CBSE Class 6 Science Electricity And Circuit MCQs Set A

CBSE Class 6 Science Electricity And Circuit MCQs Set A. Revision worksheets, Sample papers, Question banks and easy to learn study notes for all classes and subjects based on CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

5. ELECTRICITY AND CIRCUIT

Choose the correct answer from the bracket.

1. In electric bells electric energy transform in to ____________energy.

(a) Mechanical energy (b) Magnetic energy (c) Sound energy (d) Light energy

2.----------- is the positive terminal of an electric cell.

(a) Metal disc (b) Metal case (c) Metal cap (d) Metal base

3.The tiny coiled metal wire present inside the bulb is called____________.

(a) Element (b) Conductor (c) Filament (d) None of these

4. A combination of two or more electric cells is called___________.

(a) Electric circuit (b) Battery (c) Terminals (d) None of these

5. An electric bulb has ____________terminals.

(a) 3 (b) 4 (c) 1 (d) 2

6 ----------- is an electric device which easily closes or opens an electric circuit.

(a) Filament (b) Electric bulb (c) Electric switch (d) Electric cell

7. A material which does not allow the electricity to pass through it is___________.

(a) Conductor (b) Electric cell (c) Insulator (d) None of these.

8. Non metals like __________and __________are conductors of electricity.

(a)Wood and paper (b) Graphite and gas carbon (c) Glass and rubber (d) None of theses

9. A material which allows the electricity to pass through it is ________.

(a) conductor (b) Insulator (c) Transistor (d) None of these

10. Electric energy is produced from the____________ within the cell.

(a) Chemicals (b) Metals (c) Terminals (d) None of these

11. A complete electric circuit is called______________ electric circuit.

(a) open (b) Closed (c) Complete (d) None of these

12. ----------- is an insulator.

(a) Metal (b) acid (c) Rubber (d) Salt solution

13.__________is a conductor.

(a) Wood (b) Metal (c) Paper (d) Petrol

14. The electric current in a closed circuit always flows from the ___________terminal of the electric cell to the ______terminal.

(a) Negative to positive (b) Positive to negative (c) Positive to positive (d) None of these

15. The base of an electric cell is its ___________terminal.

(a) Positive terminal (b) Negative terminal (c) Negative and positive (d) None of these

16. The path along which electric current flows is_____________.

(a) Switch (b) Electric current (c) Electric circuit (d) Electric cell

17. In _____________ electrical energy is transformed in to mechanical energy.

(a) Transistor (b) Mixer grinder (c) Electromagnet (d) Electric bell.

18 ------------- is an energy which flows in an electric circuit.

(a)Electric circuit (b) Electromagnet (c) Electric current (d) None of these.

19. The central _____________of an electric cell is always positive.

(a) Circuit (b) Chemical (c) Terminal (d) None of these

20. Kerosene oil is an example of_______________.

(a) Conductors (b) Insulators (c) Electrolyte (d) None of these

21. The cylindrical container of electric cell is made of ___________ _and acts as negative terminal.

(a) Copper (b) Iron (c) Zinc (d) Silver

22. The wire which carries away the current to the power house is called____________.

(a) Earth wire (b) Neutral wire (c) Live wire (d) None of these

23._____________ is a safety wire which protect us from electric shocks and electric fire.

(a) Earth wire (b) Neutral wire (c) Live wire (d) None of these

24.____________ is a device which converts chemical energy in to electrical energy.

(a) Electrical bell (b) Electric lift (c) Electric cell (d) Electric bulb

25. An electric cell has ____________terminals. 

(a) 3 (b)4 (c)1 (d)2 

 

ANSWER KEY FOR ELECTRICITY & CIRCUITS

 

1)B 2)C 3)C 4)B 5)D 6)C 7)C 8)B 9)A 10)A 11)B 12)C 13)B 14)B 15)B 16)C 17)B 18)C 19)C 20)B 21)C 22)B 23)A 24)C 25)D

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Internal Assessments and CBSE Reduced Syllabus

CBSE on 7th July 2020 had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes IX-XII for the session 2020-21’ to mitigate the effect of face to face learning loss due to the closure of schools to contain COVID-19 Pandemic. The rationalization of syllabus up to 30% ...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

Re verification of Class 12 Board Exams Marks

Modalities and Schedule for Senior Secondary School (Class XII) Examinations, 2020 in the subjects whose examinations have been conducted by CBSE for the processes of (I) Verification of Marks (II) Obtaining Photocopy of the Evaluated Answer Book(s) (Ill) Re-evaluation...

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

Training Programme on the Alternative Academic Calendar

In view of the extraordinary situation prevailing in the world due to COVID-19 pandemic, the CBSE Board had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes 9- 12 for the session 2020-21’. The reduced topics will not be part of the internal assessment or for the...

Re verification of Class 10 Board Exams Marks

Modalities and Schedule for Secondary School (Class X) Examinations, 2020 in the subjects whose examinations have been conducted by CBSE for the processes of (I) Verification of Marks (II) Obtaining Photocopy of the Evaluated Answer Book(s) (Ill) Re-evaluation of Marks...

×
Studies Today