CBSE Class 12 History Rebels And The Raj Notes

Download CBSE Class 12 History Rebels And The Raj Notes in PDF format. All Revision notes for Class 12 History have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for History in Standard 12. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 12 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 12 History for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 12 History given our website

Rebels And The Raj Class 12 History Revision Notes

Class 12 History students should refer to the following concepts and notes for Rebels And The Raj in standard 12. These exam notes for Grade 12 History will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

Rebels And The Raj Notes Class 12 History

CBSE Class XII History - Rebels and the Raj. Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations.

THEME-11

REBELS AND THE RAJ

Key concepts in nutshell

• Rebels and the Raj – The revolt of 1857 and its representation Pattern of Rebellion - People from different walks of life plunged into the revolt – due to their hatred against the oppressive policies of the British Centres of the Revolt – Lucknow, Kanpur, Barrelly, Meerut, Arrah in Bihar.

• Leaders – Rani Lakshmi Bai of Jhansi, nana Saheb, Kunwar Singh, Bakt Khan, Begum Hazret Mehals, Tatya tope.

• Awadh revolt – direct annexation policy of Dalhousie – 1856. Hatred provoked – dispossessed taluqdars of Awadh , Injustice done to Nawab Wajid Ali Shah of Awadh embittered the people.

• Revolt of the sepoys : 1) Policy of social superiority of British

2) Interference in religious matters – greased cartridges issues.

• The vision of unity : 1) Hindu Muslim unity

2) Search for alternative powers

3) Rebels established parallel administration, in Delhi, Lucknow, Kanpur after capturing centres of British power. Later they failed.

• British policy of repression.

• Repression – 1857 – North India was brought under strict law to prolonged attacked of British – one from Calcutta to North India, another from Punjab to recover Delhi, 27000 Muslims hanged.

• Image of the Revolt – Pictorial images produced by British and Indians – posters and cartoons.

• The performance of terror : 1) Execution of rebels

• Nationalist imageries: 1) Inspiration to nationalists Celebration as first war of Independence – leaders depicted as heroic figures. 

Very short Questions (02 marks each)

Q1. Which Governor-Genreral introduced the Subsidary Alliance ?Name the four major powers accepting it. 2

Ans. Subsidary alliance was introduced by Lord Wliesley. Hyderabad, Awadh, Mysore, Tanjore, Surat, etc were the four major powers who accepted it.

Q2. Which English lady defended herself bravely against the Indian rebels in Kanpur?

Ans. Miss Wheeler defended herself bravely against the Indian rebels in Kanpur. 2

Q3. Who was the last Nawab of Awadh? Where was he sent on Pension? 2

Ans. Wajid Ali Shah was last Nawab of Awadh. He was sent to Calcutta on pension.

Short Questions (05 marks each)

Q4. What were the policies and administrative causes of the Revolt of 1857? 5

Ans. (a) Imperialist policy of the British administrators.

(b) Doctrine of Lapse

(c) Abolition of pensions and Titles.

(d) Disrespect to the Mughal Emperor.

(e) Annexation of Awadh

(f)Misuse of Subsidiary alliance.

Q5. What were the causes of the failure of the 1857 Revolt? 5

Ans. (a) Breaking out before of the fixed date.

(b) Co-operation of the native states to the British.

(c) Lack of co-operation from the Elite.

(d) Limited resources of the Rebels.

(e)Absence of a common ideal.

(f) Diplomacy of the British.

Q6. Discuess the nature of revolt of 1857 5

Ans. (a) Only a Sepoy mutiny –  

(i) The main ground for the uprising had been prepared by the soldiers.

(ii) Important and immediate causes of the revolt was the use of greased cartridges.

(iii) The revolt did not spread throughout the country.

(iv) The revolt did not enjoy the cooperation and support of the common people.

(b) First war of Independence – Lakhs of artisans, farmers and soldiers struggled united against the British rule.

(c) Hindu and Muslim took actively part in the movement.

(d) The masses took active part in the struggle against the British at almost all centres of uprisings.

(e) It had country wide presence.

Long Questions 

Q7. What were the social, economical religious and military causes of 1857 revolt? 

Ans. Economic Causes :-

(a) Drain of wealth

(b) Destruction of Indian industries, trade & commerce.

(c) Exorbitant rate of land revenue.

(d) Resumption of Inami or rent-free lands.

(e) Unemployment and poverty among the masses.

Social Causes :- (a) Maltreatment of the Indians.

(b) Interference in the social life of Indians.

(c) Spread of Western Education.

(d) propagation of Christianity.

Military Causes :-

(a) Unrest among the Indian soldiers.

(b) Increase ratio of Indian soldiers.

(c) faulty distribution of troops.

(d) General Service Enlistment Act.

(e) Greased cartridges.

Q.8 How were the lives of forest dwellers transformed in the 16th-17th centuries. 

Ans :-1.The business encouraged forest clearance zamindars and jotedars turned uninitiated lands in to rice fields to the British, extension of settled agriculture why necessary to enlarge the sources of land revenue. produce crops for export and establish the basis of a settled, ordered society.

2. The British saw forest people as savage impurely and primitive and difficult to govern, so they felt that the forest had to be leaped settled agriculture established and forest people dammed civilized and persuaded to give up hunting and take to plough agriculture.

3.in the 1770s the British embarked on a brutal policy to extermination, hunting the Paharias down and killing them then by 1780s,augustas Cleveland the collector of Bhagalpur purposed a policy of polification. The Paharias chief were given an annual allowance and made responsible for the proper conduct of their man.

4.Some Paharia chief refused the complains continued, the Paharias withdraw deep into the mountains insulting themselves from Lositle forces and carrying on a war with the outbiddersso when Buchanan travelled through the region in the winter of 1880/1881,the Paharia naturally viewed him with suspicion and distrust.

5.The Santhals themselves were powering into area, cleaning forest, cutting down timber, ploughing land and growing rice and cotton,this leades why Sindhus Manjhi.

Q9. What explains the anger of the Deccan ryots against the moneylenders? 

ANS:-
1. By 1830s prices of agricultural products fell sharply.

2.Decline in peasants income revenue could rarely be paid without a loan from money lenders.

3.Ryots found difficult to pay it back, debt mounted.

4.Ryots needed more loan to buy their everyday needs.

5. Sahukar’s export merchants in Maharashtra stopped long term credit and started demanding repayment of debt.

6. Petition after petition, Ryots complained of the injustice of insensitiveness and the violation of custom.

7. The Ryots came to see the money lenders as devious and deceitful.

8. Limitation law was passed to check the accumulation of interest overtime.

9. Deeds and bonds appeared as symbols of the new oppressive system.

10. Source based Questions :-

Read the following passage and answer the following questions given below:

We get significant information from Azamgarh proclmattion. 25 Aug, 8157 as to what the rebels wanted.

Section III. Regarding Public servants

It is not a secret things, that under the British Government, native employed in the civil and military service have little respect, low pay and no manner of influence; and all he post of dignity and emolument in both the departments are exclusively bestowed on Englishmen ….

Therefore, all the native in the British service ought to be alive to their religion and interest, and adjuring their loyalty to the English side with the Badshahi Government and obtain salaries of 200 and 300 rupees for the present, and be entitled to high post in the future……

Section IV – Regarding Artisans. It is entitled that the Europeans, by the introduction of English articles into India, have thrown the weavers, the cotton dressers, the carpenters, the blacksmiths, and the shoemakers, etc., out of employ, and have engrossed their occupations, so that every description of native artisan has been reduced to beggary. But under the Badshahi Government the native artisans will exclusively be employed in the service of the kings, the

rajas, and the rich; and this will no doubt ensure their prosperity therefore, these artisans ought to renounce the English Service.

Q1. How did the introduction of English affect the artisans? 

Ans. The Artisans were deprived of their employment. The cheap machine-made goods of Britain captured the Indian markets. Consequently, the every description of native artisan was reduced to beggary.

Q2. How would the condition of the artisan improve under the Badshahi Government? 

Ans. Under the Badshahi Government, the native artisans will exclusively be employed in the service of the kings, the rajas and the rich.

Q3. Why were the public servants dissatisfied with the British Government? 

Ans. Under the British government, natives employed in the civil and military service had no respect. Their salaries were low and they had no power or influence.

Q4. What did the rebel proclamation repeatedly appeal for? 

Ans. The rebel proclamation repeatedly appealed that the Indians should take care of their religion and interests and they should take care of their religion and interests and they should side with the Badshahi

Please click the link below to download pdf file for CBSE Class XII History - Rebels and the Raj.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more History Study Material
*More Study Material
CBSE Class 12 History Study Material In Hindi Part A
CBSE Class 12 History Study Material In Hindi Part B
CBSE Class 12 History Study Material In Hindi Part C
Theme I Chapter 1 Bricks, Beads and Bones The Harappan Civilisation
CBSE Class 12 History Bricks Beads And Bones Notes
CBSE Class 12 History Themes in Indian History Notes
Theme I Chapter 2 Kings, Farmers and Towns Early States and Economies
CBSE Class 12 History Kings Farmers And Towns Notes
Theme I Chapter 3 Kinship, Caste and Class Early Societies
CBSE Class 12 History Kinship Caste And Class In Early Societies Notes
Theme I Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings Cultural Developments
CBSE Class 12 History Thinkers Belief And Buildings Notes
Theme II Chapter 5 Through the Eyes of Travellers Perceptions of Society
CBSE Class 12 History Through The Eyes Of Travelers Notes
Theme II Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts
CBSE Class 12 History Bhakti Sufi Traditions Notes
Theme II Chapter 7 An Imperial Capital: Vijayanagara
CBSE Class 12 History An Imperial Capital Vijaynagar Empire Notes
Theme II Chapter 8 Peasants, Zamindars and the State Agrarian Society and the Mughal Empire
CBSE Class 12 History Peasant Zamindars And State Notes
Theme II Chapter 9 Kings and Chronicles The Mughal Courts
CBSE Class 12 History Kings And Chronicles Notes
Theme III Chapter 10 Colonialism and the Countryside: Exploring Official Archives
CBSE Class 12 History Colonialism And The Countryside Notes
Theme III Chapter 11 Rebels and the Raj The Revolt of 1857 and its Representations
CBSE Class 12 History Rebels And The Raj Notes
Theme III Chapter 12 Colonial Cities Urbanisation, Planning and Architecture
CBSE Class 12 History Colonial Cities Notes
Theme III Chapter 13 Mahatma Gandhi and the Nationalist Movement Civil Disobedience and Beyond
CBSE Class 12 History Mahatma Gandhi And The Nationalist Movement Notes
Theme III Chapter 14 Understanding Partition Politics, Memories, Experiences
CBSE Class 12 History Understanding Partition Notes
Theme III Chapter 15 Framing the Constitution The Beginning of a New Era
CBSE Class 12 History Framing The Constitution Notes

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...