DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Provision and Reserves

Read DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Provision and Reserves below, These solutions have been prepared based on the latest book for DK Goel Class 11 for current academic year. These solutions for DK Goel Accountancy Class 11 help commerce students understand the concepts of accountancy and build strong base in accounts. Refer to the solutions provided below prepared by CBSE NCERT teachers

Provision and Reserves DK Goel Class 11 Solutions

Class 11 Accountancy students should refer to the following DK Goel Solutions for Class 11 Chapter Provision and Reserves in standard 11. This DK Goel Book for Grade 11 Accountancy will be very useful for exams and help you to score good marks

DK Goel Class 11 Provision and Reserves

Short Answer Questions


Question 1. Define provision. What is the important of creating a provision? (any three points of importance).

Solution  1: According to the companies Act the term ‘Provision’ refers to any of the following amounts:-

(i) The amount written off or retained by way of providing for depreciation, renewals or diminution in value of assets.

(ii) The amount retained by way of providing for any known liability of which the amount cannot be determined with substantial accuracy.

Below are the importance of provision:-

1.) To ascertain the true net profit of the business.

2.) To ascertain the true financial position of the business.

3.) To provide for known losses in the future.

 

Question 2. Give any four points of distinction between Provisions and Reserves.

Solution 2:

DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation Provision and Reserves


Question 3. Distinguish between Provision and Reserve on the following basis:

(i) Basic Nature

(ii) Purpose

(iii) Effect on Taxable Profits

(iv) Presentation in Balance Sheet

(v) Element of Compulsion

(vi) Use for payment of dividend.

Solution 3:

DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation Provision and Reserves-


Question 4. Differentiate between Provision and Reserve on the basis of

(i) Appropriation or Charge

(ii) Financial Position

(iii) Distribution

Solution 4:

 DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation Provision and Reserves-1

 

Question 5. Give five examples of Capital Reserve.

Solution  5: Below are the five examples of Capital Reserve:-

1.) Profit on the sales of fixed assets.

2.) Profit on the revolution of fixed assets and liabilities.

3.) Premiums received on issue of Shares or Debentures.

4.) Profit on the purchases of a running business.

5.) Profit prior to the incorporation of a company.

 

Question 6. Distinguish between Revenue Reserve and Capital Revenue.

Solution 6:

DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation Provision and Reserves-2

 

Question 7. Explain Capital Reserve and give its any two examples.

Solution  7:  In the addition to the normal profit, capital profits are also earned in the business from many sources. The reserves created out of such capital profits are known as Capital Reserves.

Below are the five examples of Capital Reserve:-

1.) Profit on the sales of fixed assets.

2.) Profit on the revolution of fixed assets and liabilities.

 

Question 8. Write any three methods of creating secret reserves.

Solution  8:  Secret reserves can be created in the following ways:

1.) Writing off excessive depreciation

2.) Charging Capital expenditure (such as addition to assets) to Profit and Loss Account.

3.) Treating a revenue receipt as a capital receipt (such as rent received credited to Building Account)

 

Very Short Answer Questions

Question 1. What are Provisions?

Solution 1: According to the companies Act the term ‘Provision’ refers to the amount written off or retained by way of providing for depreciation, renewals or diminution in value of assets.

 

Question 2. Give two examples of provisions.

Solution 2: Below are the examples of provisions:-

1.) Provision for Depreciation of Assets

2.) Provision for Taxation.

 

Question 3. What are Reserves?

Solution  3: Reserves mean amount set aside out of profit and other surpluses to meet future uncertainties. In other words a reserve is meant for meeting any unknown liability or loss in the future.

 

Question 4. Give two examples of reserves.

Solution  4: Below are the examples of reserves:-

1.) General Reserve

2.) Capital Reserve

 

Question 5. Give two differences between provisions and reserves.

Solution  5:

DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation Provision and Reserves-3

 

Question 6. Differentiate between reserve and provisions on the basis of change or appropriations.

Solution 6: Reserve is an appropriation of profit whereas provision is change against profit.

 

Question 7. Give one example of each of ‘provision’ and ‘reserve’.

Solution  7: Example for Provision:- Provision for Depreciation of Assets.

Example for Reserve:- General Reserve

 

Question 8. What is divided equalisation reserve?

Solution 8: Divided Equalisation Reserve is created to maintain steady rate of dividend. In the year in which the profits are sufficient, a part of the profit is transferred to such reserve and it is utilised to keep the dividend up in the year in which the profit are insufficient.

 

Question 9. What is Workmen Compensation Fund?

Solution  9: This fund created to meet compensation payable to workers in case of unexpected or unknown event of an accident.

 

Question 10. Give two examples of Specific Reserves.

Solution 10:

(i) Divide Equalisation Reserve

(ii) Workmen Compensation Fund

 

Question 11. What are Capital Reserves?

Solution 11 : In the addition to the normal profit, capital profits are also earned in the business from many sources. The reserves created out of such capital profits are known as Capital Reserves.

 

Question 12. Give one difference between General Reserve and Specific Reserve.

Solution 12: 

General Reserve:- The businessman do not withdraw the entire profit from the business but retain a part of it in the business to meet unforeseen future and uncertainties.

Specific Reserve:- It is created for a specific purpose and can be utilised only for that purpose.

 

Question 13. Name the reserve that can be used in distribution of dividend.

Solution 13: Revenue Reserve can be used in distribution of dividend.

 

Question 14. Where will you transfer profit on sale of a fixed asset?

Solution 14: Profit on sale of a fixed asset is a capital profit and therefore it will be transferred to Capital Reserve.

Tags: 

 


Click for more Accountancy Study Material
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounting Software Package Tally
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Origin of Transactions Source Documents of Accountancy
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Financial Statement
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Basic Accounting Terms
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Bank Reconciliation Statement
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Original Entry Journal
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Financial Statements With Adjustments
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounting Principles
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Depreciation
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounting for Goods and Service Tax
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounts from Incomplete Records
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Process and Bases of Accounting
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Provision and Reserves
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Books of Original Entry Cash Book
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Introduction to Computer
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounting Standards and International Financial Reporting Standards
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Bills of Exchange
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Books of Original Entry Special Purpose Subsidiary Books
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Introduction of Accounting Information System
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Accounting Equations
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Rectification of Errors
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Ledger
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Computerised Accounting System
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Double Entry System
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Capital and Revenue
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Meaning and Objective of Accounting
DK Goel Solutions Class 11 Accountancy Trial Balance and Errors

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...