CBSE Class 9 Science Structure of Atom MCQs Set A

STRUCTURE OF ATOM
 
1. The electronic configuration of the element with atomic number 19 is
(A) 2,8,7
(B) 2,9,8
(C) 2,8,8,1
(D) 2,10,7
 
2. The valence electrons of an element are reponsible for
(A) Physical properties of an element
(B) Chemical properties of an element
(C) Both the properties
(D) None of these
 
3. An element has electronic configuration 2,8,4 it will be classified as
(A) Metal
(B) Non metal
(C) Metalloid
(D) None of these
 
4. Isotopes of an element do not have
(A) Same number of element
(B) Same physical properties
(C) Same chemical properties
(D) Same elecrical charge on the nucleus
 
5. Amongst element X (2,8,6) and (2,8,8) which is more reactive and why ?
(A) X because it is a metal
(B) Y because it is non metal
(C) X because it has 6 valence electrons
(D) Y because it is gas
 
6. Cathode rays have
(A) Mass only
(B) Charge only
(C) Both mass and charge
(D) Neither mass nor charge
 
 
7. Which of these is a pairs isobar ?
(A) 6C12, 8O16 (B) 6C13, 6C14 (C) 20Ca40, 18Ar40 (D) None of these
 
8. 7N15 and 8O16 are a pair of
(A) Isotopes (B) Isobars (C) Isotones (D) None of these
 
9. The nucleus of the hydrogen atom is called as
(A) Neutron (B) Electron (C) Proton (D) Nucleons
 
10. The e/m value for cathode rays
(A) varies with the nature of the gas
(B) does not vary with the nature of gas
(C) could not be determinde by J.J. Thomson
(D) Both (B) & (C) are correct
 
11. Cathode raysget deflected in a electric field towards
(A) Positive plate
(B) Negative Plate
(C) No deflection takes place
(D) First towards negative plate and then towards positive plate
 
12. Isotopes differ in
(A) No. of electrons
(B) No. of protons
(C) No. of neutrons
(D) Chemical reactivity
 
13. The atomic number of an element ‘y’ is 20. The electronic configuration of the ion having inert gas configuration is
(A) 2,8,10 (B) 2,18 (C) 2,10,8 (D) 2,8,8
 
14. Which amonght the following statement is true?
(A) a rays are cathode rays
(B) Electrons make up the cathode rays
(C) Protons make up the cathode rays
(D) Electron magnetic radiation make up the cathode rays
 
15. The isotope of hydrogen that contains the same numer of protons and neutrons in its nucleus is called
(A) Protium (B) Deutrium (C) Tritium (D) None of these
 
16. a particle is emitted by 92X238 during redioactivity. The new specie y should be :
(A) 90Y234 (B) 90Y238 (C) 92Y234 (D) 94Y234
 
17. When an a-particle is emitted
(A) Element moves 2 places to the right in the periodic table
(B) Element moves one place to the left
(C) Element moves 2 places to the left in the periodic table
(D) Elements maintains its position
 
18. If the nuclide of actinium 89Ac228, emits b particle, the daughter nuclide will be
(A) 88Ra228 (B) 90Th228 (C) 87Fr224 (D) 90Th229
 
19. The relative atomic masses of many elements are not whole numbers because
(A) They can’t be determined very accurately
(B) The atoms ionize during the determination
(C) of the existence of isotopes
(D) of the presence of impurities
 
Answers Key

1 C
2 B
3 C
4 B
5 C
6 C
7 C
8 C
9 C
10 B
11 A
12 C
13 D
14 B
15 B
16 A
17 C
18 B
19 C

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Art Integrated Project work for classes 1 to 10

CBSE Board has decided to introduce Art-Integrated Project work for classes I to X to promote Art-Integrated Learning in schools to make teaching learning Competency-Based and joyful. As part of this, at least one Art-Integrated Project in each subject shall be taken...

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

×
Studies Today