CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste MCQs

CBSE Class 12 Social Science Gender Religion and Caste MCQs with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 12 Social Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 12 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of exams for Grade 12 Social Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 12 Social Science and also download more latest study material for all subjects

Gender Religion and Caste Class 12 Social Science MCQ

Class 12 Social Science students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Gender Religion and Caste in standard 12. These MCQ questions with answers for Grade 12 Social Science will come in exams and help you to score good marks

Gender Religion and Caste MCQ Questions with Answers

MCQs

Q1. Which one of the following social reformers fought against caste inequalities.

(a) Periyar Ramaswami Naiker   (b) Swami Dayanand Saraswati

(c) Raja Ram Mohan Roy   (d) Ishwar Chandra Vidyasagar

Q2. Which one of the following was the view of Mahatma Gandhi about religion ?

(a) He was in favour of Hinduism. 

(b) He was an ardent supporter of Muslim Religion.

(c) By religion, Gandhi meant for moral values that inform all religions.

(d) He said that India should adopt Christianity.

Q3. Name any two political leaders who fought against caste inequalities.

(a) Dr. Manmohan Singh and Smt. Pratibha Devi Singh Patil.

(b) Mr. Nitesh Kumar and Mr. Narendra Modi.

(c) Dr.S. Radhakrishnan and Shri Morarji Desai

(d) Mahatma Gandhi and B.R. Ambedkar

Q4. What is the average child sex ratio in India ?

(a) 923 (b) 926 (c) 935 (d) 933

Q5. Which one of the following refers to gender division ?

(a) The hierarchical unequal roles assigned to man and woman by the society.

(b) Biological difference between man and woman.

(c) The ratio of male child and female child.

(d) The division between male labourers and female labourers.

Q6. Which one of the following is the basis of communal politics?

(a) People of different religions may have the same interests.

(b) People of different religions have different interests that involve conflicts.

(c) People of different religions live in mutual co-operation.

d) People who follow different religions belong to the same social community.

Q7. Name any two countries where women’s participation in public life is very high.

(a) Sri Lanka and Nepal   (b) Pakistan and Bhutan  (c) Sweden and Finland   (d) South Africa and Maldives

Q8. What is the literacy rate among women and men respectively in India?

(a) 54% and 76%   (b) 46% and 51%   (c) 76% and 85%   (d) 37% and 54% 

Q9. Which one of the following is a form of communalism?

(a) Communal Unity and integrity.   (b) Communal fraternity.

(c) Communal violence, riots and massacre.   (d) Communal harmony.

Q10. Which one of the following refers to a feminist?

(a) The female labourers  (b) The employer who employs female workers

(c) A woman who does not believe in equal rights for women.

(d) A woman or a man who believes in equal rights and opportunities for woman and man.

 

Answer Key
 
(1) a (2) c (3) d (4) d (5) a
(6) b (7) c (8) a (9) c (10) d

 

 

Important Questions NCERT Class 10 Social Science Chapter 4 Gender, Religion and Caste


Question. By what term is now the person known who believes in equal right and opportunities for women?

Ans. A feminist


Question. Which one of the following laws was enacted by the Government of India in October 2005?
(a) The Right to Property Act
(b) The Right to Education Act
(c) The Consumer Protection Act
(d) The Right to Information Act

Ans. (a) The Right to Property Act.


Question. Explain the status of women's representation in India's legislative bodies.

Ans. The status of women's representation in India's legislative bodies are as follows :

(i) Central Legislature : Less than 10% of its total strength are women.

(ii) State Legislature : Less than 5% of their total strength are women.

(iii) Panchayati Raj : One-third of the seats are reserved for women. There is a demand for similar reservation in the Parliament and assemblies.


Question. What is Communalism? How does it affect the political life of the people?

Ans. Communalism : When beliefs of one religion are presented as superior to those of other religions, when the demands of one religious group are formed in opposition to another and when state power is used to establish domination of one religious group over the rest, we call it as communalism.

Communalism is a hindrance in the functioning of our democracy because :

(i) Communalism leads to the belief that people belonging to different religions cannot live as equal citizens within one nation. Either, one of them has to dominate the rest or they have to form different nation.

(ii) Any attempt to bring all followers of one religion together is bound to suppress the voices of others.


Question. Explain the constitutional provisions that make India a secular state.

Ans. Secularism means no special status is given to any religion.

(i) There is no official religion for India unlike the status of Buddhism in Sri Lanka, or that of Islam is Pakistan.

(ii) The constitution provides freedom to practice and propagate any religion, or not to follow any.

(iii) The Constitution prohibits discrimination on the grounds of religion.

(iv) The Constitution allows the state to intervene in the matters of religion to ensure equality within religious communities. For example, it bans untouchability.


Question. “Politics and social divisions should not be allowed to mix.” Justify the statement.'

Ans. It is absolutely correct to say that politics and social divisions should not be allowed to mix. This is because :

(i) It can make social divisions into political division and lead to conflict, violence or even disintegration of a country.

(ii) In Northern Ireland, there has been a violent and bitter ethno-political conflict for many years.

(iii) It caused disintegration of Yugoslavia into six independent countries.In Sri Lanka, when the ethno-social difference between Sinhalas and Tamils were politicized, the result was the Civil War in the country.


Question. Describe the adverse effects of caste in politics in India.

Ans. Adverse effects of caste in politics in India :

(i) Political parties try to use caste to gain votes.

(ii) Promise to take care of interests and demands of particular caste.

(iii) It leads to conflicts and tensions among various caste groups as some castes get discriminated against.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Contemporary India Chapter 1 Resources and Development
CBSE Class 10 Social Science Resources and Development MCQs
Contemporary India Chapter 2 Forest and Wildlife Resources
CBSE Class 10 Social Science Forest and Wild Life Resources MCQs
Contemporary India Chapter 3 Water Resources
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set B
CBSE Class 10 Social Science Water Resources MCQs Set A
Contemporary India Chapter 4 Agriculture
CBSE Class 10 Social Science Agriculture MCQs
Contemporary India Chapter 5 Minerals and Energy Resources
CBSE Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources MCQs
Contemporary India Chapter 6 Manufacturing Industries
CBSE Class 10 Social Science Manufacturing Industries MCQs
Contemporary India Chapter 7 Lifelines of National Economy
CBSE Class 10 Social Science Life Lines of National Economy MCQs
Democratic Politics II Chapter 1 Power Sharing
CBSE Class 10 Social Science Power Sharing MCQs
Democratic Politics II Chapter 2 Federalism
CBSE Class 10 Social Science Federalism MCQs
Democratic Politics II Chapter 3 Democracy and Diversity
CBSE Class 10 Social Science Democracy and Diversity MCQs
Democratic Politics II Chapter 4 Gender Religion and Caste
CBSE Class 10 Social Science Gender Religion and Caste MCQs
Democratic Politics II Chapter 5 Popular Struggles and Movements
CBSE Class 10 Social Science Popular Struggles and Movements MCQs
Democratic Politics II Chapter 6 Political Parties
CBSE Class 10 Social Science Political Parties MCQs
Democratic Politics II Chapter 7 Outcomes of Democracy
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set B MCQs
CBSE Class 10 Social Science Outcomes of Democracy Set A MCQs
Democratic Politics II Chapter 8 Challenges to Democracy
CBSE Class 10 Social Science Challenges to Democracy MCQs
India and Contemporary World II Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe
CBSE Class 10 Social Science The Rise Of Nationalism In Europe MCQs
India and Contemporary World II Chapter 2 Nationalism in India
CBSE Class 10 Social Science Nationalism In India MCQs
India and Contemporary World II Chapter 3 The Making of a Global World
CBSE Class 10 Social Science The Making of a Global World MCQs
India and Contemporary World II Chapter 4 The Age of Industrialisation
CBSE Class 10 Social Science The Age of Industrialisation MCQs
India and Contemporary World II Chapter 5 Print Culture and The Modern World
CBSE Class 10 Social Science Print Culture and The Modern World MCQs
More MCQ Questions Class 10 Social Science
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set A
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set B
CBSE Class 10 Social Science MCQs Set C
Old Chapters
CBSE Class 10 Social Science Work Life and Leisure MCQs
CBSE Class 10 Social Science Novels Society and History MCQs
CBSE Class 10 Social Science The Freedom Struggle of 1857 MCQs
CBSE Class 10 Social Science The Nationalist Movement In Indo China MCQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

×
Studies Today