CBSE Class 12 Business Studies - Directing HOTs

Scroll down for PDF

Class 12 Business Studies - Directing HOTs Higher Order Thinking Skills (HOTS) download and print

Unit-VII

Directing

1. Give one example of ‘Noise’ in the process of communication.

Ans. ‘Poor telephone connection’.

2. State the element of directing which helps in implementing the principle of ‘Solar-Chain’.

Ans. Formal Communication.

3. in which type of communication does a junior communicate with his senior?

Ans. Upward Communication.

4. State any two non-Financial incentives.

Ans. A) Job-Security    B) Status

5. Name the formal Communication network where each person can communicate with his adjoining two persons?

Ans. Circular.

6. Give example of any two organizational facilities to encourage free flow of communication by removing organizational barriers.

Ans. 1) Complaint Box      2) Social and Cultural Gathering.

7. What is the highest level need in the need Hierarchy of Abraham Maslow?

Ans- Self Actualization.

8. Name the Software company promoted by Bill Gates.

Ans. Microsoft.

9. Enumerate any two functions of supervisors.

Ans. a) Motivating workers   b) Providing Training.

10. Give any two principles for effective Directing.

Ans. a) Maximum Individual contribution   b) Unity of command.

11. Give two examples of semantic barriers.

Ans.   a) Badly expressed message.   b) Unclarified Assumptions.

12.  Mohan and Sohan are friends working in Surya ltd. As Production and Sales Managers respectively .In an interdepartmental meeting sohan informed Mohan about a change in the marketing policy of the company.

(a) Identify the type of communication used in the above example.

(b) Name and explain any 2 networks of the type of communication identified in part (a) (4)

Ans: informal

Explain any two network of informal communication-gossip,cluster

13 .There are some barriers related to organization structure rules and regulation. State any 4 such barriers. (4)

Ans:explain organizational barrier:

Organisational policy,rules and regulations,status,complexity in structure

14 “The post of Supervisors should be abolished,” Give your opinion. (5)

Ans: No, explain the functions of supervisor

15. Rajat a Sales Manager, achieved his sales targets one month in advance. This achievement was displayed on the notice board and a certificate for the best performance was awarded to him by the CEO of the company

(a)Name the incentive provided to Rajat.

(b)Identify the type of incentive.

(c)List 2 other incentives of the type identified in part (b) (3)

Ans . (a) Incentive provided to Rajat is an example of Employee Recognition Programmes.

         (c) The 2 other Non-Financial incentive are:

        1. Status        2. Job Security.

16 . Workers of a factory often seek guidance of Production Managers. The production Manager finds himself overburdened. Advise the way to relive production manager. (3)

Ans:appoint a supervisor

17. In an organization employees always feel they are under stress. They take least initiatives and fear to express their problem before the manager. What do you think is wrong with the manager? (3)

Ans:The manager is lacking leadership quality

18. The employees of Manik Ltd, a Software Company, Have formed a Dramatic Group for their recreation. Name the type of organization so formed and state its 3 features. (4)

Ans:informal

19. Name the need in which employee desire affection, companionship, friendliness. How can such needs be fulfilled by any organization. (3)

Ans:social.it can be fulfilled by arranging social gatherings,clubs,keeping cordial relation with colleagues.

20. Mr Sharma wants to own a house. Which need are we referring to over here? explain the need and also explain other needs. (6)

Ans: the need being referred to in maslow’s need hierarchy theory in basic needs.

Explanation of all needs :

(A)physiological

(B)security

(C)social

(D)esteem

(E)self actualization.

 

Please refer to link below to download pdf file of Class 12 Business Studies - Directing HOTs

Tags: 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

Error in the evaluation of answer sheets in CBSE

The education board has witnessed many events where invigilators are being suspended for allotting wrong marks to the students.  This has affected students mainly of classes X and XII in the 2019 CBSE Board Exams. The central board of secondary education has taken...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

×
Studies Today