CBSE Class 7 Social Science Revision Worksheet Set A

Read and download free pdf of CBSE Class 7 Social Science Revision Worksheet Set A. Students and teachers of Class 7 Social Science can get free printable Worksheets for Class 7 Social Science in PDF format prepared as per the latest syllabus and examination pattern in your schools. Standard 7 students should practice questions and answers given here for Social Science in Grade 7 which will help them to improve your knowledge of all important chapters and its topics. Students should also download free pdf of Class 7 Social Science Worksheets prepared by school teachers as per the latest NCERT, CBSE, KVS books and syllabus issued this academic year and solve important problems provided here with solutions on daily basis to get more score in school exams and tests

Social Science Worksheet for Class 7

Class 7 Social Science students should refer to the following printable worksheet in Pdf in standard 7. This test paper with questions and answers for Grade 7 Social Science will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 7 Social Science Worksheet Pdf

Ocean

Give answer to the following questions approximately in 1- 15 words: -

Q 1. Why is the ocean water salty?
Ans. Several mineral salts get dissolved in the ocean water. Due to this the ocean water is salty.


Q 2. Why there is a dense fog near Newfoundland?

Ans. Near the Islands of Newfoundland the warm water of Gulf Stream mixes with the cold water of Labrador. Due to this a dense fog is formed over there.


Q 3. Explain the route of Gulf Stream current.

Ans. The Gulf Stream starts from the Gulf of Mexico and it reaches to the Islands of Newfoundland.


Q 4. Write down the main ocean currents of North Atlantic Ocean cycle.

Ans. 1. The Gulf Stream 2. Canary Current
3. Saragasso Sea


Q 5. What do you understand by Tsunami?

Ans. ‘Tsu’ means coastal and ‘Nami’ means long waves of water. The Tsunami are the long waves of water striking to the coastal areas.


Answer the following questions in approximately 50- 60 words:-

Q 6. What is the difference between Spring Tide and Neap Tide?
Ans.
Spring Tide During the Spring Tide the sun, the moon and the earth all are in a line. The sun and the moon both pull the ocean water jointly.
The rise of water is maximum.
Neap Tide During the Neap Tide the moon, earth and sun are right angles to that of the moon. The sun pulls water to its side and the moon full towards itself. Due to the nearness of the moon the water rises towards moon only.
The rise of water is lower than as usual.


Q 7. Differentiate between warm water ocean current and cold water ocean current.

Ans. The temperature remains high in Equatorial regions but lower in Polar Regions. The currents going away from the Equator are always warm. Whereas, the currents coming from the poles are always cold.


Q 8. Why are the ocean currents of Indian Ocean not so definite and systematic?

Ans. The winds in the Indian Ocean are seasonal and change their direction. Due to this, the ocean currents also change their direction. This is the reason the ocean currents of Indian Ocean are not so definite and systematic.


Q 9. Tide is very useful for ships. How?

Ans. Due to the tide, the deposits of soil against the mouth of the river, washed away. Thus, the soil do not get deposited on the harbours and ships can sail up to a great distance inside.


Q 10. Why a Spring Tide occurs in full moon and no moon days?

Ans. The sun, the moon and the earth all are in a line during no moon day and full moon day. This is the reason, a spring tide occurs in both these phases.


Q 11. Why does the Gulf Stream affect the climate of Europe?

Ans. 1. Due to the warm water of Gulf Stream the glaciers moving from the poles melt and do not create obstruction to ships after reaching down.
2. The ports of European countries remain open even in winter season due to its warm water.


Q 12. What is the difference between the ocean waves and the ocean currents?

Ans.
Ocean Waves-The waves arise due to the speed of the wind blowing over the surface of oceans. The water of the oceans always ripples with the winds over the Ocean surface. These are called waves.
Ocean Currents- When the ocean water moves in a particular direction it is called ocean current. The water in the ocean keeps on moving from one place to the other.


Q 13. Write down a case study of a place that is affected by Tsunami.

Ans. On December 26, 2004, a most powerful Tsunami occurred on the coast of Indian Ocean. This brought devastation in 11 countries. More than 2 lakh people were killed and many more were rendered homeless. Tamilnadu, Kerala, Andhra Pradesh and Pondicherry etc. states suffered the most in India.

 

Please refer to attached file for CBSE Class 7 Social Science Worksheet - Revision Worksheet (1)

CBSE Class 7 Civics Power Over Ballot Box Worksheet
CBSE Class 7 Civics The Role Of Government In Health Worksheet
CBSE Class 7 Civics Understanding Media Worksheet
CBSE Class 7 Civics Women Change The World Worksheet
CBSE Class 7 Geography A Shirt In The Market Worksheet
CBSE Class 7 Geography Alauddinkhilji Kingdom Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography Alauddinkhilji Kingdom Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography All Chapters Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography All Chapters Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography Atmospheric Pressure And Wins Worksheet
CBSE Class 7 Geography Civics Geography Worksheet
CBSE Class 7 Geography Democracy Worksheet
CBSE Class 7 Geography Earthquake Worksheet
CBSE Class 7 Geography Equality In Indian Democracy Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography History Geography Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography History Geography Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography How Surface Landforms Change Worksheet
CBSE Class 7 Geography India In The Eighteenth Century Worksheet
CBSE Class 7 Geography Interior Of The Earth Worksheet
CBSE Class 7 Geography Kings And Kingdoms Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography Kings And Kingdoms Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography Kings And Kingdoms Worksheet Set C
CBSE Class 7 Geography Life In Temperate Regions Worksheet
CBSE Class 7 Geography Monumental Architecture Worksheet
CBSE Class 7 Geography Physical And Chemical Change Worksheet
CBSE Class 7 Geography Places In Bhopal Worksheet
CBSE Class 7 Geography Razia Sultan Worksheet
CBSE Class 7 Geography Religious Developments Worksheet
CBSE Class 7 Geography Religious Ideas And Movements Worksheet
CBSE Class 7 Geography Role Played By Gender Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography Role Played By Gender Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography The Earths Structure Worksheet
CBSE Class 7 Geography The Flowering Of Regional Cultures Worksheet
CBSE Class 7 Geography Thousand Years Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography Thousand Years Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography Thousand Years Worksheet Set C
CBSE Class 7 Geography Tughlaq Dynasty Worksheet
CBSE Class 7 Geography Water Fresh And Saline Worksheet Set A
CBSE Class 7 Geography Water Fresh And Saline Worksheet Set B
CBSE Class 7 Geography Water Fresh And Saline Worksheet Set C
CBSE Class 7 Geography Women Caste And Reforms Worksheet
CBSE Class 7 History 18Th Century Political Formation Worksheet
CBSE Class 7 History The Mughal Empire Worksheet
CBSE Class 7 History Towns Traders And Craftspersons Worksheet
CBSE Class 7 History Tracing Changes Worksheet
CBSE Class 7 History Tribes Nomads Settled Communities Worksheet
CBSE Class 7 Social Science Eighteenth Century Political Formation Worksheet
CBSE Class 7 Social Science Geography And Civics Worksheet
CBSE Class 7 Social Science Geography Worksheet
CBSE Class 7 Social Science History Worksheet
CBSE Class 7 Social Science Understanding Advertising Worksheet
CBSE Class 7 Social Science Understanding Media Worksheet
Our Environment Chapter 10 Life in the Deserts
CBSE Class 7 Social Science Life In The Deserts Worksheet
Our Environment Chapter 5 Water
CBSE Class 7 Geography Water Worksheet
Our Environment Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands
CBSE Class 7 Social Science Life In The Temperate Grassland Worksheet
Our Pasts – II Chapter 10 Eighteenth Century Political Formations
CBSE Class 7 Geography Eighteenth Century Political Formations Worksheet
Our Pasts – II Chapter 6 Towns Traders and Craftpersons
CBSE Class 7 History Towns Traders And Craft Persons Worksheet
Our Pasts – II Chapter 8 Devotional Paths to the Divine
CBSE Class 7 History Devotional Path To The Divine Worksheet
Our Pasts – II Chapter 9 The Making of Regional Cultures
CBSE Class 7 History The Making Of Regional Cultures Worksheet
Social and Political Life – II Chapter 4 Growing up as Boys and Girls
CBSE Class 7 Social Science Growing Up As Boys And Girls Worksheet
Social and Political Life – II Chapter 8 A Shirt in the Market
CBSE Class 7 Civics A Shirt In The Market Worksheet
Social and Political Life – II Chapter 9 Struggles for Equality
CBSE Class 7 Social Science Struggles For Equality Worksheet

More Study Material