CBSE Class 12 Business Studies Directing HOTs Set A

Scroll down for PDF

Ques 1: It is concern with instructing, guiding and inspiring people in the organizations achieve its objectives. Name it.

Ans: Directing 

 

Ques 2: Every manager from top executive to supervisor performs the functions of directing. Which characteristics of directing are referred here.

Ans: Directing takes place at every level of management

  

Ques 3: It take place throughout the life of the organization irrespective of people occupying managerial positions. Mention the characteristic of directing high lighted here and also explains two more characteristics.

 Ans:  Directing is a continuous process

  

Ques 4: “Directing is the least important functions of management”. Do you agree with this statement? Give any two reasons in support of your Answer.

OR

          “Directing is not at all reinsured in an organization” do you agree? Give any two reasons in support of your Answer.           

Ans:  No, I do not agree with this statement  and explain any two point of importance of directing.

 

Ques 5: “A supervisor is not at all reinsured in an organization” do you agree? Give any three reasons in support of your Answer.

OR

          “The post of supervisor should be abolished in the hierarchy of managers”. Do you agree? Give any three reasons in support of your Answer.

 Ans:  No, I do not agree because a supervisor performs number of important functions. 

 

Ques 6: It means overseeing the subordinates at work. Which element of directing is referred to?

Ans: Supervision

 

Ques 7: Supervisor acts as a link between workers and management. How?

Ans:  Supervisor conveys management ideas to the workers on hand and workers problems to the management on the other. 

 

Ques 8: Which element of directing helps in inspiring subordinates to give their best to the organization. Explain any three points of importance of this element.

Ans:  Explain importance of motivation 

 

Ques 9: Under these incentives schemes employees are offered company shares at a set price which is lower than market. Which incentive scheme is mentioned here? Also explain three more financial incentives.

Ans:    Explain co-partnership/ stock option scheme. Other financial incentives are:-

                   1) Profit sharing 2) Bonus 3) Commission etc. 

 

Ques 10: To satisfy the social and psychological needs which type of incentives are needed? Explain four types of such incentives.

Ans:  Non-monitory incentives are needed to satisfy the social and psychological needs.

Type of non-monitory incentives are:-

1) Status

2) Career development opportunity

3) Organizational climate

4) Job security

5) Assignment of challenging job etc. 

 

 

Ques 11: It is defined as the process of influencing other people to work willingly for group objectives. Mention this element of directing.

Ans:  Leadership 

 

Ques 12: Name the type of formal communication in which the persons of the departments, one at a higher position other at lower, communication with each other. Also state the problem which may arise in this type of communications.

 Ans:  This type of communication is diagonal communication and state it’s any two  limitations

 

 Ques 13: Name the type of written communication in which two departmental heads communicate with each other. Why is this type of communication reinsured?

 Ans:  In horizontal communication two departmental needs communicate with each  other. Such communication generally relates to the officially accepted and  recognized activities of the organization

  

Ques 14:   Amit and vikki are working in the same organization but in different departments. One day at lunch time vikki informed amit that due to computerization many people are going to be retrenched soon from the organization.

Name, which type of communication of this. State any two limitations of this type of communication.

Ans: It is an example of informal communication and also explain any two limitations of informal communication

 

 Ques 15: There are some barriers in communications, which are concerned with encoding and decoding of message. State any three such barriers.

 Ans:  It refers to semantic barriers to communication: -

1)    Symbols with different meanings

2)    Badly expressed message

3)    Unclarified assumptions

   

Ques 16: There are some barriers in communications which are concerned with organizational structure and regulations. State any three barriers.

Ans:  Organizational barriers:-

1)    Organizational policy

2)   Status

3)   Rules and regulations

  

Ques 17: There are some barriers in communication which are concerned with the state of mind of both the sender and the receiver. State any three such barriers.

Ans:  It refers to psychological barriers:-

1)    Premature evaluation

2)    Loss by transmission and poor attention

3)   Lakeof attention

 

Ques 18: Name the process of exchanging ideas ,facts and information?

Ans: Communication.

 

Ques 19: Name the element of directing under which sub-ordinates share his views with his superior.

Ans:  Communication.

 

Ques 20: Which type of communication takes place between superior sub-ordinates in the office?

Ans:  Formal Communication.

  

Ques 21: Name and explain the last steps of communication process.

Ans:    Feedback ‘it is the response given to sender for the message sent.’

  

Ques 22: Name the grapevine network in which an individual communicate with only those people whom he trusts?

Ans:   Cluster grapevine network.

    

Ques 23: The employees of TCS Ltd. have formed a dramatic group for their recreation. Name the type of an organization. Explain any three limitations of it.

Ans:    Informal organizations and explain any three limitations. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Class 10 Board Exams Postponed

The Central Board of Secondary Education (CBSE) has postponed today's Class X board examinations in violence-hit northeast Delhi after a government request. The deferred exams include two in English Literature for standard X. There are in total 86 affected centres in...

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

Noida School to Shut For 3 Days Coronavirus Detected

Some of the schools in Noida have decided to shut for 3 Days because father of two students in Noida was traced to be infected with the contagious Coronavirus. The internal exams have also been cancelled in those schools after the virus alarm. A 45 year old male who is...

CBSE Board examination 2020 Admit card

The admit card for CBSE 10th & 12th 2020 has been released online by the CBSE Board at cbse.nic.in. The admit card is available to private as well as regular students. Private applicants may access the CBSE admit card 2020 by submitting their application number,...

CBSE Board Exam Date Sheet of class 10th and 12th

The Central Board of Secondary Education (CBSE) released the Date sheet of Class 10 and Class 12th 2020 examination on the official website cbse.nic.in. The board examination of Class 12 will be conducted from 15 February to 30 March 2020, while the board examination...

CBSE has asked teachers to prepare study material

As CBSE has issued instructions for all teachers to stay at home, CBSE has also issued fresh instructions for teachers to prepare study material for students. CBSE has asked teachers to prepare online study material including videos which can be shared with students....

×
Studies Today