CBSE Class 6 Science Getting to know plants MCQs Set B

CBSE Class 6 Science Getting to know plants MCQs Set B.CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

L1: Getting to know plants

1) The plants which have branches at the base are -----

a) Herbs b) Shrubs c) Creepers d) Trees

2) Which plant is the example of a herb?

a) Mango b) China rose c) Wheat d) None

3) A plant with weak stem is ----

a) Mint b) Sunflower c) Lemon d) China rose

4) The plant which takes the support of the neighbouring structures and climbs up is ----?

a) Tree b) Shrub c) Creeper d) Climber

5) The part of plant which grows above the ground is ----?

a) Shoot system b) Root system c) both a & b d) None

6) The part of the stem in between two successive nodes is ----?

a) Pistil b) Root c) Node d) Internode

7) The root, stem leaves constitute the --- part of the plant body?

a) Vegetative b) Reproductive c) Both a & b d) None

8) Flowers, Fruits & Seeds constitute the ---- part of the plant body?

a) Vegetative b) Reproductive c )Both a & b d)None

9) The part of the plant which prevents soil erosion is?

a) Stem b) Flower c) Root d) Leaves

10) Banana has ------- roots.

a) Tap b) Lateral c) Fibrous d) None

11) Which of the following has tap root?

a) Wheat b) Mango c)Tulsi d) Both a & b

12) Shoot system develops from ----- of the baby plant or embryo?

a) Cotyledons b) Roots c) Callus d) plumule

13) Example of an incomplete flower is ----?

a) Pea b) China rose c) Date palm d)Mustard

14) When a flower has all the sets of whorls it is described as ------ flower.

a) Complete b) Incomplete c) Zygomorphic d) Actinomorphic

15) ------- bud helps in length wise growth of the plant.

a) Apical b) Axillary c) Both a & b d) None

16) Branches grow from - - - - - - - - -

a) Roots b) Apical Buds c) Axillary Buds d) Stem

17) The ----------------- is the strongest part in a tree.

a) Stem b) Root c) Trunk d) None

18) Which of the following is a stem?

a) Turnip b) Onion c) Radish d) Carrot

19) The region of attachment of the leaf with the stem is called the ----------------

a) Petiole b) Lamina c) Leaf margin d) Leaf Base

20) --------------- is a flowering plant with no leaves

a) Cuscuta b) Coleus c) Pistia d) Pea

21) Stomata help in -----------------

a) Respiration b) Photo Synthesis c) Transpiration d) All of the above

22) A plant with variegated leaves is --------------------

a) Pea b) Balsam c) Coleus d) Cuscuta

23) The food prepared by leaves is stored as -------------------

a) Starch b) Sugars c) Proteins d) Fats

24) The other name for ovary is--------.

a) Stamen b) Pistil c) Carpel d)Stigma

25) Pollen grains are produced in ------? 

a) Flower b) Ovaries c) Anthers d) Fruits

 

 

ANSWER KEY FOR GETTING TO KNOW PLANTS

 

1)b  2)c  3)a  4)d 5 )d  6)a  7)b  8)c  9)c  10)d  11)d  12)c  13)a  14)a  15)a  16)c  17)c  18)b  19)d  20)a  21)d  22)c  23)a  24)c  25)c

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Training Programme on the Alternative Academic Calendar

In view of the extraordinary situation prevailing in the world due to COVID-19 pandemic, the CBSE Board had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes 9- 12 for the session 2020-21’. The reduced topics will not be part of the internal assessment or for the...

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

CBSE Reduced Syllabus Class 11 and 12

CBSE has announced major reduction in the syllabus for class 11 and class 12. There has been major changes too in the main syllabus for class 11 and 12. The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain...

CBSE Reduced Syllabus Class 9 and 10

The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain the spread of Covid-19 pandemic has resulted in loss of class room teaching due to closure of schools. Therefore the CBSE Board has decided to revise...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

×
Studies Today