CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflections MCQs Set A

CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflections MCQs Set A. Revision worksheets, Sample papers, Question banks and easy to learn study notes for all classes and subjects based on CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

 

3 Light, Shadows and Reflections

1. Mist is a

a. Translucent medium

b. Transparent medium

c. Opaque medium

d. Homogenous medium

 

2. Wool is a

a. Transparent medium

b. Opaque medium

c. Translucent medium

d. Optical medium

 

3. Stars are

a. Non luminous bodies

b. Luminous bodies

c. Artificial sources of light

d. Opaque bodies

 

4. Moons and planets

a. Radiate light energy

b. Reflect light energy

c. Absorb light energy

d. Split light energy

 

5. Vacuum is a

a. Opaque medium

b. Transparent medium

c. Translucent medium

d. Heterogenous medium

 

6. Rectilinear propagation of light means

a. Light travels in straight lines

b. Light travels in curved path

c. Light travels in zig-zag path

d. Light travels in circular path

 

7. A non luminous body can be made luminous by

a. Cooling it

b. Melting it

c. Heating it

d. Evaporating it

 

8. The speed of light is

a. 300,000 km/s.

b. 300,000 m/s

c. 30,000 km/s

d. 30, 000 m/s

 

9. The light from the sun reaches the earth in

a. 8.33 minutes

b. 8.33 seconds

c. 18. 33 minutes

d. 88.33 seconds

 

10. A body which emits light by itself is

a. Luminous body

b. Non luminous body

c. Opaque body

d. Shadow

 

11. The star very bright during early evening

a. Jupiter

b. Mercury

c. Venus

d. Saturn

 

12. The size of a shadow of an opaque object close to the screen and away from the source of light

a. Increases

b. Decreases

c. Remains the same

d. First decreases and increases.

 

13. This takes place from smooth polished surface when a beam of light falls on it
a. Reflection
b. Absorption
c. Refraction
d. Radiation

14. The image formed in pinhole camera is
a. Inverted
b. Erect
c. None of these
d. Both a and b

15. An optical medium having uniform composition throughout is

a. Homogenous medium

b. Heterogeneous medium

c. Both a and b

d. None of these

16. A dark patch formed by an opaque body placed in the path of light is called
a. Image
b. Object
c. Shadow
d. Screen

17. Reflection does not takes place from a
a. Polished metal plate
b. Mirror
c. Undisturbed water
d. Book

18. The shadow is the dark outline of
a. An Object
b. A Source of light
c. A Screen
d. An Image

19. Shadows are formed only when the
a. Opaque body is in the path of the light
b. Transparent body is in the path of light
c. Translucent body is in the path of light
d. No object in the path of light

20. This screen is a must to receive the shadow
a. Transparent screen
b. Opaque screen
c. Translucent screen
d. No screen

21. Luminous objects are objects
a. Which get their light from other objects
b. Which emit their own light
c. Which do not emit any light
d. Which absorb light

22. The smooth polished surface from which reflection takes place is
a. Mirror
b. Glass
c. Wood
d. Plastic

23. A red hot iron wire starts emitting light, at this time the temperature of the iron is
a. Between 600c to 800c
b. Between 60c to 80c
c. Between 300c to 400c
d. Between 150c to 250c

24. Shadows are
a. Always smaller than the opaque body
b. Always bigger than the opaque body
c. Remains the same size as opaque body
d. Can be smaller or bigger than the opaque body.

25. An example for the rectilinear propagation of light is
a. Formation of clouds
b. Formation of day and night
c. Formation of rainbow
d. Formation of rain

Answer Key For Light, Shadows and Reflections

1)a     2)b     3)b     4)b      5)b      6)a     7)c       8)a     9)a      10)a     11)c     12)b       13)a     14)a     15)a     16)c    17)d
18)a   19)a   20)b   21)b    22)a    23)a    24)d    25)b

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NEP Transforming India Quiz

As a part of Shikshak Parv celebration, an online quiz competition on National Education Policy 2020 will be organized by the Ministry of Education, Govt. of India, from 5 th September to 25th September 2020 in order to create awareness about NEP among all stakeholders...

Training of CBSE School Teachers on Olabs

Training of CBSE School Teachers on Olabs in collaboration with C-DAC Mumbai: OLabs is a platform jointly developed by the Ministry of Electronics and Telecommunications, Government of India, CDAC, and Amrita University to facilitate a virtual experience of CBSE...

Keep your kids engaged during Lockdown

Kids are the Future of our Country! Outlines have changed and so should the formats of existence! It is the best time to teach our kids the pleasure of Self-Discipline, Self-Realization and Self-Control. To keep the future generation safe in such unpredictable...

Online Teacher Training Course on Competency based Education in DIKSHA

Competency is a set of skills, abilities, knowledge that helps an individual perform a given task in real life. Every learning should go into the imbibing of these skills to lead a productive and joyful life. The NATIONAL EDUCATION POLICY-2020 calls for shift towards...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

Conduct of the practical work during the lockdown

CBSE has advised schools to follow the Alternative Calendar developed by NCERT to continue education during the lockdown through alternative modes to achieve learning outcomes. Schools have reportedly started using these calendars and other prescribed pedagogical...

×
Studies Today