CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set C

CBSE Class 6 Science Body Movements MCQs Set C. Revision worksheets, Sample papers, Question banks and easy to learn study notes for all classes and subjects based on CBSE and NCERT guidelines. Students and parents can download free a collection of all study material issued by various best schools in India. The study material has been carefully compiled by the best teachers in India. The students should practice the questions database to get better marks in examination. Please refer to other links for free download of high quality study material. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. Study material for final/ term/ SA1/ SA2 Examinations conducted by various schools affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) in India and abroad. CBSE Study material has been compiled to help students preparation which will helps the students to concentrate more in areas which carry more marks.

Body Movements

Multiple Choice Questions

1. The bones are held together at the joint by tough structures called –

a) Tendons b) ligaments c) nerves d) muscles

2. At birth our body is made up of ----------- bones.

a) 206 b) 305 c) 200 d) 300

3. A Skeletal System consists of ------------------

a) Bones and muscles b)muscles and nerves c)bones and nerves d) Bones and cartilages

4. There are ---------------joints in our body.

a) 40 b) 35 c) 22 d) 25

5. Muscles are attached to the bones by -----------------

a) nerves b) joints c) tendons d) cartilages

6. There are more than ---------------- muscles in our body.

a) 350 b) 300 c) 360 d) 325

7. The number of bones in an adult skeleton are -----------

a) 200 b) 225 c) 300 d) 206

8. The number of bones in the neck of a giraffe is -----------

a) 70 b) 50 c) 7 d) 10

9. The aquatic animal whose skeleton is made entirely by cartilages is the -------------

a) whale b) dolphin c) shark d) seahorse

10. The streamlined body is found in a ----------

a) snail b) earthworm c) fish d) jellyfish

11. A cockroach has -------------- pair of legs.

a) Two b) three c) four d) one

12. Which of the following animal has its body covered by a hard shell?

a) Snake b) earthworm c) fish d) snail

13. Fish moves with the help of its ------------------

a) Flagella b) fins c) hindlimbs d) circular and longitudinal muscles

14. Which of the following is made up of the vertebrae ?

a) Cartilage b) backbone c) skull d) rib cage

15. The joint which allows the maximum movement is the -----------

a) Slightly moveable joint b)ball and socket joint c)hinge joint d)pivot joint

16. This joint helps the bowler in the game of cricket ---------

a) Hinge joint b) pivot joint c) ball and socket joint d) slightly movable joint

17. Synovial fluid is found in the ---------------

a) Muscles b) freely movable joints c) slightly movable joints d) immovable joints

18.Dhoni tried to bend his elbow backward like how he could with his shoulder . He found he could not . This is because the elbow joint is made up of –
a) pivot joint b) hinge joint c) ball and socket joint d) fixed joint

19. Sachin has fractured one of his bones in his rib cage . Which of the organs could be affected in the accident?
a) kidneys b) lungs c) lungs and heart d) heart alone

20. The muscles that support the beating of the heart are the –
a) Voluntary muscles b) cardiac muscles c) involuntary muscles d) biceps and triceps

21. The joints between the gum and teeth are –
a) Fixed joints b) synovial joints c) cartilaginous joints d) perfect joints

22. An exoskeleton is found in animals like –
a) Cockroach b) fish c) earthworm d) snake

23. The bones of the skull are interlocked with each other by their senated margins called –
a) Synovial membrane b) cartilages c) sutures d) tendons

24. A fluid forming an incompressible skeleton is found in –
a) frog b)fish c) snail d) earthworm

25. ______________offers least resistance to forward movement through the water by a fish
a) Strong muscles b) tail and fins c) bones d) streamlined body shape.

 

Answer key for Body Movements
1)B
2)D
3)D
4)C
5)C
6)A
7)D
8)C
9)C
10)C
11)B
12)D
13)B
14)B
15)B
16)C
17)B
18)B
19)C
20)C
21)A
22)A
23)C
24)D
25)D

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Reduced Syllabus Clarification

CBSE board has issued the following clarification relating to various news reports regarding reduction in syllabus and questions from the reduced syllabus during board exams. Please read below: It has come to notice of the Board through a section of media reports that...

Re verification of Class 12 Board Exams Marks

Modalities and Schedule for Senior Secondary School (Class XII) Examinations, 2020 in the subjects whose examinations have been conducted by CBSE for the processes of (I) Verification of Marks (II) Obtaining Photocopy of the Evaluated Answer Book(s) (Ill) Re-evaluation...

Training Programme on the Alternative Academic Calendar

In view of the extraordinary situation prevailing in the world due to COVID-19 pandemic, the CBSE Board had announced the ‘Revised Academic Curriculum for classes 9- 12 for the session 2020-21’. The reduced topics will not be part of the internal assessment or for the...

Board Cancelled Official CBSE Statement

Keeping in view the requests received from various State Governments and the changed circumstances as on date, following has been decided- 1. Examinations for classes X and XII which were scheduled from 1st July to 15th, 2020 stand cancelled. 2. Assessment of the...

CBSE Reduced Syllabus Class 11 and 12

CBSE has announced major reduction in the syllabus for class 11 and class 12. There has been major changes too in the main syllabus for class 11 and 12. The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain...

Cogito and The Question Book A series on Thinking skills by CBSE

The Board has dedicated this academic session 2020-21 for ‘Competency Based Learning’. Skills connected to Critical & Creative thinking, Problem Solving, Collaboration and Communication are core to successful living in the 21st Century. To focus on the importance...

×
Studies Today