CBSE Class 12 Business Studies Staffing HOTs Set A

Scroll down for PDF

Ques 1: Which function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs?

Ans: Staffing.

 

Ques 2: It implies introducing the selected employees to other employees and familiarizing him with the rules and policies of the organization. Name it.

 Ans: Orientation.

 

Ques 3: “Internal sources of recruitment are better than external sources of recruitment”. Do you agree with this statement. Give any two reasons in support of your answer.

Ans:  Yes, I agree with this statement. and Explain any two advantages of internal sources of recruitment.

 

Ques 4: Himesh is working as a supervisor in a company. Due to his hard work he is promoted to the post of Production Manager. Now the post of supervisor is vacant and no one can be transferred or promoted to this post. Name the source of recruitment the company will use to fill up this post. State any three advantages of using this source of recruitment.

OR

Which source of requirement is needed to bring new blood in the organization? Explain any three advantages of this source.           

Ans:  Company will use external sources of recruitment. And explain any three advantages of external source of recruitment. 

 

Ques 5: It is the process of identifying and choosing the best person out of a number of prospective candidates for a job. Name it.

Ans:  Selection.

 

Ques 6: Which step in the process of selection helps the manager to eliminate unqualified or unfit job seekers based on the information supplied in the application forms. 

Ans: Preliminary screening. 

 

Ques 7: It is the process of increasing the knowledge and skills of an employee for doing a particular job. Which process is refers to here.

OR

What helps the employees in improving their job knowledge and efficiency. 

Ans:  Training. 

 

Ques 8: Which type of training is a joint programme of training in which educational institution and business firms cooperate?

Ans:  Internship training.

 

Ques 9: Trainee is put under the guidance of a master worker to require a higher level of skill. For example to become plumber , electrician etc. Which method of training is referred here.

Ans:    Apprenticeship programme. 

 

Ques 10: In which type of training , employees learn their jobs on the equipments they will be using, but the training is conducted away from the actual work floor. Explain two other methods relating to this.

Ans: Vestibule training. 

 

Ques 11: “There is no need of human resource planning as so many people are available in the market these days” do you agree with this statement? Give reasons.

Ans: No, I do not agree with this statement. There is a great need for human resources planning. Also explain the points of need her human resource planning.  

 

Ques 12: “A newly appointed personnel manager is of the view that there is no need for training the workers”. Do you agree with his views? Give reasons in support of your answer.

Ans:  No, I do not agree with view of personal manager. There is a great need for training. Also explain the points of need her training.

 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board examination 2020 Admit card

The admit card for CBSE 10th & 12th 2020 has been released online by the CBSE Board at cbse.nic.in. The admit card is available to private as well as regular students. Private applicants may access the CBSE admit card 2020 by submitting their application number,...

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates before the CBSE board Exam The CBSE (Central Board of Secondary Education) class 10th and 12th board exams are starting from 15 February 2020. Not only the students, their parents are also tense...

Noida School to Shut For 3 Days Coronavirus Detected

Some of the schools in Noida have decided to shut for 3 Days because father of two students in Noida was traced to be infected with the contagious Coronavirus. The internal exams have also been cancelled in those schools after the virus alarm. A 45 year old male who is...

Checking of Boards Answer Sheets Notice

As you all are aware that the boards exams have been postponed due to Corona Virus. You can refer to the notification issued by CBSE too. While the board exams were going on the checking of answer sheets were also going on. CBSE took really good measures to increase...

CBSE wont use Failed or Compartment in CBSE result mark sheet

CBSE has announced a significant change in the CBSE 10th and 12th mark sheet of the results to be given to the students. The CBSE board also decided to end the use of the words “failed” or “compartmental” given to students in the CBSE Board Report 2020 mark sheet....

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

×
Studies Today