CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries MCQs

CBSE Class 12 Social Science Manufacturing Industries MCQs with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 12 Social Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 12 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of exams for Grade 12 Social Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 12 Social Science and also download more latest study material for all subjects

Manufacturing Industries Class 12 Social Science MCQ

Class 12 Social Science students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Manufacturing Industries in standard 12. These MCQ questions with answers for Grade 12 Social Science will come in exams and help you to score good marks

Manufacturing Industries MCQ Questions with Answers

MCQs

Q.1. In 1857 where the first cotton mill of India was founded

A. Mysore   
B . Madras   
C . Surat   
D. Bombay

Q.2. Largest producer of Jute and Jute made goods

A. Bangladesh   
B. India 
C. Sri Lanka   
D. Brazil

Q.3. Iron and steel is a

A. an agro base industry   
B. a chemical industry
C. basic industry   
D. tertiary industry

Q4. Durgapur is situated in

A. Jharkhand    
B. Orissa 
C. Chhattisgarh   
D. West Bengal

Q.5 Chemical industries usually are located near

A. Iron and steel industries   
B. Thermal power plant
C. Oil refineries   
D. Automobile industry

Q6. STP is the Abbreviation of

A. System tech park     
B. Software Technology Park
C. State thermal plant   
D. Software Technology Picket

Q7. NTPC is the Abbreviation of

A. National Textile Production Company
B. National Technology Production Company
C. National Thermal Power Corporation 
D. National Tuberculosis Prevention Corporation

Q8. Atomic power plant causes

A. Water Pollution  
B. Noise Pollution   
C. Air Pollution   
D. Heat Pollution

Q9. Manufacturing industries includes

A. Crop production   
B. Fish production   
C. Plantation   
D. Sugar Production

Q10. Manufacturing industries includes

A. Converting raw material into ready good
B. Transporting raw material
C. Producing raw material 
D. Procuring raw material

 

Answers key
 
(1) d
(2) b
(3) c
(4) d
(5) c
(6) b
(7) c
(8) d
(9) d
(10) a
 
 
More MCQs for NCERT Class 10 Social Science Manufacturing Industries

Question. When was the new Industrial Policy of India announced?
(a) 1992
(b) 1991
(c) 1993
(d) 1990

Question. On the basis of ownership industries are categorised as ......... .
(a) Large-scale and Small-scale industries
(b) Public sector, Private sector, Joint and Cooperative sectors
(c) Basic/key and Consumer industries
(d) Agro-based and Mineral-based industries

Question. Which one is not an integrated steel plant?
(a) Durgapur Steel Plant (DSP) in West Bengal
(b) Bhilai Steel Plant (BSP) in Chhattisgarh
(c) Rourkela Steel Plant (RSP) in Orissa
(d) Tata Iron and Steel Corporation Ltd (TISCO)

Question. ......... has emerged as the electronic capital of India.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Bangalore

Question. Which of the following is a basic or key industry?
(a) Iron and steel industry
(b) Automobile industry
(c) Cement industry
(d) Fertiliser industry

Question. The largest producer of raw jute and jute goods is ......... .
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) India
(d) Myanmar

Question. Which one of the following does not come under the category of consumer industry?
(a) Sugar
(b) Paper
(c) Fans
(d) Jute

Question. Where was the first jute mill set up?
(a) Mumbai
(b) Surat
(c) Kanpur
(d) Kolkata

Question. The first cement plant was in ......... .
(a) Chennai
(b) Madurai
(c) Ahmedabad
(d) Mumbai

 
 
Important Questions NCERT Class 10 Social Science Chapter 6 Manufacturing Industries

Question. Which one of the following countries is giving stiff competition to India with regard to jute industry?
(a) Brazil
(b) Bangladesh
(c) Philippines
(d) Thailand

Ans. (b) Bangladesh


Question. Describe the importance of manufacturing.

Ans. The economic strength of a country lies in the development of manufacturing industries:

(i) Manufacturing industries help in modernising agriculture which forms the backbone of our economy.

(ii) It reduces the heavy dependence of people on agriculture sector and creatis jobs in secondary and tertiary sectors.

(iii) It is necessary for the removal of unemployment and poverty.

(iv) It brings down regional disparities.

(v) Export of manufactured goods expand trade and commerce and enhances prosperity.

(vi) It brings much needed foreign exchange.


Question. Explain the contribution of textile industry in the Indian economy.

Ans. The Cotton Textile Industry forms the largest single industry in India. Every year the Cotton Textile Industry produces 30% – 35%` of the total industrial products in the country.

In a developing country like India, the Cotton Textile Industry is very important, for it has to meet the demand for clothes from within the country and also for exports.


Question. Classify industries on the basis of their main role. How are they different from each other?

Ans. Industries can be classified according to the role they play in the economy of the country. They are :

(a) Basic or key industries which supply their products or raw materials to manufacture other goods e.g. iron and steel and copper smelting, aluminium smelting. These industries help in the establishment of other industries.

(b) Consumer industries that produce goods for direct use by consumers – sugar, toothpaste, paper, sewing machines, electric fans etc.


Question. Distinguish between an integrated steel plants and a mini steel plant stating three points of distinction.

Ans. (i) An integrated steel plant is larger than a mini steel plant.

(ii) Mini steel plant use steel scrap and sponge iron while integrated steel plants use basic raw materials i.e., iron ore for making steel.

(iii) Mini steel plant produces mild and alloy steel while integrated steel plant produces only steel.


Question. "Many of our spinners export cotton yearn while apparel manufacturers have to import fabric." Explain this statement with appropriate reasons.

Ans. (i) The weaving, knitting and processing units cannot use much of the high quality yarn that is produced in the country.

Therefore, many of our spinners export cotton yarn while apparel/garment manufacturers have to import fabric.

(ii) If weaving sector is improved, then yarn can be used in the country and garments can be exported to earn more foreign exchanges for the country.


Question. Suggest any three steps to minimise the environmental degradation caused by theindustrial development in India.

Ans. Three steps to minimize the environmental degradation caused by industrial development in India are :

(i) Minimizing use of water for processing by reusing and recycling it in two or more successive stages.

(ii) Harvesting of rain water to meet water requirements.

(iii) Treating hot water and effluents before releasing them in rivers and ponds.

(iv) Particulate matter in the air can be reduced by fitting smoke stacke to factories with electrostatic precipitators, fabric filters, scrubbers and inertial separators.

(v) Smoke can be reduced by using oil or gas instead of coal in factories.

(vi) Generators should be fitted with silencers.

(vii) Almost all machineries can be redesigned to increase energy efficiency and reduce noise.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Contemporary India Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development MCQs
Contemporary India Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources MCQs
Contemporary India Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set B
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set A
Contemporary India Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture MCQs
Contemporary India Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources MCQs
Contemporary India Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries MCQs
Contemporary India Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy MCQs
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing MCQs
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism MCQs
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity MCQs
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste MCQs
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements MCQs
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties MCQs
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set B MCQs
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set A MCQs
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy MCQs
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India MCQs
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World MCQs
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation MCQs
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and The Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and The Modern World MCQs
More MCQ Questions Class 10 Social Science
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set A
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set B
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set C
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science The Freedom Struggle of 1857 MCQs
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement In Indo China MCQs
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure MCQs
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History MCQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

×
Studies Today