CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 1

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 1 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. They are the remains or impressions of living organisms preserved in rocks:

1. Tissues  2. Fossils  3. Calcium 4. Statutes

Correct Ans. (2)

2. It is the study of fossils and their relationship to the evolution of life on earth:

1. embryology  2. taxonomy  3. physiology 4. None of these

Correct Ans. (4)

3. Man has been able to produce food in greater quantities due to advancement in:

1. Mathematics  2. Space science  3. Physics 4. Biology

Correct Ans. (4)

4. Taxonomy is the study of:

1. Functions of different parts of organisms 2. Naming and classification of organisms

3. Hereditary characters 4. Structure and functions of cells

Correct Ans. (2)

5. Anatomy deals with the study of:

1. Relationship between organisms and their environment 2. Development of an organism from a fertilized egg or zygote

3. Structure and function of molecular components of the cell 4. Internal organs of organisms

Correct Ans. (4)

6. Pollution of our surroundings in the recent past has resulted because of:

1. Biological Research  2. Rapid industrialization 3. Information Technology 4. Forestation

Correct Ans. (2)

7. The statement made by a scientist, which may be the possible answer to the problem.

1. Deduction  2. Theory 3. Hypothesis  4. Law

Correct Ans. (3)

8. Which of the following is involved in the spread of malaria ?

1. Bacterium  2. Bad Air  3. Virus 4. Mosquito

Correct Ans. (4)

9. People who slept outside in open spaces suffered from malaria more frequently than those who slept indoors, indicates that:

1. Bad air is involved in the spread of Malaria 2. Bacteria are involved in the spread of Malaria

3. Mosquitoes are involved in the spread of Malaria  4. Birds are involved in the spread of Malaria

Correct Ans. (3)

10. The entry of Plasmodium into the blood of Man was discovered by:

1. A. F. A. King   2. Laveran  3. Ronald Ross  4. Grassi

Correct Ans. (2)

11. In case of typical attack, malarial patient feels:

1. Very cold and chilly  2. Very Warm  3. Sleepy  4. Normal

Correct Ans. (1)

12. Sexual reproduction of the malaria parasite occurs in :

1. Man  2. Mosquito  3. Red blood cells 4. Both a and b

Correct Ans. (2)

13. Inside human body Plasmodium attacks:

1. Nerve cells  2. Red blood cells  3. White blood cells  4. Kidney cells

Correct Ans. (2)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 1

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

×
Studies Today