CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 3

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 3 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. It is the most abundant carbohydrate in nature:

1. Sucrose  2. Maltose  3. Starch  4. Cellulose

Correct Ans. (4)

2. The most common monomer of carbohydrates is a molecule of :

1. sucrose  2. lactose  3. maltose  4. glucose

Correct Ans. (4)

3. Which of the following is polysaccharide:

1. Glucose  2. Glycogen  3. Maltos  4. Lactose

Correct Ans. (2)

4. On hydrolysis triglyceride yields

1. a glycerol and three fatty acids  2. a fatty acid and three glycerol

3. a glucose and three fatty acids  4. a maltose and two fatty acids

Correct Ans. (1)

5. Cholesterol is:

1. diglyceride  2. saturated fatty acids 3. unsaturated fatty acids  4. steroid

Correct Ans. (4)

6. Silk is chemically:

1. Lipid  2. Wax  3. Protein  4. Carbohydrate

Correct Ans. (3)

7. Protoplasm of plant cell is:

1. Less viscous than animal cell  2. More viscous than animal cell

3. Equal in viscosity to the animal cell  4. None of these

Correct Ans. (1)

8. In living cell, protein is:

1. The most abundant compound  2. The least abundant compound

3. The second most abundant compound  4. The third most abundant compound

Correct Ans. (3)

9. They catalyze biological reactions in the form of enzymes:

1. Glucose 2. Sucrose  3. Proteins  4. Terpenoids

Correct Ans. (3)

10. Amino Acids in Insulin molecules are arranged in:

1. One polypeptide chain  2. Two Polypeptide chains  3. Three polypeptide chains 4. Four polypeptide chains

Correct Ans. (2)

11. Four polypeptide chains take part in the formation of:

1. Cellulose  2. Silk  3. Hemoglobin  4. DNA

Correct Ans. (3)

12. Each beta chain of Hemoglobin contains:

1. 126 Amino Acids  2. 156 Amino Acids  3. 136 Amino Acids  4. 146 Amino acids

Correct Ans. (4)

13. Amino Acids are linked together by:

1. Hydrogen Bonds  2. Ionic Bonds 3. Peptide bonds 4. None of these

Correct Ans. (3)

14. The manner in which different peptide chains are connected determines the:

1. Size of protein molecule  2. Shape of protein molecule

3. Color of protein molecule  4. Both A & B

Correct Ans. (2)

15. Glyceraldehyde is one of the:

1. Hexoses  2. Trioses  3. Pentoses  4. Tetroses

Correct Ans. (2)

16. Sucrose is formed of:

1. Glucose and Galactose  2. Glucose and Maltose 3. Clucose and Fructose  4. Fructose and Galactose

Correct Ans. (3)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 3

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

×
Studies Today