CBSE Class 12 Business Studies - Marketing Management HOTs

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Business Studies - Marketing Management HOTs. Higher Order Thinking Skills (HOTS) download and print

 UNIT-XI

MARKETING MANAGEMENT

Q1. Give two example of shopping products.
Ans.
a) Clothes
b) Shoes

Q2. From producer to retailer to consumer identify the type of channel of distribution.
Ans. One Level channel.

Q4. Which channel will you recommend for distribution of perishable goods?
Ans. zero Level or One Level Channel.

Q5. Name any two print medias of advertising.
Ans. Magazines, Newspapers.

Q6. Name the concept of marketing which pays attention to the Social, Ethical and ecological aspects of marketing along with consumer satisfaction.
Ans. Societal concept of marketing

Q7 How does labeling act as a silent Salesman?
Ans La belling act as a silent salesman because it helps in promotion of products by attracting the attention of customers and providing required information.

Q8 Name the non paid and non personal form of promotional tool.
Ans. Publicity.

Q9 Advertising encourages sale of inferior and dubious products and ‘Advertising confuses rather than help’s . Do you agree? Give reasons.
Or
‘Advertising costs are passed on to the consumers in the form of higher prices” and ‘ Some advertisements are in bad taste’. Do you agree? Give reasons in support of your answer.

Ans.no,explain the arguments in favor and against of advertising.
Conclusion: in the era of globalization advertising is considered as an important tool of marketing.it helps in increasing sales and thereby reducing cost.it is not a social waste rather boosts production and employment.

Q10 . As a publisher, you have published a new book on marketing management. How will you determine the price of this book?
Ans. Hint- For following factors are to be discussed before fixing price of the book.
a) cost of Production.
b) Demand of the book.
c) Price of other competitive books.
d) Purchasing power of the customer.
e) Gout regulation etc.

Q11. You have invented a new device to detect impurities in petrol. Which two advertising media would you use and why?
Ans.
Two methods of advertising that I would adopt are
2) Newspaper and
3) Direct selling at the point of purchase of petrol i.e at petrol pump.

Reasons for opting for direct selling at petrol pumps are –
1) this method is suitable for introducing new product.
2) It will each directly to the targeted consumer group.
3) The working of the new device can be demonstrated to the consumers at the site itself.

Q12. “Introducing a scheme of 50% + 40% less by the koutons” is the example of which sales promotion technique?
Ans:
The name of this sales promotion scheme is ‘Discount”.

Q13. Name the Sales promotion technique in which ‘Scratch Cards’ are used?
Ans. It is “Instant draw and assigned gift”.

Q14. ‘Automobiles Ltd. Offered to sell their new bike at about Rs4000 less than the usual price’ is an example of sales promotion. Name the technique and explain two other techniques with examples.
Ans: Hints: The name of this technique is ‘Rebate’. Under it. , in order to clear the excess stock products are offered at reduced prices. Explain two other techniques such as full finance @0% and samples.

Please refer to link below to download pdf file of CBSE Class 12 Business Studies - Marketing Management HOTs.

Tags: 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

Error in the evaluation of answer sheets in CBSE

The education board has witnessed many events where invigilators are being suspended for allotting wrong marks to the students.  This has affected students mainly of classes X and XII in the 2019 CBSE Board Exams. The central board of secondary education has taken...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

×
Studies Today