CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 13

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 13 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. In animals the product of anaerobic respiration is:

1. Butyric acid  2. Alcohol  3. Glucose  4. Lactic acid

Correct Ans. (4)

2. The process of Glycolysis takes place in:

1. Mitochondria  2. Cytoplasm 3. Stroma 4. Granum

Correct Ans. (2)

3. In electron transport chain, one pair of electrons passing from NADreduced to oxygen produces

1. 4 ATP  2. 3 ATP  3. 2 ATP  4. 1 ATP

Correct Ans. (2)

4. From which of the following plants gain weight?

1. Respiration  2. Transpiration  3. Photosynthesis 4. Fermentation

Correct Ans. (3)

5. Cambium is responsible for increase in:

1. Length  2. Photosynthesis 3. Diameter 4. Transpiration

Correct Ans. (3)

6. In which of the following cells elongate parallel to the long axis of the stem or root?

1. Pith  2. Trachieds  3. Cortex 4. Parenchyma

Correct Ans. (2)

7. Spiral thickenings of the walls of cells occur in:

1. Parenchyma  2. Chlorenchyma  3. Xylem vessels 4. Cortex

Correct Ans. (3)

8. The molecule which actually enters the Krebs cycle is:

1. Pyruvic acid  2. Acetyl-CoA  3. Oxao acetic acid 4. Fumaric acid

Correct Ans. (2)

9. In the Krebs cycle oxaloacetic acid reacts with:

1. Pyruvic acid  2. Citric acid  3. Acetyl-CoA  4. Succinic acid

Correct Ans. (3)

10. One ATP molecule is generated during the Krebs cycle in the step:

1. citric acid ———– Alpha Ketoglutatic acid  2. Alpha Ketoglutatic acid ——- Succinic acid

3. Succinic acid —————- Fumaric acid  4. Fumaric acid———– Malic acid

Correct Ans. (2)

11. It involves the liberation of Oxygen and absorbtion of CO2

1. Aerobic respiration 2. Anaerobic respiration

3. Photosynthesis  4. Both A & B

Correct Ans. (3)

12. At the end of the electron transport chain during respiration, electrons are accepted by:

1. NAD  2. FAD  3. Oxygen  4. Hydrogen

Correct Ans. (3)

13. During growth fibers elongate greatly:

1. At right angle to the long axis  2. Parallel to the long axis

3. Obliquely to the long axis 4. In all directions

Correct Ans. (2)

14. Which of these is the naturally occurring auxins?

1. Indole acetic acid 2. 2, 4-D 3. Abscisic acid 4. Butyric acid

Correct Ans. (1)

15. The application of Auxin in small amount:

1. Stimulate the growth of leaves  2. Retard the growth of leaves

3. Suppress the growth of leaves  4. Does not affect the growth of laves

Correct Ans. (4)

16. Which of these increases the growth rate of isolated cells in a test tube?

1. Auxins  2. Cytokinins 3. Gibberellins 4. None of these

Correct Ans. (2)

17. Chrysanthemum indicum is a:

1. Short day plant 2. Long day plant 3. Day neutral plant 4. Both A & B

 Correct Ans. (1)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 13

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

×
Studies Today