CBSE Class 6 Science Air Around Us MCQs Set C

OBJECTIVE QUESTIONS

1. Which of the following is second layer of atmosphere?
(A) Troposphere      (B) Stratosphere
(C) Mesosphere       (D) Thermosphere
 
2. Which of the following is a variable component of air ?
(A) Nitrogen             (B) Oxygen
(C) Water vapour      (D) Carbon dioxide
 
3. The atmospheric layer nearest the earth's surface is the
(A) stratosphere       (B) ionosphere
(C) troposphere        (D) mesosphere
 
4. Which of the following represents correct order of abundance of various gases in air?
 
(A) Nitrogen> Oxygen> Carbon dioxide> Argon
(B) Nitrogen> Oxygen> Argon> Carbon dioxide
(C) Oxygen > Nitrogen> Carbon dioxide> Argon
(D) Carbon dioxide> Nitrogen> Oxygen > Argon
 
5. The constituent of air that supports combustion is
(A) oxygen                (B) nitrogen
(C) carbon dioxide     (D) (A) and (B) both
 
6. Which gas makes up major part of the air?
(A) Nitrogen     (B) Argon
(C) Helium       (D) Krypton
 
7. Nitrogen is used
(A) in electric bulbs.
(B) as a refrigerant.
(C) in preserving tinned foods.
(D) all are correct.
 
8. The percentage composition of oxygen in air is
(A) 1/4 th of the volume
(B) 1/6 of the above volume
(C) 1/5 of the volume
(D) 1/3 rd of the volume
 
9. Oxygen is consumed from atmosphere in the following process
(A) combustion of fuel.
(B) absorbed by green plants during photosynthesis.
(C) biological fixation by symbiotic bacteria.
(D) cultivation of land.
 
10. Photosynthesis by plant releases :
(A) CO      (B) CO2
(C) N2       (D) O2
 
11. If burning splinter is taken close to the gas jar filled with oxygen, taken gas formed is -
(A) sulphur dioxide     (B) nitrogen dioxide
(C) carbon dioxide      (D) carbon monoxide
 
12. In which of the following cities would there be maximum water vapour in the air on a sunny day in December?
(A) Srinagar       (B) Delhi
(C) Bhopal         (D) Mumbai
 
13. Air is a/an -
(A) element       (B) compound
(C) mixture        (D) None of these
 
14. Which of the following component of air cannot be taken directly by plants?
(A) Oxygen                 (B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide       (D) None of these
 
15. Wind mill is used -
(A) to run flour mills
(B) to generate electricity
(C) to draw water from tubewells
(D) All of these
 
SUBJECTIVE QUESTIONS
 
1. What is the composition of air?
2. What is the role of air in water cycle?
3. What is photosynthesis?
4. Why are inert gases named so ?
5. Name the components of air which do not support combustion?
6. Which gas in the atmosphere is essential for respiration.
 
ANSWER KEY
 
 1. B   2. C   3. C   4. A
5. A   6. A   7. C   8. C
9. A   10. D   11. C   12. D
13. C   14. B   15. D

 


Click for more Science Study Material
Chapter 1 Food Where Does It Come From
CBSE Class 6 Science Food Where does it Come from MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Food Where does it Come from MCQs Set B
Chapter 10 Motion and Measurement of Distances
CBSE Class 6 Science Motion and Measurement of Distances MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Motion and Measurement of Distances MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Motion and Measurement of Distances MCQs Set C
Chapter 11 Light Shadows and Reflection
CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflections MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflections MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Light Shadows and Reflections MCQs Set C
Chapter 12 Electricity and Circuits
CBSE Class 6 Science Electricity and Circuit MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Electricity and Circuit MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Electricity and Circuit MCQs Set C
Chapter 13 Fun with Magnets
CBSE Class 6 Science Fun with Magnets MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Fun with Magnets MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Fun With Magnets MCQs Set C
Chapter 14 Water
CBSE Class 6 Science Water MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Water MCQs Set B
Chapter 15 Air Around Us
CBSE Class 6 Science Air Around Us MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Air Around Us MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Air Around Us MCQs Set C
Chapter 16 Garbage In Garbage Out
CBSE Class 6 Science Garbage in Garbage Out MCQs
Chapter 2 Components of Food
CBSE Class 6 Science Components of Food MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Components of Food MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Components of Food MCQs Set C
Chapter 3 Fibre to Fabric
CBSE Class 6 Science Fibre to Fabric MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Fibre to Fabric MCQs Set B
Chapter 4 Sorting Materials Into Groups
CBSE Class 6 Science Sorting Materials into Groups MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Sorting Materials into Groups MCQs Set B
Chapter 5 Separation of Substances
CBSE Class 6 Science Separation of Substances MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Separation of Substances MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Separation of Substances MCQs Set C
Chapter 6 Changes Around Us
CBSE Class 6 Science Changes Around Us MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Changes Around Us MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Changes Around Us MCQs Set C
Chapter 7 Getting to Know Plants
CBSE Class 6 Science Getting to Know Plants MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Getting to Know Plants MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Getting to Know Plants MCQs Set C
Chapter 8 Body Movements
CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set A
CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set B
CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set C
Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings
CBSE Class 6 Science The Living Organisms and Their Surrounding MCQs Set C
CBSE Class 6 Science The Living Organisms and Their Surroundings MCQs Set A
CBSE Class 6 Science The Living Organisms and Their Surroundings MCQs Set B
Other Chapters
CBSE Class 6 Biology Adaptation MCQs
CBSE Class 6 Biology Health and Hygiene MCQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

CBSE Class 12 Evaluation Criteria 2021

SUMMARY OF THE POLICY FOR TABULATION OF MARKS FOR CLASS XII BOARD EXAMINATIONS 2021   1(a) Due to cancellation of the Board examinations, the assessment of theory portion of 80/70/60/50/30 marks will be done by the school based on the following:     Class...

FAQs on Policy for Tabulation of Marks for Class 10 Board Exams

ON POLICY Question.1 How CBSE will declare the result of Class-X? Answer. Results of Class X Board will be declared on the basis of an objective criterion developed by the Board vide Notification no.CBSE/CE/2021 dated 01.05.2021. Question.2. If any candidate is not...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE asks schools to load Class 12 Internal Assessment Marks

This has a reference to the letter no CBSE/COORD/2021 dated 11.02.2021 regarding conduct of the School-Based Assessment (Internal Assessment/Practical/ Project) of Class-XII and uploading the marks by 11.06.2021. It has been observed that some schools have not been...

×
Studies Today