CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 9

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 9 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. Which of the following belongs to Gymnosperm group:

1. Cedrus 2. Wheat 3. Sugar cane 4. Tobacco

Correct Ans. (1)

2. The leaves produced by the Pinus plant are:

1. One type 2. Two types  3. Three types  4. Four types

Correct Ans. (2)

3. Pinus produces:

1. Cones  2. Fruits  3. Flowers  4. None of these

Correct Ans. (1)

4. The numb of microsporangia in each sporophyll of male cone of Pinus is:

1. One  2. Two  3. Three  4. Four

Correct Ans. (2)

5. Megaspore divides by mitosis and forms:

1. Male gametophyte  2. Male Sporophyte  3. Female gametophyte  4. Female Sporophyte

Correct Ans. (3)

6. The seed of Pinus germinates and forms new:

1. Sporophyte 2. Micro gametophyte 3. Thallophyte  4. Mega gametophyte

Correct Ans. (1)

7. The endosperm in Angiosperm is:

1. Monoploid  2. Triploid  3. Diploid  4. Teraploid

Correct Ans. (2)

8. The Endosperm in Gymnosperms is:

1. Triploid 2. Diploid  3. Monoploid  4. Tetraploid

Correct Ans. (3)

9. Antheridia are produced by:

1. Pine  2. Pea  3. Mustard  4. None of these

Correct Ans. (4)

10. They lack secondary growth:

1. Gymnosperms 2. Angiosperms 3. Pteredophytes 4. Both A & B

Correct Ans. (3)

11. Which of the following produce flowers?

1. Bryophytes 2. Pterdophytes 3. Gymnosperms 4. Angiosperms

Correct Ans. (4)

12. When calyx and corolla are not distinguishable, they are collectively called:

1. Panicle 2. Pedicel 3. Protoplast 4. Perianth

Correct Ans. (4)

13. It is a racemose inflorescence in which the main axis is elongated and the flowers are sessile:

1. Corymb 2. Umbel 3. Capitulum 4. Spike

Correct Ans. (4)

14. In Cassia fistula the inflorescence is:

1. Typical raceme 2. Typical cyme 3. Umbel  4. Catkin

Correct Ans. (1)

15. A branched raceme is called:

1. Panicle  2. Capitulum  3. Umbel  4. Corymb

Correct Ans. (1)

16. In which of the following, flowers are sessile and crowded together on a short axis?

1. Umbel 2. Corymb 3. Panicle m4. Capitulum

Correct Ans. (4)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 9

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

Class 10 and 12 exam 2020 application process for private candidates

CBSE 10th, 12th exam 2020 application process for private candidates begins to apply by 30th Sept at cbse.nic.in CBSE Board Exam 2020 application begins: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has officially started the online application process for the...

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

×
Studies Today