CBSE Class 12 Business Studies full study material

Scroll down for PDF

CBSE Assignment  for Class XII Business Studies. Prepared by teachers of one of the best CBSE schools in Delhi. Based on CBSE and CCE guidelines. The students should practice these assignments to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS (1 MARK)

1. How are management principles derived?

Ans. Management principles are derived through observation and analysis of events.

2. Give anyone difference between Principle and Technique.

Ans. Principles are guidelines to take decision whereas techniques are methods to take action.

3. What is meant by 'Universality of management principles'?

Ans. This it means that they are applicable to all kinds of organizations.

4. The principles of management aren't rigid and can be modified when the situation demands. Which nature of principles is being discussed here?

Ans. Flexibility.

5. Define scientific management.

Ans. Application of a scientific approach to managerial decision making.

6. List any two principle of 'Scientific Management' formulated by Taylor for managing an organization scientifically.

Ans. (i) Science, not Rule of Thumb. (ii) Harmony, not Discord.

7. Factory owners or managers relied on personal judgment in attending to the problems they confronted in the course of managing their work. Which principle of Taylor is it referring to ?

Ans. 'Rule of thumb'

8. What do you mean by Mental Revolution?

Ans. Mental Revolution means revolutionary change in the attitude of both workers and managers from competition to cooperation.

9. Principle of cooperation, not individualism, is an extension of which principle given by Fayol?

Ans. Principle of Harmony, not discord.

10. What is the aim of Method study?

Ans. Aim is to find one best method of doing the job.

11. What is the aim of doing motion study?

Ans. The aim of this study is to eliminate unnecessary movements so as to ensure timely completion of work.

12. What is the purpose of time study?

Ans. To estimate/ determine a fair day‟s work.

13. Name the techniques of Taylor which is the strongest motivator for a worker to reach standard performance.

Ans. Differential Piece Wage system.

14. The directors of XYZ limited, an organisation manufacturing computers, want to double the sales and have given the responsibility to the sales manager. The sales manger has no authority either to increase sales expense or appoint new salesmen. Hence, he could not achieve this target. Identify the principle violated in this situation.

Ans. Principle of Authority and Responsibility. 


Please refer to attached file for CBSE Class 12 Business Studies full study material

Tags: 


Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

×
Studies Today