CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 4

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 4 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. Which of these established that the units of inheritance are located on the chromosome?

1. Sutton  2. Waldeyer  3. Watson and Crick  4. Strickberger

Correct Ans. (1)

2. Which of the following determines the shape of the chromosomes?

1. chromatids  2. chromatin material  3. shape of the centromeres 4. position of the centromere

Correct Ans. (4)

3. The morphology of the chromosome is best studied during

1. interphase  2. prophase  3. telophase  4. metaphase

Correct Ans. (4)

4. Telocentric chromosomes have centromere located at

1. one end  2. both ends  3. center 4. one side

Correct Ans. (1)

5. Which of these chromosomes have centromere located at one end?

1. acrocentric  2. Telocentric  3. Metacentric 4. Submetacentric

Correct Ans. (2)

6. Which of these chromosomes have a very short arm?

1. Telocentric  2. Metacentric  3. Acrocentric 4. Submetacentric

Correct Ans. (3)

7. Which of the following chromosomes have arms of unequal length?

1. Telocentric 2. Metacentric 3. Acrocentric 4. Submetacentric

Correct Ans. (4)

8. Which of the following types of chromosomes have arms of equal length?

1. Metacentric  2. Submetacentric 3. Acrocentric 4. Telocentric

Correct Ans. (1)

9. The total chromosome complement of a cell is called

1. Karyosome  2. Karyokinesis  3. Karyogamy 4. Karyotype

Correct Ans. (4)

10. DNA and histones together form a structure called

1. Centromeres 2. Nucleosome 3. Nucleoplasm 4. Centriole

Correct Ans. (2)

11. Which of the following number of molecules of various types of histones form Nucleosome?

1. 8  2. 10   3. 16  4. 20

Correct Ans. (1)

12. Which of these studied mitosis in plant cells?

1. Strassburger  2. Flemming  3. Sutton  4. Waldeyer

Correct Ans. (1)

13. Which of these studied mitosis in animal cells?

1. Strassburger  2. Flemming  3. Sutton  4. Waldeyer

Correct Ans. (2)

14. During mitosis the process of cytoplasmic division is called

1. Cytomeiosis  2. Cytoplasmosis  3. Cytokinesis 4. Cytomitosis

Correct Ans. (3)

15. DNA replication occurs in which phase of the cell cycle?

1. prophase 2. interphase 3. metaphase 4. Telophase 

Correct Ans. (2)

16. Which of the following is part of mitosis in cells of seed plants?

1. Centrioles  2. Asters  3. Spindles 4. Cleavage furrows

Correct Ans. (3)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 4

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

×
Studies Today