CBSE Class 12 Informatics Practices Networking and open standards

Scroll down for PDF

CBSE Assignment for Class XII Informatics Practices -Networking and open standards . Based on CBSE and CCE guidelines. The students should read these basic concepts to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.

NETWORKING AND OPEN STANDARDS

Solved Questions:

Q1. What is MAC Address?

Ans : In computer networking, a Media Access Control address (MAC) is a unique identifier assigned to most network adapters or network interface cards (NICs) by the manufacturer for identification, and used in the Media Access Control protocol sub-layer.

Q2. Write two advantages of networks.

Ans: Advantages: i) Data or information can be shared among the users.

ii) Fast communication can be achieved.

Q3. Write two disadvantages of networks.

Ans : Disadvantages of networks:

i. Sophisticated Hardware and software technology is required.

ii. Expensive to install network.

Q4. What is communication channel? Name the basic types of communication channels available.

Ans: What is communication channel? Name the basic types of communication channels available. Communication channels mean the connecting cables that link various workstations. There are 3 basic types of cables:

Twisted Pair cables

Coaxial cables

Fiber-optic cables

Q5. Define a network.

Ans: A computer network is a system in which computers are connected to share information and resources.

Q6. What is IP address?

Ans A unique number consisting of 4 parts separated by dots, e.g. 165.113.245.2 Every machine that is on the Internet has a unique IP number - if a machine does not have an IP number, it is not really on the Internet.

Q7. What is domain name? How is it alternatively known?

Ans The unique name that identifies an Internet site. Domain Names always have 2 or more parts, separated by dots. The part on the left is the most specific, and the part on the right is the most general. E.g.: matisse.net

Q8. What are the various types of networks?

Ans : Network can be classified on the basis of their size, complexity and geographical spread. On the basis of geographical spread it can be classified as Local Area Network, Metropolitan Area Network and Wide Area Network.

Q9. What is the difference between MAN and WAN?

Ans : A metropolitan area network (MAN) is a large computer network that usually spans a city or a large campus. WAN is a network that covers an area larger than a single building or campus such as across the cities or countries.

Q10. What is meant by Topology? Name some popular topologies.

Ans: Network topology is defined as the interconnection of the various elements (links, nodes, etc.) of a computer network. In computer networking, topology refers to the layout of connected devices.

• Bus topology

• Star topology

• Ring topology

• Tree topology

• Mesh topology


Please refer to attached file for CBSE Class 12 Informatics Practices Networking and open standards

Tags: 


Click on the text For more study material for Informatics Practices please click here - Informatics Practices

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

×
Studies Today