CBSE Class 6 Science Separation Of Substances MCQs Set B

CBSE Class 6 Science Separation Of Substances MCQs Set B. Revision worksheets, Sample papers, Question banks and easy to learn study notes for all classes and subjects based on CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

4. Separation Of Substances

1. The rate of sedimentation is increased by adding ____ to the water.

a. Salt

b. Sugar

c. Alum

d. Soap

2. The process followed to separate grains form the stalks is called

a. Winnowing

b. Threshing

c. Sieving

d. Hand picking

3. The process of increasing the rate of sedimentation in a suspension by adding some chemical is

a. Filtration

b. Crystallisation

c. Loading

d. Condensation

4. The process of separating the constituents of a liquid by agitating it vigorously

a. Evaporation

b. Churning

c. Filtration

d. Sedimentation

5. The method that is used to obtain pure salt from impure salt

a. Decantation

b. Crystallization

c. Evaporation

d. Condensation

6. A solution which cannot dissolve more of a given substance at a given temperature is

a. Solution

b. Filtrate

c. Saturated solution

d. Unsaturated solution

7. This harmful microbe in water causes typhoid and jaundice

a. Virus

b. Bacteria

c. Algae

d. Fungi

8. Rain water is a kind of

a. saline water

b. distilled water

c. carbonated water

d. saturated water

9. The method used to separate a dissolved solid component from its solution

a. Evaporation

b. Filtration

c. sedimentation

d. Decantation

10. Butter is separated from curd by the process of

a. Filtration

b. Heating

c. Churning

d. Sieving

11. A pure solid is obtained from its solution by the process of

a. Condensation

b. decantation

c. Sedimentation

d. Filtration 

12. Separating the insoluble suspended solids of various sizes from a liquid is called

a. Filtration

b. Crystallization

c. Evaporation

d. Condensation 

13. Cotton fibre is separated from cotton seeds by the process of

a. Churning

b. Boiling

c. Colouring

d. Ginning

14. Principle behind winnowing is

a. Difference in densities of components

b. Difference in colours of components

c. Difference in appearance of components

d. Difference in shapes of components 

15. Paneer is separated from curdled milk

a. Condensation

b. Filtration

c. evaporation

d. sedimentation  

16. The process due to which steam changes into liquid state on cooling

a. Decantation

b. Sedimentation

c. Filtration

d. Evaporation 

17. Corn is separated from husk by the process of

a. Sieving

b. Winnowing

c. Churning

d. Handpicking 

18. A mixture of sugar and water can be separated by

a. Filtration

b. Evaporation

c. Separating funnel

d. decantation 

19. A saturated solution can dissolve more of a substance on

a. Cooling

b. Heating

c. Condensing

d. Evaporating

20. To evaporate a liquid into its vapour, heat the liquid below its

a. Above its melting point

b. Below its boiling point

c. Below its melting point

d. Above its boiling point 

21. The clear liquid obtained after filtration is called

a. Water

b. Filtrate

c. Solution

d. Residue 

22. Alum is added to muddy water to

a. Hasten sedimentation rate

b. Remove colour

c. Kill bacteria

d. Impart a sweet taste

23. The process of making particles of mud heavy with alum

a. Decantation

b. loading

c. Filtration

d. Condensation 

24. The addition of bleaching powder to the water

a. Kills the microorganism

b. Feeds the microorganisms

c. Helps the microorganisms to grow

d. None of these 

25. Separation of kerosene oil and water is done by

a. Decantation

b. Filtration

c. Condensation

d. Crystallisation

 

Answer Key:

 

1)c 2)b 3)c 4)b 5)b 6)c 7)b 8)b 9)a 10)c 11)a 12)a 13)d 14)a 15)b 16)d 17)b

18)b 19)b 20)b 21)b 22)a 23)b 24)a 25)a

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

CBSE tele counselling for board exams

The 23rd edition of post-result counselling facility will be activated by CBSE with the help of 95 volunteer principals and trained counsellors from within affiliated schools located in and outside India. While there are 73 Counsellors in India including special...

Internal Assessments and CBSE Reduced Syllabus

CBSE on 7th July 2020 had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes IX-XII for the session 2020-21’ to mitigate the effect of face to face learning loss due to the closure of schools to contain COVID-19 Pandemic. The rationalization of syllabus up to 30% ...

Re verification of Class 10 Board Exams Marks

Modalities and Schedule for Secondary School (Class X) Examinations, 2020 in the subjects whose examinations have been conducted by CBSE for the processes of (I) Verification of Marks (II) Obtaining Photocopy of the Evaluated Answer Book(s) (Ill) Re-evaluation of Marks...

CBSE Reduced Syllabus Clarification

CBSE board has issued the following clarification relating to various news reports regarding reduction in syllabus and questions from the reduced syllabus during board exams. Please read below: It has come to notice of the Board through a section of media reports that...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

×
Studies Today