CBSE Class 6 Science Fun with Magnets MCQs Set B

CBSE Class 6 Science Fun with Magnets MCQs Set B. Revision worksheets, Sample papers, Question banks and easy to learn study notes for all classes and subjects based on CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

 

2. FUN WITH MAGNETS

1) When a magnet is suspended freely it always aligns itself in -------- direction?

a) North b) N-S c) N-W d) N-E

 

2) ---------- is the only natural magnet.

a) Magnetite b) Ebonite c) Cobalt d) Nickel

 

3) Which of the following cannot be used to make a magnet?

a) Cobalt b) Iron c) Ebonite d) Steel

 

4) Which of the following is not a non-magnetic substance?

a) Glass b) Wood c) China ware d) Nickel

 

5) Which of the following gets attracted to a magnet?

a) Copy book b) Silver spoon c) Comb d) Common pins

 

6) When a magnet is placed on a plastic plate with common pins spread on it, then ----

a) Pins stick all around the magnet b) Pins stick at the middle of the magnet c) Pins stick at the ends of the magnet d) None

 

7) The North end of the freely suspended magnet points towards -------?

a) Geographical North b) Geographical South c) Geographical East d) Geographical West

 

8) The south pole of the freely suspended magnet points towards -------?

a) Geographical North b) Geographical South c) Geographical East d) Geographical West

 

9) like poles of magnets -------- each other.

a) Attract b) Repel c)Both a and b d) None

 

10) Unlike poles of magnets -------- each other.

a) Attract b) Repel c) Both a and b d) None

 

11) ------------ is the surest test of magnetism.

a) Attraction b) Rotation c) Repulsion d) None

 

12) When a N pole of a bar magnet is brought near the north pole of a freely suspended magnetic needle, then it -----------?

a) Attracts b) Repels c) It rotates d) None

 

13)When a S pole a magnet in brought near the N pole of a freely suspended magnetic needle, then it -----------?

a) None b) Repels c) It rotates d) Attracts

 

14)____________is a device used by pilots and navigators used to find the direction.

a) barometer b) thermometer c) magnetic compass d) none

 

15) Magnetism of a magnet is lost by doing which of the following acts

a) Keeping in a box b) Heating c) Hammering d) Both b and c

 

16)Which of the following gets demagnetized when a powerful magnet is kept near it

a) Plastic ruler b) Compact disc c) Glass tumbler d) Wood

 

17) Which of the following does not get demagnetized when a powerful magnet is kept near it

a) CD b) music system c) Cell phone d) Comb

 

18) Electric bell is an example of _____________magnet.

a) Bar magnet b) Cylindrical magnet c) Electromagnet d) Horseshoe magnet

 

19)______________ type of magnet is used in cranes to lift heavy containers from ships.

a) Bar magnet b) Cylindrical magnet c) Electromagnet d) Horseshoe magnet

 

20) The nerves in our body transmits messages as __________

a) Electrical impulses b) Radio waves c) Electromagnetic waves d) None


ANSWER KEY FOR FUN WITH MAGNETS

1)b 2)a 3)c 4)d 5)d 6) c 7)a 8)b 9)b 10)a 11)c 12)b 13)d 14)c 15)d 16)b 17)d 18)c 19)b 20)a

 

 

 

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE tele counselling for board exams

The 23rd edition of post-result counselling facility will be activated by CBSE with the help of 95 volunteer principals and trained counsellors from within affiliated schools located in and outside India. While there are 73 Counsellors in India including special...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

Re verification of Class 12 Board Exams Marks

Modalities and Schedule for Senior Secondary School (Class XII) Examinations, 2020 in the subjects whose examinations have been conducted by CBSE for the processes of (I) Verification of Marks (II) Obtaining Photocopy of the Evaluated Answer Book(s) (Ill) Re-evaluation...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

Training Programme on the Alternative Academic Calendar

In view of the extraordinary situation prevailing in the world due to COVID-19 pandemic, the CBSE Board had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes 9- 12 for the session 2020-21’. The reduced topics will not be part of the internal assessment or for the...

Internal Assessments and CBSE Reduced Syllabus

CBSE on 7th July 2020 had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes IX-XII for the session 2020-21’ to mitigate the effect of face to face learning loss due to the closure of schools to contain COVID-19 Pandemic. The rationalization of syllabus up to 30% ...

×
Studies Today