CBSE Class 9 Science Synthetic Fibre and Plastics MCQs Set A

Synthetic Fibre and Plastics 

 

1. Polyester is made of repeating units of chemical called as -(A) Ester
(B) Cotton
(C) Ether
(D) None of these

 

2. Petroleum is the main source of -
(A) Silk
(B) Plastic
(C) Cotton
(D) None of these 

 

3. Photochromic glass contains - 
(A) Silver bormide
(B) Silver iodide
(C) Silver chloride
(D) All the above 

 

4. Which of the following is used in endoscopy-
(A) Optical fibres
(B) Glass fibres
(C) Glass wool
(D) None of these
 
5. Purple-blue coloured glass is obtained by the addition of -
(A) Chromium salts
(B) Ferrous oxide
(C) Cobalt salts
(D) None of the above 

 

6. Terra Cotta is -
(A) Kaolin
(B) Clay
(C) Unglazed primitive pottey
(D) Porcelain   

 

7. Which of the following is a natural polymer-
(A) Cellulose (B) Nylon (C) Polythene (D) PVC
 
8. Which of the following have long-chains of protein -
(A) Jute (B) Cotton
(C) Silk and wool (D) All the above
 
9. Thermocole is made from -
(A) Polythene (B) Polystyrene
(C) Perspex (D) Teflon
 
10. Which of the following is thermoplastic -
(A) Polythene (B) Bakelite
(C) Both the above (D) None of the above
 
11. Contacts lenses are made from -
(A) Polyvinyl chloride (B) Polystyrene
(C) Lucite (D) Teflon
 
12. Which of the following are thermosets-
(A) Formica and Melamine (B) Polystyrene
(C) Polythene (D) Thermocole
 

13. Which of the following is similar to cotton ?
(A) Nylon (B) Dacron
(C) Rayon (D) Terylene
 
14. Which of the following do not soften upon heating -
(A) Lucite (B) Bakelite
(C) Polystyrene (D) Polythene
 
15. Which of the following does not produce insoluble carbonates in hard water-
(A) Soap (B) Detergents
(C) Both the above (D) None of these
 
16. Which of the following is alkaline in nature -
(A) Soap (B) Detergents
(C) Both the above (D) None of these
 
17. The correct formula of washing soda is -
(A) Na2CO3 (B) Na2CO3.H2O
(C) Na2CO3.9H2O (D) Na2CO3.10H2O
 
18. If tartaric acid is not added in baking powder, the cake will taste bitter due to the presence of -
(A) Sodium hydrogen carbonate (B) Carbon dioxide
(C) Sodium carbonate (D) All of these
 
19. Soda-acid fire extinguisher extinguishes the fire -
(A) By cutting the supply of air
(B) by removing the combustible substance
(C) By raising the ignition temperatue
(D) None of these
 
20. The simplest formula of bleaching powder is -
(A) Ca(OCl2) (B) CaOCl2
(C) CaOCl2.H2O (D) Ca(OCl2).2H2O
 
Answer Key
 
1 A
2 B
3 D
4 A
5 C
6 C
7 C
8 C
9 B
10 A
11 C
12 A
13 C
14 B
15 B
16 B
17 D
18 C
19 A
20 B

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams in July Press Release

CBSE has released press note for the dates for the CBSE Board exams for Class 10. CBSE said “With regards to conduct of Class X examinations several queries are being received by the CBSE. In this context, it is once again reiterated that remaining examinations of...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

CBSE Boards Paper Checking to Start

As per the announcement recently released by the Ministry of Home Affairs, at least 3000 CBSE affiliated selected as evaluation centers for board exam answer sheets will be allowed to open for the limited purpose of evaluation purposes only. The answer sheets for Board...

×
Studies Today