CBSE Class 12 Business Studies - Staffing HOTs

Scroll down for PDF

Class 12 Business Studies - Staffing HOTs Higher Order Thinking Skills (HOTS) download and print

Unit –VI

Staffing

1. The quality of production is not as per standards. On investigation it was observed that most of the workers were not fully aware of the proper operation of the machinery. What could be the way to improve the accuracy?

Ans: Training

2. Name the sources of recruitment which involves shifting of an employee form one job to another, without a substantive change in the responsibilities and states of the employee.

Ans: Transfers.

3. Enumerate any two activities of HRM which is not covered in staffing.

a) Handling grievances & complaints.

b) Social security & welfare of employee.

4.Give examples of any two off the job methods of training.

Ans: a) Case study b) Films.

5.What can be the two possible outcomes of the situation of over staffing?

Ans:  a) Employee removal  b) Transfer

6. Name the process of introducing the selected employees to other employees & familiarly with the rules & policies of the organization.

Ans: Orientation.

7.What is placement?

Ans:The employee occupying the position or post for which the person has been selected.

8.Which method of training is suitable when employees are required to handle sophisticated machinery?

Ans: Vestibule training.

9. A company is manufacturing paper plates & bowls due to local festival it got an urgent order of extra 50000 plates bowls. Active which methods of recruitment would you suggest .

Ans: Labour contractors

9. Name the concept related to searching for prospective candidates.

OR

What is pre requisite of selection?

Ans: Recruitment.

10. Why selection is called negative process?

Ans:Selection is considered as negative process because it involves rejection of unfit candidates and the number of rejected candidates is more than the number of selected candidates.

11.What information we get through aptitude test?

Ans: Aptitude Test helps, the organization to know whether the employee has capacity & talent to learn new skills

.12.Which Test helps the company to know about the qualities & the moral values of the candidate?

Ans: Personality Test.

13.Suppose you are the General Manager of Kapila & Co. Ltd. You have been directed by the Directors of the company to select a chartered accountant for the company. Explain the selection procedure you will follow for the same.

Ans : Hint: To appoint the C.A. for the company the following steps will be followed:

i) Preliminary screening.

ii) Selection Test

iii) Interview

iv) Background & reference

v) Selection Decision

vi) Medical Test

vii) Job Offer & Contract of employment.

14.Which source of recruitment is needed to bring new blood in the organization ? Explain any three advantages & any two limitations of this source.

Ans: Hint: External Source:

Advantages:

a) Wider Choice

b) Fresh Talent

c) Qualified candidates

d) Increases competition

Limitations:

a) Lengthy & Expensive

b) Discouragement to present employees

15. Training is beneficial both for the organization as well s for the employees. Explain any three benefits of training towards the organization & any three towards the employees.

Ans: Yes, Training is beneficial to both organization & employees benefits to organization

Systematic Learning

Employee productivity

Reduces absenteeism & Employee turnover.

Benefits to employees

Lead to better career.

Help in earn more.

Increase the satisfaction.

16.The worker of a factory remain idle because of lack of knowledge of hi-tech machines. Frequent visit of engineer is made which causes high overhead charges. How can this problem be removed.

Ans: The problem can be removed by giving necessary training to the workers- A coaching or vestibule training can be explained.

Please refer to link below to download pdf file of Class 12 Business Studies - Staffing HOTs

Tags: 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

×
Studies Today