CBSE Class 12 Business Studies - Principles of Management HOTs

Scroll down for PDF

Class 12 Business Studies - Principles of Management HOTs Higher Order Thinking Skills (HOTS) download and print

Unit-2

Principles of Management

1.State the two methods through which management principles have been derived.

Ans: a) Observation method      b) Experimental method

2.What is the objective of fatigue study?

Ans: To find out ….

a) The number of rest intervals.  b)The frequency of rest intervals.  c) The duration of rest interval.

3.“The Principles of management are different from those used in pure science “. Comment.

Ans: The Principles of Management differ from those used in pure science as they are not rigid like principles of pure science since, they deal with human behavior which is unpredictable.

4. Who Suggested the concept of functional foreman ship?

Ans: F.W.Taylor.

5. Rohit keeps machines,materials,tools etc,ready for operations by concerned workers’. Whose work is described by this sentence under functional foreman ship?

Ans: Gang Boss

6.What is meant by flexibility of principles of management?

Ans : The principles of management are not rigid. They can be modified by the manager when the situation so demands.

7.What is the latest development in scientific management?

Ans: Lean Manufacturing.

8.Which principle of management ensures fairness to all employees by treating them as fairly as possible?

Ans: Principle of equity.

9.What is mental revolution?

Ans: Change in attitude of management & workers towards each other.

10‘. A subordinate receives order from more than one loss’ . Which principle in violated?

Ans: Unity of command.

11.Name the founder of gender theory of management?

Ans: Henry Fayol.

11.According to taylor “ even a small production activity like loading pigs of iron into boxcars can be scientifically planned and managed “ which principle of his is emphasized here?

Ans: sciencse not rule of thumb

12.“The true intentions of management and workers are one and the same and the prosperity of the one cannot exist without the prosperity of the other” which principle of taylor is being talked about.

Ans: harmony not discord.

13.What type of organizational objective is satisfied if an organization provides salary to the workers commensurate with their job?

Ans: personal objective

14. The production manager of a company is trying to produce good with minimum cost. Name the concept which is being focused by management.

Ans: efficiency

15. Hina & Hitesh are typists in a company having the same educational qualification. Hina is getting Rs3000 per month $ Hitesh is getting Rs 4000 per month as salary for the same work hours .Which principle of management is violated in this case? Name the principle $ explain it. [3]

Ans -In this case the ‘Principle of Equity’ is violated .As both are having same qualification working at same authority level but getting different salaries .(Explain the principle of Equity ).

16. Explain giving reasons under which situations techniques of Taylor are not applicable . [3]

Ans- Some techniques of Taylor are not universally applicable under some situations. These are:-

(a) Functional Foreman ship-This technique is not applicable in the organizations adopting principle of unity of command.

b) Differential piece rate system: This technique is not possible in organization following principle of equity.

c) Simplification: This technique is not suitable for organizations having objective of diversification and expansion of line of products and varieties

17: Develop a differential piece rate plan for a shirt manufacturing company

Ans: Standard target for an average worker 40 shirts in a day wage rate for those who achieve the target rs 10 per shirt wage rate for those who produce less than that rs 8 per shirt

18: An employee is asked to produce 100 units in one weeks time but he is not allowed to take out raw material from the store at the end of the week the employee could not complete his target because of insufficient supply of raw materials .can he be blamed ? which principle is associated with this condition? Explain it

Ans: no, we cannot blame the employee. The principal associated with this condition is principal of authority and responsibility.

(explain this principal)

19: Mohan a manager expects his subordinates to adopt to the new environment and working conditions without giving them time to settle down. Which principle is being overlooked.

Ans: the principle overlooked is principle of stability of tenure

20: Mohan a manager does not distribute the work among his subordinates either according to the capability or proportionately which principal of management is overlooked . what can be the consequences?

Ans: the principal overlooked is the principal of division of work

Following can be the consequences

1.lack of efficiency and effectiveness

2.lack of specialization

Please refer to link below to download pdf file of Class 12 Business Studies - Principles of Management HOTs

Tags: 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Counseling for Board exam 2020 starts today

The 23rd psychological Counseling starts 1st February (today) for The Class10 and Class12 CBSE students and their parents, by the Central Board of Secondary Education (CBSE).    This Counseling service is cost-free and this counseling service will be available every...

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates before the CBSE board Exam The CBSE (Central Board of Secondary Education) class 10th and 12th board exams are starting from 15 February 2020. Not only the students, their parents are also tense...

CBSE postpones class 12 English Exam

CBSE had to postpone the class 12 English Exam, the date for the exam will be announced soon. Please see CBSE notice below

CBSE class 12 Board examination pattern

This year the Central Board of Secondary Education (CBSE) made some important changes to the Class 12 exam pattern. Students should be aware of every minute detail of the modified exam pattern, from adding the internal exam in all subjects to changing the format of...

CBSE exams postponed in Delhi

Due to the increased tension in some parts of Delhi, Delhi government has decided to postpone the CBSE boards exams for class 10 and class 12 in North East Delhi schools only. The dates on which the exams will be scheduled again has not been notified by CBSE till now....

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

×
Studies Today