CBSE Class 12 Informatics Practices Java Database Connectivity To Mysql

Scroll down for PDF

CBSE Assignment for Class XII Informatics Practices -Java Database Connectivity To Mysql . Based on CBSE and CCE guidelines. The students should read these basic concepts to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.

JAVA DATABASE CONNECTIVITY TO MYSQL

SOLVED QUESTIONS:

1. What is the importance of java.sql.*; in java jdbc connection ?

Ans: The java.sql.package has to be imported first before we can create a java jdbc connection to the database.

2. What is DriverManager ?

Ans: DriverManager a class of java.sql package that controls a set of JDBC drivers. Each driver has to be registere with this class.

3. What is the purpose of connection.close() method?

Ans: This method is used for disconnecting the connection. It frees all the resources occupied by the database.

4. Name the four components of JDBC.

Ans:JDBC consisits of four components: The JDBC API, JDBC Driver Manager, The JDBC Test Suite and JDBC-ODBC Bridge.

5. What are the steps involved in establishing a connection? 

Ans:To establishing a connection we need to follow two steps: a) loading the driver and b) making a connection.

6. What is ResultSet ?

Ans:A result set (represented by a ResultSet object) refers to a logical set of records that are fetched from the database by executing a query and made available to the applicationprogram.

7. What type of parameter that used in executeQuery( ) method?

Ans: The executeQuery( ) method has a single String parameter. This parameter must be valid SQL command.

8. What is Connection? What is its role?

Ans: A Connection (represented through Connection object) is the session between the application program and the database. To do anything with database, one must have a connection object.

9. What all JDBC classes/objects are used in a database connectivity application?

Ans: a) DriverManager Class b) Connection Object c)Statement Object d) ResultSet Object

10. What is JDBC? What is its basic functionality?

Ans: The JDBC(Java Database Connectivity ) API defines interfaces and classes for writing database applications in Java by making database connections. Using JDBC we can send SQL, PL/SQL statements to almost any relational database. JDBC is a Java API for executing SQL statements and supports basic SQL functionality. It provides RDBMS access by allowing us to embed SQL inside Java code. Because Java can run on a thinclient, applets embedded in Web pages can contain downloadable JDBC code to enable remote database access.

11. What is the JDBC-ODBC Bridge?

Ans: The JDBC-ODBC Bridge is a JDBC driver which implements JDBC operations by translating them into ODBC operations. To ODBC it appears as a normal application program. The Bridge implements JDBC for any database for which as ODBC driver is available. The Bridge is implemented as the sun.jdbc.odbc Java package and contains a native library used to access ODBC.

12. Explain the purpose of DriverManager.

Ans:The DriverManager looks after the managing the drivers for a JDBC application. When it is instantiated it makes an attempt to load the driver classes. When the method getConnection( ) is invoked, the driver manager attempts to locate the suitable driver. The DriverManager obtains the information about the drivers such as registering, locating, finding the drivers loaded, setting the time to wait when it tries to get the connection to a database.


Please refer to attached file for CBSE Class 12 Informatics Practices Java Database Connectivity To Mysql

Tags: 


Click on the text For more study material for Informatics Practices please click here - Informatics Practices

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

×
Studies Today