CBSE Class 9 Science Sample Paper with Answers 2014 (20)

CBSE Science Sample Paper with Answer for Class lX CBSE exams for CBSE Students. Based on CBSE and CCE guidelines. The students should practice these Question Papers to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination. Please refer to more CBSE Class lX question papers in other links. The CBSE Question papers are prepared based on trend in past examinations and expected questions in CBSE exams. Its always recommended by CBSE to practice the papers released by CBSE to get better exams in CBSE exams. CBSE Last Year Question Papers for class lX for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by Central Board of Secondary Education for all CBSE affiliated schools in India and abroad. Please refer to more CBSE Class lX sample papers, question papers, HOTs etc in other links.

MODEL TEST PAPER – 1 (SOLVED)

SECTION-A

1. Name the state of matter which consists of super energetic and super excited particles in the form of an ionised gas.

Ans. Plasma

2. Write the ways in which insect pests attack plants.

Ans. Insect pests damage/harm the plants in the following ways :

       (i) They cut root, stem and leaf.

       (ii) They suck the cell sap from various plant parts.

       (iii) They bore into stems and fruits.

       (iv) They form galls.

       (v) They eat stored grains.

3. How does carbon dioxide or oxygen move across the cell membrane?

Ans. Cell membrane is selectively permeable for certain molecules to pass through it.

4. Define plasmolysis. How does it occur?

Ans. The phenomenon of the loss of water from a plant cell by osmosis, so that the cytoplasm shrinks away from the cell wall is called plasmolysis. It occurs when a cell is kept in a hypertonic solution.

5. How can you distinguish between a salt solution and a pure liquid without tasting it?

Ans. On evaporation, a salt solution will leave a residue of salt, when all the liquid evaporates. A pure liquid leaves no residue on evaporation.

6. Why is epidermis important for plant?

Ans. Epidermis is important for plants because :

        (i) it protects plant body from desiccation and infection.

        (ii) cuticle of epidermis cuts the rate of transpiration and prevents them from wilting.

        (iii) stomata in epidermis allow gaseous exchange.

7. A bar of gold is found to have a mass of 100 g and weight of 0.98 N at some place. When the bar is taken to some place at the equator, it is found that the mass remains 100 g, but the weight is less than 0.98 N. Explain the above observations.

Ans. (i) The mass of the gold bar is a constant quantity, and hence, will remain same anywhere and everywhere.

      (ii) The weight of the gold bar decreases because the acceleration due to gravity is least at the equator. As weight is the product of mass and acceleration due to gravity, therefore, its value decreases at the equator.

8. What is a colloidal solution? How is it different from a true solution? Identify the colloidal solutions from the following : Copper sulphate solution, vinegar, blue ink, milk of magnesia.

Ans. A heterogeneous solution in which particle size is between 10–7 cm to 10–5 cm in diameter, such that the solute particles neither dissolve nor settle down in a solvent, is called a colloidal solution. But true  solution is a homogeneous solution in which particles cannot be seen under a microscope. Milk of magnesia is a colloidal solution.

9. Write one function each of the following : 

    (a) Tendon (b) Ligament (c) Areolar tissue

Ans. (a) Tendons connect muscles to bones.

        (b) Ligaments connect one bone to another bone.

        (c) Areolar tissue binds the skin with underlying parts.

10. How are the following transported into and out of the cell? Explain.

     (a) water (b) carbon dioxide in plants

     (c) food particles in amoeba

Ans. (a) Movement of water molecules occurs due to osmosis. Concentration of water depends on the dissolved materials present in it. Here, water moves through a selectively permeable membrane from lower concentration to higher concentration of solution.

       (b) Movement of CO2 in and out of the cell occurs through diffusion. When concentration of CO2 is higher inside the cell in comparison to the cell’s external environment, then this difference in concentration of CO2 in and out of the cell leads to diffusion. Thus, CO2 moves out of the cell from a region of its higher concentration to a region of its lower concentration outside the cell.

        (c) With the help of pseudopodia, Amoeba engulfs food and it is enclosed within the food vacuole from where it takes its nourishment.


Please refer to attached file for CBSE Class 9 Science Sample Paper with Answers 2014 (20)

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

CBSE Reduced Syllabus Class 11 and 12

CBSE has announced major reduction in the syllabus for class 11 and class 12. There has been major changes too in the main syllabus for class 11 and 12. The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain...

×
Studies Today