CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 7

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 7 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.

Choose the most appropriate answer.

1. They retain zygote after fertilization in the female reproductive organ which develops into an embryo:

1. Algae  2. Fungi  3. Cyanobacteria 4. Bryophytes

Correct Ans. (4)

2. It is much more uniform habitat and better supplied with nutrients:

1. Land 2. Air 3. Water 4. Ice

Correct Ans. (3)

3. The reproductive organs of moss plants are located on the:

1. Side of stem 2. Base of stem  3. Tip of stem 4. Axil of leaves

Correct Ans. (3)

4. The dominant generation in Bryophytes is:

1. Sporophyte  2. Gametophyte  3. Saprophyte 4. Tracheophyte

Correct Ans. (2)

5. Antheridium produces:

1. Eggs  2. Sperms 3. Spores 4. Zygotes

Correct Ans. (2)

6. The sex organs of moss plant are:

1. Unicellular 2. Bicellular 3. Tricellular 4. Multicellular

Correct Ans. (4)

7. The large nonmotile egg formed in heterogamy is full of:

1. stored food 2. water 3. air  4. waste matter

Correct Ans. (1)

8. Embryos are present in all:

1. Bryophytes 2. Vascular plants 3. Algae 4. Both A & B

Correct Ans. (4)

9. The zygote in moss plant divides and produces:

1. Sperms  2. Eggs 3. Embryo  4. Spores

Correct Ans. (3)

10. In moss plant, spore on germination develops into:

1. Sporophyte  2. Gametophyte 3. Liverworts 4. Pteredophytes

Correct Ans. (2)

11. In Moss plant:

1. Gametophyte is dependent on Sporophyte 2. Sporophyte is dependent on gametophyte

3. Both are independent from each other 4. Both are dependent on each other for food

Correct Ans. (2)

12. Alternation of generation:

1. Increases the chances of survival 2. Decreases the chances of survival

3. Does not affect survival 4. None of these

Correct Ans. (1)

13. Meiosis (reduction division) in moss plant occurs:

1. Before gametes formation  2. Before spore formation 3. After spore formation 4. After gametes formation

Correct Ans. (2)

14. Which of the following have unicellular reproductive organs?

1. mosses  2. algae  3. liverworts  4. Pteredophytes

Correct Ans. (2)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 7.

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

×
Studies Today