C
Time = t = 1 hour = 3600 sec
Potential difference = V = 50 V
Heat generated = W = q x V = 96000 x 50 = 4800000 = 4.8 x 106 Joules.
 
Question 21:An electric iron of resistance 20 Ω takes a current of 5A.Calculate the heat developed in 30 s.
Answer- Resistance = R = 20 Ω,
Current = I = 5 A,
Time = t = 30 sec
Heat = W = I2Rt = (5)2 x 20 x 30 = 25 x 600 = 15000 joules.
 
Question 22: What determines the rate at which energy is delivered by a current?
Answer- Electric power.
 
Question 23: An electric motor takes 5 A from a 220 V line. Determine the power of the motor and the energy consumed in 2 h.
Answer- Current = I = 5 A,
Pot. Diff. = V = 220 V,
Time = t = 2 h
Power = P = VI = 5 x 220 = 1100 W (watt) = 1.1kW
Energy = W = P x t = 1.1 x 2 kWh = 2.2 kWh
 

More Question-

1. When does the current flow in an electric circuit?

2. What is the difference between resistance and resistor?

3. What are the factors on which the resistance of conductor depends? Give the corresponding relation.

4. Calculate the resistance of a 2m long nichrome wire of radius 0.321mm. Resistivity of nichrome is 15 x 10-6 Ω m. If the potential difference of 10v is applied across this wire, what will be the current in the wire?

5. Derive an expression for the equivalent resistance of three resistances connected in series?

6. Derive an expression for the combination of three resistances connected in parallel.

7. Express Ohm’s law both by a mathematical formula and by a graph.

8. Derive an expression for the heat produced in a resistor R when a voltage drop across it is V. Hence state Joule’s law of heating.

9. Describe some practical applications of heating effect of the electric current.

10. An electrical heater is used on a 220v supply and takes a current of 5A

1. What is its power

2. What is the cost of using the heater for 50 hours if 1 KWh costs Rs. 1.50?

11. A house hold uses the following electric appliances :

i) Refrigerator of rating 400 W for 10 hours each day.

ii) Two electric fans of rating 80 W each for 12 hours each day.

iii) Six electric tubes of rating 18 W each for 6 hours each day.

Calculate the electricity bill of the house hold for the month of June if the cost per unit of electric energy is Rs. 3

12. Distinguish between kilowatt and kilowatt hour.

13. Define the term electric energy. Write an expression of the electric energy consumed in an electric circuit.

14. Define the term electric power. Write an expression for it.

15. Define kilowatt hour. How many joules are equal to 1 KWh.

16. Two identical resistors, each of resistance 10 Ohms are connected

i) in series ii) in parallel, in turns to a battery of 6 volts. Calculate the ratio of power consumed in the combination of resistors in two cases.

 

Please click the below link to access CBSE Class 10 Physics Electricity Assignment Set A

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...