CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources MCQs

CBSE Class 12 Social Science Forest and Wild Life Resources MCQs with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 12 Social Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 12 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of exams for Grade 12 Social Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 12 Social Science and also download more latest study material for all subjects

Forest and Wild Life Resources Class 12 Social Science MCQ

Class 12 Social Science students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Forest and Wild Life Resources in standard 12. These MCQ questions with answers for Grade 12 Social Science will come in exams and help you to score good marks

Forest and Wild Life Resources MCQ Questions with Answers

Multiple Choice Questions

Q1. The diverse flora and fauna of the planet are under great threat mainly due to :
(a) Global Warming (b) Lack of water availability
(c) Insensitivity to our environment (d) Increasing pollution
 
Q2. Which one of the following is an endangered species of Manipur ?
(a) Blue Sheep (b) Asiatic Buffalo
(c) Sangai (brow anter deer) (d) Cattle
 
Q3. “The species that are not found after searches of known or likely areas where they may occur” are known as :
(a) Normal species (b) Vulnerable species
(c) Extinct species (d) Rare species
 
Q4. Which one of the following is a medicinal plant used to treat some types of cancer ?
(a) Himalayan Yew (b) Himalayan Oak
(c) Madhuca insignis (d) Hubbardia heptaneuron
 
Q5. In which year, the Indian Wildlife (Protection) Act was implemented ?
(a) 1970 (b) 1971
(c) 1972 (d) 1974
 
Q6. Which one of the following was launched in 1973 ?
(a) Project Tiger (b) Indian Wildlife Act
(c) Wildlife Act (d) Indian Wildlife Protection Act
 
Q7. Which one of the following is located in West Bengal ?
(a) Corbett National Park (b) Sundarbans National Park
(c) Sariska Wildlife Sanctuary (d) Bandhangarh National Park
 
Q8. In which one of the following states is Periyar Tiger Reserves Located ?
(a) Rajasthan (b) Assam
(c) Uttranchal (d) Kerala
 
Q9. Which one of the following States has the largest area under permanent forest ?
(a) Uttar Pradesh (b) Jammu & Kashmir
(c) Punjab (d) Madhya Pradesh
 
Q10 Which one of the following is a great achievement of the Chipko Movement ?
(a) More trees are planted
(b) Development in Himalayan region
(c) Successfully resisted deforestation
(d) Soil erosion get declined.
 
Answers key 
 
(1) c (2) c (3) c (4) a (5) a
(6) a (7) b (8) d (9) d (10) c

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Contemporary India Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development MCQs
Contemporary India Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources MCQs
Contemporary India Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set A
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set B
Contemporary India Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture MCQs
Contemporary India Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources MCQs
Contemporary India Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries MCQs
Contemporary India Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy MCQs
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing MCQs
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism MCQs
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity MCQs
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste MCQs
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements MCQs
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties MCQs
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set B MCQs
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set A MCQs
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy MCQs
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India MCQs
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World MCQs
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation MCQs
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and The Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and The Modern World MCQs
More MCQ Questions Class 10 Social Science
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set A
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set B
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set C
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science The Freedom Struggle of 1857 MCQs
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement In Indo China MCQs
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure MCQs
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History MCQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

×
Studies Today