CBSE Class 10 English Assignment - Not Marble Not the Gilded Monuments

Scroll down for PDF

CBSE Class 10 English Assignment - Not Marble Not the Gilded Monuments. Students are advised to refer to the attached assignments and practice them regularly. This will help them to identify their weak areas and will help them to score better in examination. Parents should download and give the assignments to their children for practice.

NOT MARBLE, NOT THE GILDED MONUMENTS (SONNET 55)

Poem at a Glance

Marble and guilded (gold-plated) monuments are built by the princes and

rulers to perpetuate their memory.

With the passage of time these monuments, memorials and statues lie

neglected and ravaged by the immoral and evil practices of the people living

in different times.

However, the memory of the poet’s friend and patron will not be affected by

the ravages of time.

The word of this poem will outlive all those monuments memorials or status.

Wasteful and unnecessary wars will demolish all memorials, monument or

status erected by princes and rulers.

Tumults and conflicts will destroy and ruin huge buildings and monuments

made of stones.

Even the mighty sword of Mars, the God of war and the quick fire of war will

not touch and affect this ‘powerful rhyme’.

This sonnet will remain as a living record of the memory of his friend and

patron.

Neither death nor enmity shall obscure or fade away the memory of the

poet’s friend and patron.

The praise of the poet’s friend will find a permanent place in the eyes and

hearts of the coming generations through this poem.

The memory of his friend will last till the doomsday or the day on which the

last Judgment will occur.

The poet’s friend and patron will live in the eyes of all the lovers till the day of

judgment in the form of this poem an its word.

LITERARY DEVICES IN THE POEM

(i) Alliteration : Shall shine more bright in these contents

: When wasteful war shall statues overturn

(ii) Allusion : Mars as god of war.

(iii) Symbols : Sluttish time

: Posterity

: Doom

: Judgment

(iv) Sonnet : it is a poem of 14 Lines with a structured

rhyme scheme in which a thought about a subject is

developed thoroughly. ‘Not Marble, Nor the Gilded Monuments’

is a sonnet.

(v) Rhyme scheme : abab, cdcd, efef, gg.

SHORT ANSWER QUESTIONS (30-40 Words)

1. What does the poet compare poetry with? What does he say about

poetry?

Ans. The poet compares poetry with stone, statues and ornate monument. The

poet says that his poetry will outlive stone- statues and gold-plated

monuments of princes.

2. What does the poet say about his friend?

Ans. The poet sings praises of his friend in his poetry and says that the image of

his friend portrayed in his poem will shine more brightly than the goldplated

monuments.

3. What is the effect of wars on monuments? What remains unaffected by

wars?

Ans. Wars overturn stone statues and destroy the buildings and monuments.

Poetry remains unaffected by wars.

4. How does the poet want to immortalize his friend?

Ans. The poet has sung praises of his friend in his poetry. Wars and the forces of

nature will not be able to demolish his poetry in which he has sung praises

of his friend. Thus his friend will be remembered by the future generations.

Poetry as an art is permanent and therefore poetry will immortalize him.

5. Why did the rich and powerful people get their monuments erected?

Ans. They got their monuments erected so that they could be remembered till

posterity.

6. What does ‘living record’ refer to in the line ‘the living record of your

memory’?

Ans. The ‘living record’ refers to their sonnet that the poet has written to sing

praises for his friend.

7. Describe the tone of the poet in this sonnet?

Ans. In this sonnet, the poet praises his friend. He says that the image of his

friend portrayed in his sonnet will shine more brightly than the ornate

monuments. So his tone is admiring in the poem.

8. How does the poet prove that poetry as an art is eternal?

Ans. The poet says that wars and the forces of nature cannot destroy his poetry

in which he has sung praises of his friend. His poetry will be read by coming

generations and would immortalize his friends.

VALUE-BASED QUESTIONS (100 Words)

1. The poet in his sonnet ‘Not Marble………………’ compared poetry with

gold-plated monuments. Discuss the statement with reference to the

extract given below.

‘Not marble, nor the gilded monuments

of princes, shall outlive this powerful rhyme.’

Ans. ‘Not Marble, Nor the Gilded Monuments’ is a very meaningful poem. It

conveys that ornate monuments and the statues of princes cannot outlive

poetry. It other words, poetry is an art and therefore it is eternal. It outlives

the gold-plated monuments. It is possible that wars and the forces of nature

may damage and destroy the gold-plated monuments and statues. But they

cannot demolish his poetry it will continue to shine for all times.

The poet sings praises of his friend. He records memory of his clear friend in

his poetry. He hopes that it will live till posterity. The praises of his friend

that he has sung in his verses will pass on to the next generation. In the

concluding lines, the poet asserts that poetry is an art. Therefore, it is

permanent. It will immortalize his friend, the ‘Earl of Southampton.’

The title of the sonnet is very suggestive. It brings out a vivid contrast

between the everlasting power of poetry and the transitory nature of goldplated

monuments and beautiful statues of princes.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS(Reference to Context)

Read the extracts and answer the following questions by choosing the most

appropriate option:

(1)

‘Not marble, nor the gilded monuments

of princes, shall outlive this powerful rhyme.’

But you shall shine more bright in these contents

Than unswept stone, besmear’d with sluttish time.

(i) The princes got their monuments erected in order

to………………………………………………………..

(a) Show off their wealth

(b) Display their power

(c) Show their artistic talent

(d) Be remembered till posterity.

(ii) What will outlive gilded monuments of Princes?

(a) Fame

(b) Wealth

(c) Power

(d) Shakespeare’s poem

(iii) What does ‘you’ refer to in the third line?

(a) Time

(b) Princes

(c) The poet’s friend

(d) Monuments

ANSWERS

(i) (d) (ii) (d) (iii) (c)

When wasteful was shall statues over-turn,

And broils root out the work of masonry,

Nor mars his sword nor war’s quick fire shall burn

The living record of your memory.

(i) Which poetic device is used in the first line?

(a) Alliteration

(b) Metaphor

(c) Simile

(d) Onomatopoeia

(ii) Which poetic device is used in the third line?

(a) Symbol

(b) Metaphor

(c) Personification

(d) Image

(iii) In the last line, the ‘living record’ refers to

(a) The sonnet the poet has written for his friend

(b) An existing statue of his friend

(c) His friend who lives in the poet’s memory

(d) The autobiography of the poet’s friend.

ANSWERS: (i) (a) (ii) (b) (iii) (a)

EXTRACT BASED COMPREHENSION QUESTIONS

Read the following extracts and answer the given question:

‘Gainst death and all oblivious enmity

Shall you pace forth; your praise shall still find room

Even in the eyes of all posterity

That wear this world out to the ending doom.

(i) How long will the poet’s friend live?

(ii) What poetic device is used in the fourth line?

(iii) What does the ‘ending doom’ mean here?

Answers

(i) The poet’s friend will live till posterity.

(ii) It is alliteration

(iii) It means doomsday.

(3)

When wasteful was shall statues overturn,

And broils root out the work of masonry.

Nor Mars his sword nor War’s quick fire shall burn

The living record of your memory.

(i) What attributes of war are referred to here?

(ii) What cannot harm the memory of the poet’s friend?

(iii) Who are these lines addressed to?

Answers

(i) War is referred to as a greater destroyer of great statues and buildings

designed by architects.

(ii) Swords, weapons of war cannot bring harm to the memory of the poet’s

friend.

iii) These lines are addressed by the poet to his friend and patrol- Earl of

Southampton.

Please click the link below to download CBSE Class 10 English Assignment - Not Marble Not the Gilded Monuments

Tags: 


Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

×
Studies Today