CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 10

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 10 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. Which of the following is the asexual method of reproduction in Protozoa?

1. Isogamy 2. An-isogamy 3. Oogamy 4. Budding

Correct Ans. (4)

2. Which of the following sexual method of reproduction is absent in Protozoa?

1. Oogamy 2. Isogamy 3. Anisogamy 4. Conjugation

Correct Ans. (1)

3. Which of these is shelled protozoan?

1. Plasmodium 2. Paramecium 3. difflugia 4. Amoeba

Correct Ans. (3)

4. Which of these is not the characteristic of Proifera?

1. aquatic habitat  2. pores  3. Multicellular  4. Presence of organs

Correct Ans. (4)

5. Members of the porifera reproduce sexually by

1. Oogamy 2. Isogamy 3. As-isogamy 4. Somatogamy

Correct Ans. (1)

6. Which of these is a fresh water sponge?

1. Sycon 2. Leucosolenia 3. Spongilla 4. Euplectella

Correct Ans. (3)

7. Coelenterates are:

1. predominantly freshwater 2. predominantly marine 

3. predominantly terrestrial 4. terrestrial and freshwater

Correct Ans. (2)

8. Which of these is not the character of Coelenterates?

1. primitive plan of organization 2. no left and right sides of the body

3. radical symmetry 4. bilaterial symmetry

Correct Ans. (4)

9. The sac-like internal digestive cavity of coelenterates is called:

1. enteron 2. nematocytes 3. exeron 4. stomach

Correct Ans. (1)

10. Which of these is the characteristic of coelenterates?

1. digestive cavity with a single aperture 2. presence of nematocytes

3. presence of tentacles 4. all of these

Correct Ans. (4)

11. The units of the colonies of coelenterates is called:

1. zoospores 2. zooids 3. cysts 4. akinetes

Correct Ans. (2)

12. Which of the following is polymorphism in coelenterates?

1. production of one type of zooids 2. production of two types of zooids

3. production of may types of zooids 4. all of these

Correct Ans. (3)

13. Which of these are sexually reproductive zooids?

1. medusae 2. hydroids 3. nematocytes 4. none of these

Correct Ans. (1)

14. Which of the following produce hard exoskeletion?

1. jelly fish 2. Hydra 3. Obelia 4. Corals

Correct Ans. (4)

15. Which of these develops from the endoderm?

1. nervous system 2. lining of the gut 3. reproductive system 4. skeleton

Correct Ans. (2)

16. Which of these develops from the mesoderm?

1. circulatory system 2. integumentary system 3. nervous system 4. digestive system

Correct Ans. (1)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 10

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

CBSE schools to participate in National Assessment

CBSE schools to participate in National Assessment for Scientific Temperament and Aptitude According to the latest reports, CBSE has asked all its affiliated schools to encourage and motivate the students to participate in a national assessment programme which is...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

×
Studies Today