CBSE Class 10 Political Science Political Parties Worksheet

Read and download free pdf of CBSE Class 10 Political Science Political Parties Worksheet. Students and teachers of Class 10 Civics can get free printable Worksheets for Class 10 Civics in PDF format prepared as per the latest syllabus and examination pattern in your schools. Standard 10 students should practice questions and answers given here for Civics in Grade 10 which will help them to improve your knowledge of all important chapters and its topics. Students should also download free pdf of Class 10 Civics Worksheets prepared by school teachers as per the latest NCERT, CBSE, KVS books and syllabus issued this academic year and solve important problems provided here with solutions on daily basis to get more score in school exams and tests

Political Parties Class 10 Civics Worksheet Pdf

Class 10 Civics students should refer to the following printable worksheet in Pdf for Political Parties in standard 10. This test paper with questions and answers for Grade 10 Civics will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 10 Civics Worksheet for Political Parties

CBSE Class 10 Political Science Worksheet - Political Parties - Practice worksheets for CBSE students. Prepared by teachers of the best CBSE schools in India. 

CLASS.X Term – 2

Assignment 6

POLITICAL PARTIES

1. Which of the following is not the function of a political party?

  a. Shaping public opinion

  b. Making laws

  c. Forming government

  d. Threatening voters to grab votes

2. To which state does DMK belong to?

  a. Andra Pradesh

  b. Tamil Nadu

  c. Kerala

  d. Karnataka

3. Rashtriya Lok Dal is a..

  a. State Party

  b. National Party

  c. Left Front Party

  d. Regional Party of Punjab

4. Which of the following party systems leads to political instability..

  a. Multi Party system

  b. One Party system

  c. Two Party system

5. Define a political party.

6. What role is played by political parties? OR Why do we need political parties?

7. Name the three components of a political party.

8. Explain the functions performed by political parties.

9. Define one-party, two –party and multi – party systems. Give their examples also.

10. Why does India have multi – party system?

11. What are National Political Parties? Give examples.

12. What criterion has been laid down by election commission for a national party?

13. Describe the history of Indian National Congress.

14. Write the names of six national recognized parties in 2006.

15. What are regional parties? Give their examples.

16. What kinds of challenges are faced by political parties?

17. What is the meaning of defection?

18. How can political parties be reformed?

19. What steps have been taken by Election Commission to reform political parties?

20. What step has been taken by Supreme Court to reduce the influence of money and criminals during elections?

21. What role can be played by people to reform political parties?

22. Can we choose the party system that a country should have? Why / Why not?

23. Explain the role of opposition parties in a democracy.

 

 More Questions and Answers for NCERT Class 10 Social Science Political Parties.....


1. Examine any two institutional amendments made by different institutions to reform political parties and their leaders.

Answer : (i) The Constitution was amended to prevent elected MLA’s and MP’s from changing parties. This was done because many elected representatives were indulging in defection in order to become ministers or for cash rewards. Now, if any MLA or MP changes parties, he or she loses the seat in the legislature or the parliament.

(ii) The Supreme Court passed an order to reduce the influence of money and criminals. Now, it is mandatory for every candidate who contests elections to file an affidavit giving details of his property and criminal cases pending against him. The new system has made a lot of information available to the public. But there is no system to check if the information given by the candidates is true and complete.

(iii) The Election Commission passed an order making it necessary for political parties to hold their organizational elections and file their income tax returns.

(iv) The parties have started doing so but sometimes it is mere formality. It is not clear if this step has led to greater internal democracy in political parties.

 

2. Name any one political party that has national level political organisation but not recognised as the national political party. 

Answer : Samajwadi party, Samta Party, Rashtriya Janta Dal

 

3. “Dynastic succession is one of the most serious challenges before the political parties.” Analyse the statement.

Answer : Dynastic succession is one of the most serious challenges before the political parties because :

(i) Most political parties do not practice open and transparent procedures for their functioning.

(ii) There is no way for an ordinary worker to rise to the top in a party.

(iii) In many parties, the top positions are always controlled by members of one family.

(vi) This practice is unfair to other members of that party and is also bad for democracy.

(v) People who do not have adequate experience or popular support come to occupy position of power.

 

4. Why did India adopt multi-party system?

Answer : India is a large country with great social and geographical diversities. These diversities can only be nurtured by a multi-party system.

 

5. What is meant by a ‘national political party’? State the conditions required to be a national political party.

Answer : National political parties have units in the various states, they follow the same policies, programmes and strategy that is decided at the national level. Conditions required :

(i) A party that secures at least 6% of the total votes in general elections of Lok Sabha or assembly elections in four states.

(ii) Wins at least 4 seats in Lok Sabha.

 

6. Which one of the following countries has one party system?
(a) China (b) Indo-China
(c) Japan (d) Germany

Answer : (a) China

 

7. What is a political party? State any two points of the the ideology of Bhartiya Janta Party.

Answer : political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government. They agree on some policies and programmers for the society with a view to promote the collective good.

The ideologies of Bharatiya Janta party are

(a) Cultural Nationalism
(b) Resloving India’s ancient culture and value.

 

8. “No party system is ideal for all countries and all situations.” Justify the statement with arguments.

Answer : No party system is ideal for all countries and all situations :

(i) Party system is not something, any country can choose.

(ii) It evolves over a long period depending on the nature of the society.

(iii) Its social and regional division, its history of policies and its system of elections.

(iv) Each country develops a party system that is conditioned by its special circumstances.

 

9. Name the six ‘National Political Parties’ in India in a chronological order.

Answer : Now, India has seven recognized national parties - Congress, BJP, BSP, CPI, CPI-M, NCP and All India Trinamool Congress. Recognition as a national or a state party ensures that the election symbol of that party is not used by any other political entity in polls across India.

 

10. Why do we need political parties? Explain.

Answer : We need political parties because of the functions that the political parties perform :

(i) They contest in Elections.

(ii) They put forward different policies and program for the betterment of society.

(iii) They play a decisive role in the making of Laws that affect each of us.

(iv) They form and run the government.

(v) They play the role of Opposition to the Ruling Party.

(vi) They shape public opinion, as they raise and highlight issues.

(vii) They provide people access to government machinery and welfare schemes implemented by the government.

 

11. If all the decisions of a political party are made by single family and all other members are neglected, then what challenge is being faced by that party?

Answer :  Challenge of dynastic succession

 

12. Highlight any five functions of political parties to strengthen democracy.

Answer : The function of a political party that strengthens the democracy are as follows :

(i) Contesting Elections: Political parties contest elections. A political party nominates its candidate for the electoral contest in various constituencies. This provides a variety of choice of personalities for the people to vote for.

(ii) Policies: Political parties put forward different policies and program so that the voters can choose from amongst them. A political party bring a large number of similar opinions under on umbrella. These opinions are channelized to form policies and program. The policies and program of the ruling party generally become the government policies.

(iii) Making Law: Political parties play a decisive role in making laws for the country that benefits the whole population.

(iv) Playing Opposition: A party which does not get majority or come under the majority coalition, needs to play the role of opposition. This forms the basis of checks and balances in a democracy.

(v) Shaping Public Opinion: Political parties shape public opinion. They do so by raising and highlighting issues in the legislature and in the media.

(vi) Providing Access to Government Machinery:Political parties provide people access to government machinery and welfare schemes implemented by governments. Parties need to be responsive to people’s needs and demands thus bring good governance.

 

13. In which one of the following states does ‘Shiv Sena’ exist as a regional political party? (a) Gujarat (b) Karnataka (c) Maharashtra (d) Madhya Pradesh

Answer : (c ) Maharashtra

 

14. Name the ‘regional political parties’ that are predominant in Jharkhand, Maharashtra and Odisha respectively with their symbols.

Answer : Jharkhand–JMM–Jharkhand Mukti Morcha (Bow and Arrow) Maharasthra–INC–Indian National Congress Odisha–BJD–Biju Janata Dal. (Conch)

 

15. Why do we need political parties? Highlight any five reasons. 

Answer : We need political parties for the following reasons:

(i) If there were no political party, then each and every candidate would be independent. So many individuals would only have interests for their own constituencies.

(ii) They would not think about the collective national interest.

(iii) Thus, a political party is necessary to bring diverse people on a common platform, so that bigger issues can be taken care of.

(iv) The democracy which is being practiced all over the world is called representative democracy. In this system, governance is done through people’s representative because it is impossible for each citizen to directly participate in governance.

(v) The need for representative democracy has given rise to political parties.

 

16. Which one of the following political parties seeks to represent and secure power for Dalits, OBC’s and Adivasis? (a) Bahujan Samaj Party (b) Bharatiya Janta Party (c) Forward Bloc (d) Janta Dal (s)

Answer : (a) Bahujan Samaj Party

 

17. Describe any three main features of Two-Party system.

Answer : Main features of two-party system :

(i) Power usually changes between two parties, though several other parties may exist.

(ii) In such system, people get clear choice.

(iii) The party that wins majority forms the government and the other sits in opposition.

(iv) Strong opposition is good for democracy.

(v) Prompt decisions are taken and implemented.

(vi) Promotes more development and less corruption.

 

18. “Modern democracies cannot exist without political parties.” Examine the statement.

Answer : In all the democracies, citizens have rights but they should be able to claim these rights.

1. When the elected political parties become the ruling party then they give these rights to the citizens legally and practically.

2. In all the democracies, people need good governance, for this we need political parties which contest in elections.

3. The society needs rapid development, this work is done by the political parties. They can introduce many new policies and program for the welfare of the citizens.

4. The Opposition political party also plays a vital role by finding mistakes in the work of the ruling party so that the development stays on course.

5. If there were no political parties in such cases we would only have independent candidates contesting election with individual agenda and not a national agenda.

6. The rise of political parties is directly linked to the emergence of representative democracies. Large societies need a way to bring various representatives together so that a responsible government could be formed. We can say that parties are a necessary condition for a democracy.

 

19. Which one of the following regional parties is associated with West Bengal?
(a) Lok Jan Shakti Party
(b) Janata Dal
(c) Forward Bloc
(d) Democratic Front

Answer : C

 

20. Name the three components of a political party.

Answer : (i) Leaders

(ii) Active members

(iii) Followers

 

21. The opposition party is ......... .
(a) the party that loses the election and does not form the government
(b) the party that wins the election and forms the government.
(c) the party that opposes the ruling party
(d) the party that does not contest election

Answer : C

22. Differentiate between a national party and a state party.

Answer : Differences between a national party and a regional/state party.

 Political Parties_1

 

23. What has the supreme court done to reduce the influence of money and criminals in politics?

Answer : The Supreme Court has made it mandatory for every candidate who contests elections to file affidavit giving details of his property and criminal cases pending against him/her.

 

24. How can people put pressure on political parties?

Answer : They can do this through petitions, publicity and agitations.

 

25. Write a short note on one-party system.

Answer : In some countries only one party is allowed to control and run the government. These are called one party system. For example, China has a single party—Communist Party. One-party system is not a good option because it is not a democratic option. In the countries having one party system, the liberty of the individual is lost because people are deprived of the right of electing representatives. There is one candidate in whose favour all the citizens have to vote. It cannot be called as elections in real sense.

 

26. Who are personalities from whom BSP draws inspiration?

Answer : BSP draws inspiration from the ideas and teachings of Sahu Maharaj, Mahatma Phule, Periyar Ramaswami Naicker and Babasaheb Bhimrao Ambedkar.

 

27. How are political parties viewed in a democracy?

Answer : Political parties are a necessary condition for a democracy.

 

28. The institution that banned wall writing by parties during elections is ......... .
(a) The Election Commission
(b) The Judiciary
(c) The Parliament
(d) The Press

Answer : A

 

29. Explain some reforms to strengthen the working of political parties.
                           Or
How can political parties be reformed? Explain.

Answer : Some reforms to strengthen the working of political parties—

(i) The Constitution was amended to prevent elected MLAs and MPs from changing parties. Now, the law syas that if any MLA or MP changes parties, he or she will lose the seat in the legislature. This new law has helped bring defection down. At the same time this has made any dissent even more difficult.

(ii) The Supreme Court of India has made it mandatory for every candidate who contests elections to file an affidavit giving details of his property and criminal case pending against him. The new system has made a lot of information available to the public.

(iii) The Election Commission passed an order making it necessary for political parties to hold their organisational election and file their income tax returns.

 

Students must free download and practice these worksheets to gain more marks in exams. CBSE Class 10 Political Science Worksheet - Political Parties

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Civics Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE OMR Sheet Guidelines for Term 1

You are aware that the CBSE will be using OMR for the first time for assessment of both the Classes-X and XII in Term-I examinations. Hence, there is a need that all the students appearing in the Term-l examinations and the schools sponsoring these students should have...

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

CBSE notification 40/2021 Innovation Ambassador Program

This is with reference to CBSE Notification No. 40/2021 dated 04.05.2021 regarding the Innovation Ambassador program – An online training program for teachers by CBSE in collaboration with Ministry of Education’s Innovation Cell (MIC) and AICTE. In view of the current...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...