TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021

Read TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021 below, students should study TS Grewal class 12 Accountancy available on Studiestoday.com with solved questions and answers. These chapter wise answers for class 12 Accountancy have been prepared by teacher of Grade 12. These TS Grewal class 12 Solutions have been designed as per the latest NCERT syllabus for class 12 and if practiced thoroughly can help you to score good marks in standard 12 Accountancy class tests and examinations

Solutions for T.S. Grewal's Double Entry Book Keeping: Accounting for Not for Profit Organizations and Partnership Firms (Vol.3)
Textbook for CBSE Class 12
TS Grewal Solutions Class 12 Accountancy
Chapter 3
Tools of Financial Statement Analysis Comparative Statements and Common Size Statements


Question 1. From the following Balance Sheet, prepare Comparative Balance Sheet of Sun Ltd.:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-1


Question 2. Following is the Balance Sheet, of Radha Ltd. as at 31st March, 2019:

 TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021 

You are required to prepare Comparative Balance Sheet on the basis of the information given in the above Balance Sheet. 
Answer:
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-3

Question 3. Balance Sheet of Blue Bell Ltd. as at 31st March, 2019 is given below:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A

You are required to prepare Comparative Balance Sheet on the basis of the information given in the above Balance Sheet.

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A1

Question 4. Following is the summarised Balance Sheet of Wye Ltd. As at 31st March,2019:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A2

You are required to comment upon the changes in absolute figures from one period to another.

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A3

Question 5. From the Following Balance Sheet of Royal Industries Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A4

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A5

Question 6. From the Following Balance Sheet of Depth Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A6

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A7

Question 7. From the Following Balance Sheet of H.P. Ltd. as at 31st March, 2019, prepare Comparative Balance Sheet:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A8

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A10

Question 8. Following information is extracted from the Statement of Profit and Loss of Gold Coin Ltd. for the year ended 31st March, 2015

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A11

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A12

 

Question 9. Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A13

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A14


Question 10. Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following Statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A15

Answer:

 TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A16


Question 11. From the following Information, prepare Comparative Statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A17

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A18

Working Note:-

1. Calculation of Other Incomes for 2019 = Rs. 20,00,000 × 20% = Rs. 4,00,000

2. Calculation of Other Incomes for 2018 = Rs. 30,00,000 × 12% = Rs. 3,60,000

3. Calculation of Expenses for 2019 = Rs. 20,00,000 × 60% = Rs. 12,00,000

4. Calculation of Expenses for 2018 = Rs. 30,00,000 × 70% = Rs. 21,00,000

 

Question 12. From the following information, prepare comparative statement of profit and loss showing increase, decrease and percentage:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A19

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A20

Working Note:-

1. Calculation of Revenue from Operation for 2019 = 13,44,000 × 125/100 = 16,80,000
2. Calculation of Revenue from Operation for 2018 = 6,00,000 × 200/100 = 12,00,000
3. Calculation of Other Expenses for 2019 = 16,80,000 × 10/100 = 1,68,000 
4. Calculation of Other Expenses for 2018 = 12,00,000 × 10/100 = 1,20,000
5. Calculation of Tax for 2019 = 1,68,000 × 50% = 84,000
6. Calculation of Tax for 2018 = 4,80,000 × 50% = 2,40,000
 

Question 13. From the following Statement of Profit and Loss, prepare comparative statement of profit and loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A21

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A22

 

Question 14. Prepare Comparative Statement of Profit and Loss from the following information:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A23

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A24


Question 15. From the following Statement of Profit and Loss of Antriksh Ltd. for the year ended 31st March, 2012 and 2013, Prepare Comparative Statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A25

Rate of Income Tax was 40%. 

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A26

 

Question 16. From the following Statement of Profit and Loss, prepare Comparative Statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A27

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A28

Question 17. From the following Statement of Profit and Loss of Star Ltd., for the year ended 31st March, 2015 and 2016, prepare a Common size statement:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A29

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A30


Question 18. Prepare Common-size Statement of Profit and Loss from the following statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A31

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021



Question 19. Prepare Common-size Statement of Profit and Loss from the following statement of Profit and Loss:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-

Answer:

Common-size income statement for the years ended I and II.

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A


Question 20. Prepare Common-size Balance Sheet and comment on the financial position of Sun Ltd. and Star Ltd. The Balance Sheet of Sun Ltd. and Star Ltd. as at 31st March, 2019 are:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A1

Answer:

TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021-A2
 

 

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Accountancy Study Material
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Volume 1
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 1 Accounting for Partnership Firms Fundamentals
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 1 Financial Statement of Not for Profit Organisations 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 2 Accounting for Partnership Firms Fundamentals (2019-2020)
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 2 Accounting for Partnership Firms Fundamentals 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 2 Goodwill Nature and Valuation 2018 2019
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 2 Goodwill Nature and Valuation (2018 2019)
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Change in Profit Sharing Ratio 2018 2019
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Change in Profit Sharing Ratio (2018 2019)
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Goodwill Nature and Valuation (2019 2020)
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Goodwill Nature and Valuation 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 4 Change in Profit Sharing Ratio Among the Existing Partners (2019-2020)
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 4 Change in Profit Sharing Ratio Among the Existing Partners 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 5 Admission of a Partner
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 6 Retirement of a Partner 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 6 Retirement Death of a Partner 2019 2020
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 7 Death of a Partner 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 8 Dissolution of a Partnership Firm 2020 2021
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Volume 2
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 8 Company Accounts Accounting for Share Capital 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 9 Company Accounts Issue of Debentures 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 10 Company Accounts Redemption of Debentures 2020 2021
TS Grewal's Analysis of Financial Statements
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 1 Financial Statement of a Company 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 2 Financial Statement Analysis 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 3 Tools of Financial Statement Analysis 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 4 Accounting Ratios 2020 2021
TS Grewal Solution Class 12 Chapter 5 Cash Flow Statement 2020 2021

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

CBSE OMR Sheet Guidelines for Term 1

You are aware that the CBSE will be using OMR for the first time for assessment of both the Classes-X and XII in Term-I examinations. Hence, there is a need that all the students appearing in the Term-l examinations and the schools sponsoring these students should have...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

×
Studies Today