CBSE Class 12 Ecomonics - Government Budget and the Economy

Scroll down for PDF

CBSE Class 12 Ecomonics - Government Budget and the Economy. Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations.

GOVERNMENT BUDGET AND THE ECONOMY

KEY CONCEPTS:
• Meaning of the Budget
• Objectives of the Budget
•Components of the Budget
• Budget Receipts
• Budget Expenditure
• Balanced, Surplus and Deficit Budgets
• Types of Deficits
 

class_12_economic_concept_74

1 MARK QUESTIONS AND ANSWERS

1. Define a Budget.

Ans: It is an annual statement of the estimated Receipts and Expenditures of the Government over the fiscal year which runs from April –I to March 31.

2. Name the two broad divisions of the Budget.
Ans: i) Revenue Budget
ii) Capital Budget

3. What are the two Budget Receipts?

Ans: i) Revenue Receipts
ii) Capital Receipts

4. Name the two types of Revenue Receipts.
Ans: i) Tax Revenue
ii) Non-tax Revenue

5. What are the two types of taxes?

Ans: a) Direct Taxes: i) Income Tax, ii) Interest Tax, iii) Wealth Tax

b) Indirect Taxes: i) Customs duties, ii) Excise duties, iii) Sales Tax

6. What are the main items of Capital Receipts?

Ans: a) Market Loans (loans raised by the government from the public)

b) Borrowings by the Government

c) Loans received from foreign governments and International financial Institutions.

7. Give two examples of Developmental Expenditure.

Ans: Plan expenditure of Railways and Posts

8. Give two examples of Non-Developmental expenditures.

Ans: i) Expenditure on defence
ii) Interest payments

9. Define Surplus Budget.

Ans: A Surplus Budget is one where the estimated revenues are greater than the Estimated
expenditures.

10. What are the four different concepts of Budget Deficits?

Ans: a) Budget Deficit

b) Revenue Deficit

c) Primary Deficit and

d) Fiscal Deficit

3 AND 4 MARK QUESTIONS AND ANSWERS

1. Explain the objectives of the Government Budget.

Ans: These below are the main objectives of the Government Budget.
a) Activities to secure reallocation of resources: - The Government has to reallocate resources with social and economic considerations.

b) Redistributive Activities: - The Government redistributes income and wealth to reduce inequalities.

c) Stabilizing Activities: - The Government tries to prevent business fluctuations and maintain economic stability.

d) Management of Public Enterprises: - Government undertakes commercial activities that are of the nature of natural Monopolies, heavy manufacturing etc., through its public enterprises

2. What are the components of the Budget?
Ans: These below are the main components of the Government Budget. They are---

 Please click the link below to download pdf file for CBSE Class 12 Ecomonics - Government Budget and the Economy.

Tags: 


Click on the text For more study material for Economics please click here - Economics

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

×
Studies Today